• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

09.01.2023

22:40

OP, PAŠĆE I DO 25 CENTIMETARA SNEGA!? Stvarno će zalediti, meteorolog Čubrilo izneo najprecizniju prognozu za Srbiju

Beta/Tanjug

Vesti

OP, PAŠĆE I DO 25 CENTIMETARA SNEGA!? Stvarno će zalediti, meteorolog Čubrilo izneo najprecizniju prognozu za Srbiju

Podeli vest

Danas jače pogoršanje vremena, padavine i umereno zahlađenje. Do srede planine regiona dobijaju sneg. Saznajte kakvo nas vreme čeka u sledećih 10 dana prema najnovijoj prognozi

Danas će se ka nama širiti uticaj jakog, sekundarnog ciklona čiji će se centrar do srede preko Jadrana i istočnih delova regiona premeštati dalje na severoistok, piše meteorolog Marko Čubrilo u najnovijoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

- U takvim uslovima danas nad većim delom regiona pretežno oblačno ali i dalje relativno toplo, nad središnjim i istočnim predelima uz jak vetar južnog kvadranta (jugo, košava) i udari južnog vetra posle podne i rano uveče mogu biti i olujni. Kiše će povremeno biti nad zapadnim, severnim, središnjim i južnim predelima, dok se uz pojačanje padavina kiša u toku noći ka utorku očekuje i nad ostalim delom regiona. Južni vetar će u toku noći brzo slabiti i okrenuti na umeren, a sutra ponegde i jak i vrlo jak severozapadni. Sa promenom pravca vetra sledi i zahlađenje te će se snežna granica u toku noći brzo spustiti na oko 750-800 mnv i planine regiona će konačno imati snežne padavine - najavljuje Čubrilo.

U utorak nad središnjim i istočnim predelima pretežno oblačno, vetrovito i umreno hladno uz povremenu kišu u nižim i sneg preko 700 mnv. Nad zapadom regiona manje padavina. Pojava susnežice i vlažnog snega je sutra krajem dana i u toku noći ka sredi ponegde moguća i u nižim predelima Srbije, istočne i severoistočne BiH i istone Hrvatske, posebno tamo gde padavine budu jake, stoji u prognozi.

- Planine će do srede posle podne kada se svugde očekuje prestanak padavina akumulirati od 5cm do 10cm snega, a viši planinski predeli i većina ski-centara od 15cm, do 20cm, lokalno i oko 25cm. U utorak maksimumi u padu u odnosu na protekle dane i trebali bi se kretati od +3 do +8 stepeni Celzijusa - kaže Čubrilo.

 

 

Do petka promenljivo oblačno i prohladno ali svakako normalnije vreme za ovaj deo godine. Povremeno može biti slabih padavina, kiše u nižim i snega preko 800mnv. Jutarnji minimumi od -4 do +3 stepena Celzijusa, a dnevni makismumi od +4 do +10 stepeni Celzijusa što je i dalje izanad proseka za ovaj deo godine, najavljuje meteorolog.

- Za naredni vikend bi ka nama ojačalo jugozapadno strujanje jer bi se nad Velikom Britanijom nalazio nov, dubok, ciklon. Kao posledica toga u nedelju bi maksimum na kratko mogao biti i preko +13 stepeni Celzijusa ponegde. Oko 17.01. operativni i kontrolni proračuni GFS-a i ECMWF-a daju signal za prolazno pogoršanje i zahlađenje uz kišu i sneg na oko 700 metara nadmorske visine. Za sada visokorezolucioni proračuni oba modela nemaju podršku ansamble članova i to je zahlađenje još uvek vrlo upitno - kaže Čubrilo.

Oko 19.01. bi svakako opet polako zahlađivalo, ali u ovom momentu do oko 23.01. nema direktog signala za jače zahlađenje u nizijama, zaključuje meteorolog. Međutim, prema njegovom mišljenju, ako se ovakav tred nastavi doći će do jačeg zahlađenja.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

NOVO SAOPŠTENJE PIO FONDA! Vest je lepa i tiče se SVIH penzionera
Društvo

NOVO SAOPŠTENJE PIO FONDA! Vest je lepa i tiče se SVIH penzionera

Кrajem 2022. godine izmenjen je i dopunjen Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju koji predviđa novi način usklađivanja penzija i ostalih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, kojim je ojačana veza između ekonomskog razvoja zemlje i rasta standarda korisnika penzija

09.01.2023

19:05

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set