• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. R.

14.02.2022

14:08

HEROINA NIJE ZABORAVLJENA! Održan pomen dr Elizabeti Ros, Škotlanđanki koja je dala život za srbiju

Privatna arhiva

Vesti

HEROINA NIJE ZABORAVLJENA! Održan pomen dr Elizabeti Ros, Škotlanđanki koja je dala život za srbiju

Podeli vest

Povodom 107 godina od smrti dr Elizabete Ros, hrabre Škotlanđanke koja je umrla od pegavog tifusa lečeći srpske vojnike, održan je pomen na kragujevačkom Varoškom groblju gde je i sahranjena

Parastos je održao Vladika šumadijski Jovan, na srpskom i engkeskom jeziku, a prisustvovali su sekretar ambasade Australije Kris Votson, vojni izaslanik ambasade Kanade Žan Bernije, vojni ataše ambasade Velike Britanije Saša Toms, predstavnica Ministarstva za rad, zdravstvo i socijalnu politiku Dušanka Golubović, predstavnici Vojske Srbije, Crvenog krsta, Kliničkog centra kao i predstavnici grada Kragujevca i Crvenog krsta.

Foto: Privatna arhiva

- Kragujevac je u Prvom svetskom ratu bio grad smrti, a u humanitarnim misijama je došlo 200 lekara i 500 medicinskih sestara, i među njima je bila i Škotlanđanka Elizabeta Ros. Ona je ostavila svoj živit na pijedestal ljudskosti i humanosti. Ona je ponos srpskog narida i zalog za budućnost, i svojim herojskim činom stoji rame uz rame sa srpskim heroinama kao što je Milunka Savić - rekla je Gordana Damnjanović, član gradskog veća za zdravstvo i socijalnu politiku.

Vojni ataše Velike Britanije pukovnik Saša Toms se zahvalio građanima i vlastima Kragujevca što što "neguju već dva veka prijateljstvo dva naroda" i izrazio nadu da će i sadašnje generacije "graditi zajedničku budućnost kao što je radila dr Elizabeta Ros". On je i čestitao Dan državnosti Srbije građanima.

Početkom 1915. godine, nekoliko meseci od otpočinjanja Prvog svetskog rata, u Srbiji, koja je tada već umnogome bila opustošena, puna ranjenika i bez dovoljno lekara i medicinskog osoblja, izbila je velika epidemija pegavog tifusa, što je zemlju dovelo u veoma tešku situaciju. Tada su iz mnogih zemalja, a najviše iz Velike Britanije, u pomoć stigle brojne savezničke humanitarne i medicinske misije, kao i dobrovoljci, među kojima je najviše bilo žena, koji su Srbiji pružili ogromnu i dragocenu pomoć. Procenjuje se da je u to vreme u Srbiji boravilo više od 600 strankinja, od kojih su 22 tu izgubile život.

Među tim dobrovoljcima u januaru 1915. stigla je i škotska lekarka Elizabeta Ros (Elizabeth Ross). Rođena je 1878. godine u Londonu, a studije medicine završila je 1901. u Glazgovu. Nekoliko godina radila je u Velikoj Britaniji, a zatim od 1909. u Persiji (današnji Iran) do početka tzv. Velikog rata, kada, saznavši za nevolje Srbije, dolazi kao dobrovoljac u Prvu rezervnu vojnu bolnicu u Kragujevcu, koja je tada, zbog izbijanja velike epidemije pegavog tifusa, već praktično bila pretvorena u zaraznu bolnicu.

Iako svesna svih opasnosti, predano i požrtvovano je radila tu nekoliko nedelja, kada je i sama obolela od 'pegavca', te nakon teških 13 dana preminula 14. februara 1915, na svoj 37. rođendan. Sahranjena je u Kragujevcu, a od 1980. godine, kada je njen grob, koji je bio zajednički sa druge dve Britanke koje su takođe umrle od pegavog tifusa, bio restauriran, održava se svakog 14. februara u podne komemoracija njoj u spomen, kao i svim ostalim hrabrim i plemenitim ženama koje su, pomažući Srbiji, izgubile život te nesrećne godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milankukic

pre 2 godine

svak cast i trebaa sve vratiti u normalu jer dok smo živeli u lažima "socijalizma "Srbija je propadala a vođa tog projekta je sve iz Srbije preselio iz Srbije kao Rusi ce nas napasti i sva industrija je otišla a nismo smeli da slavio nikog ko je pomagao Srbiji u velikom ratu jer aš vođa je bio sa našim neprijateljima

Vesti

Vesić: Železnička stanica Novi Sad od danas potpuno u funkciji (FOTO)
Društvo

Vesić: Železnička stanica Novi Sad od danas potpuno u funkciji (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prisustvovao je danas puštanju u rad dela stanične zgrade Železničke stanice Novi Sad i najavio da će do kraja avgusta ili početkom setpembra biti završene sve druge stanice na brzoj pruzi između Novog Sada i Subotice, koja bi trebalo da bude puštena u saobraćaj najkasnije početkom decembra.

05.07.2024

16:30

Ministar Gašić nakon svečanosti: Srbija ceni ljude koji ulažu u svoje znanje da bi bolje služili otadžbini!
Društvo

Ministar Gašić nakon svečanosti: Srbija ceni ljude koji ulažu u svoje znanje da bi bolje služili otadžbini!

Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, ministar odbrane Bratislav Gašić, prisustvovao je danas svečanosti povodom završetka školovanja 13. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane (VSBO) i oficira 67. klase Generalštabnog usavršavanja (GŠU) Škole nacionalne odbrane "Vojvoda Radomir Putnik" i tom prilikom je poručio da Srbija visoko ceni vredne i motivisane ljude koji ulažu u svoje znanje i obrazovanje da bi svojoj otadžbini služili bolje i marljivije, saopštilo je Ministarstvo odbrane

05.07.2024

15:50

" Odbrana Srbije zadatak svih nas": Svečanost povodom završetka školovanja 13. klase VSBO i oficira 67. klase
Društvo

" Odbrana Srbije zadatak svih nas": Svečanost povodom završetka školovanja 13. klase VSBO i oficira 67. klase

Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića ministar odbrane Bratislav Gašić, prisustvovao je danas, u Domu Narodne skupštine, svečanosti povodom završetka školovanja 13. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i oficira 67. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik“.

05.07.2024

15:10

TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)
Live TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta najavio je da bi deo opozicije mogao da donese alternativnu deklaraciju posvećenu obeležavanju navodnog genocida u Srebrenici. Lazović je osudio održavanje sednice Skupštine Srbije 11. jula jer je, kako kaže, to dan kada se obeležava sećanje na događaje u Srebrenici, a ne trenutak za usvajanje Svesrpske deklaracije. Na ovu šokantnu najavu reagovao je gost "Info jutra" publicista Darko Zlojutro.

05.07.2024

10:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Novak pokrenuo lavinu! Posle Srbina oglasili se i Alkaraz, Rune, Mekinro... (FOTO)
Tenis

Novak pokrenuo lavinu! Posle Srbina oglasili se i Alkaraz, Rune, Mekinro... (FOTO)

Britanac Endi Marej odigrao je poslednji meč u karijeri na Vimbldonu. Osvajao je dva puta ovaj turnir, zlatnim slovima upisan je u istoriju "zelenog" grend slema, a Novak Đoković ga je čekao na terenu da ga zagrli, javno je na društvenim mrežama izrazio poštovanje prema prijatelju i rivalu, a onda su to učinili i mnogi ljudi iz sveta tenisa.

05.07.2024

13:24

(ANKETA) Ko osvaja EURO?
EURO 2024

(ANKETA) Ko osvaja EURO?

Evropsko prvenstvo u fudbalu ulazi u završnu i najuzbudljiviju fazu, navijači iz osam zemalja strepe i sanjaju da će se baš njihovi ljubimci popeti na krov Evrope, a šta vi mislite, kome će pripasti laskavo priznanje?

05.07.2024

10:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set