• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

11.07.2021

09:58

Stradivarijus za frule i dve devojčice obeležili 25. Sabor frulaša u Iđošu! Katarina i Milica su drugarice i budući virtuozi na fruli! Foto/Video

Informer

Vesti

Stradivarijus za frule i dve devojčice obeležili 25. Sabor frulaša u Iđošu! Katarina i Milica su drugarice i budući virtuozi na fruli! Foto/Video

Podeli vest

Katarina Mazić (15) i Milica Dmitrović (16) iz Bukovca kod Novog Sada već šest godina druguju sa frulom i dokazuju da su mladi prepoznali i zavoleli lepotu tradicionalnog srpskog instrumenta. To je posebno obradovalo Miroslava Vesovića, devedesetogodišnju starinu iz Leštana, jednog od najboljih frulaša i majstora za frule u Srbiji, koji za sebe kaže da je Stradivarijus za ovaj duvački intrument

Mladost i iskustvo obeležili su ovogodišnji 25. Sabora frulaša "Škripi đeram" u Iđošu kod Kikinde, koji je okupio umešne umetnike iz gotovo svih krajeva Srbije. Katarini  i Milici, drugaricama iz Bukovca, ljubav prema fruli preneli su učitelji i nastavnici u osnovnoj školi.

- Još u trećem razredu, učiteljica me je podstakla da sviram frulu. Tada nisam mislila da ću se ozbiljno baviti sviranjem ovog duvaćkog instrumenta, ali sam posle toga nastavila i ovo je već šesta godina kako sviram. Učila sam od jednog profesora iz Bukovca koji mi je ulio motivaciju i podstakao da što više vežbam sviranje. U početku je drugima bilo čudno kako jedna devojka svira frulu, ali vršnjaci komentarišu da je baš lepo, a posebno što se malo izdvajam zbog toga. Osvojila sam na saboru u Iđošu tri puta prvo mesto, a u Prislonici peto - navodi Katarina.

Foto: Informer

Katarina Mazić

- Nastavnik mi je ponudio da sviram frulu, učinilo mi se interesantno i tako sam počela. Sviđa mi se zvuk frule - kaže Milica.

Foto: Informer

Milica Dmitrović

Prema rečima Rajka Nikolića, predsednika Organizacionog odbora Sabora frulaša, ove godine na takmičenju učestvuje oko 20 umetnika iz Subotice, Novog Sada, Novog Pazara, Beograda, Valjeva, Kikinde i Iđoša. Zbog epidemije korone, dosta njih je odustalo. Pobednicima ovog republičkog predtakmičenja predstoji veliki Sabor Srbije koji se održava u Prislonici.

"Stradivarijus"  za pola veka napravio oko 5.000 frula

Svaštario je Miroslav Vesović u životu, radio je kao nastavnik fizike, matematike i tehničkog obrazovanja , ali i VKV obućar. Četvrt veka je učio đake, a 15 godina je radio u fabrici. Jedino čemu je ostao veran je ljubav prema fruli koju pravi već pola veka i važi za jednog od najboljih frulaša u Srbiji. Na specijalnim mašinama koje je sam osmislio, ovaj majstor za frule napravio je blizu 5.000 frula.

Foto: Informer

- Ja sam Stradivarijus za frule. Prvu sam napravio kao dečak od 11 godina, naučio sam to od oca frulaša i klarinetiste. Pre 50 godina počeo sam aktivno da ih izrađujem. Uskoro ću dostići brojku od 5.000 komada. U Iđoš dolazim već 10 godina, četiri puta sam osvojio prvo mesto, pauzu sam pravio samo prošle godine zbog korone - priča vremešni starac.

Najbolje od šljive i šimšira

Talenat i ljubavi prema ovoj vrsti duvačkog instrumenta nisu dovoljni za uspeh. Veoma je važan i kvalitet materijala od kojih se frule izrađuju.

Foto: Informer

- Frule najčešće pravim od drveta šljive, jer je od nje ovaj instrument najzvučniji i ima najlepši ton, onda od bagrema, pa od šimšira nastaju vrhunske frule. Od ebana su jako dobre frule, ali to drvo raste u Keniji i nema ga kod nas - kaže iskustveno Miroslav.

Pored prirodnih predmeta, ovaj  frulaš predavao je i muzičko vaspitanje, kad nije bilo nastavnika iz tog predmeta.

- Dam svim đacima po jednu frulu, a njih trideset raspodelim na igralištu i učim ih da sviraju. I ko nauči da svira skalu, dobije pet - priseća se kroz smeh Miroslav.

Frula je čista fizika

Čarobne Mikine frule nastaju iz specijalnih mašinama koje je sam osmislio, a kao najbolji i najstariji poznavalac tog duvačkog instrumenta, objašnjava gde se nalazi tajna uspešnog frulaša.

- Kod frule je najvažniji pisak, odnosno glasnik, gde se proizvodi zvuk. Tu se vazduh tačno seče na dva dela. Rezonancija je veoma važna i u fizici i u muzici. Frula je čista fizika - poredi svoje dve ljubavi Miroslav.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Priština ubija dijalog!
Politika

Priština ubija dijalog!

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da Priština ubija dijalog, kao i da je glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi u sredu u Briselu odbio da razgovara o svim temama.

03.07.2024

12:27

'Ne obmanjujte javnost' - Vučić upitao crnogorsko rukovodstvo: Da li je rezolucija o Jasenovcu bila moja ideja?
Politika

'Ne obmanjujte javnost' - Vučić upitao crnogorsko rukovodstvo: Da li je rezolucija o Jasenovcu bila moja ideja?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ljudi iz crnogorskog rukovodstva govore stranim predstavnicima da je rezolucija o Jasenovcu u crnogorskom parlamentu doneta pod pritiskom Beograda i upitao predsednika Crne Gore i predsednika Vlade te zemlje da li ih je ikada pozvao telefonom da vrši pritisak na njih i da li je ta rezolucija bila njegova ideja.

03.07.2024

12:12

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set