• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dopisnici Informera

19.01.2023

18:00

BOG SE JAVI SRBIJO! Staro i mlado, muško i žensko širom zemlje na Bogojavljenje plivalo po Časni krst (FOTO)

printscreen

Vesti

BOG SE JAVI SRBIJO! Staro i mlado, muško i žensko širom zemlje na Bogojavljenje plivalo po Časni krst (FOTO)

Podeli vest

Uz tradicionalni pozdrav Bog se javi hiljade plivača širom Srbije plivalo je danas na Bogojavljenje po Krst časni

Plivalo  se na rekama jezerima, čak i u bazenima, a stigle su nam vesti da se po Časni krst zaplivalo i na Novom Zelandu.

Foto: Nebojša Joveljić

 
Krstić prvi do krsta

Student Lazar Krstić iz Kruševca prvi do Časnog krsta na Zapadnoj Moravi u Beloj vodi, a pripadnik Žandarmerije Relja Tomašević, takodje Kruševljanin trijumfovao u Šavranu na Rasini. 

Foto: rtk

 

Na tradicionalnom, 22. po redu, viteškom nadmetanju za časni Bogojavljenski krst u Beloj vodi, medju 110 učesnika, prvi do Časnog krsta doplivao je student Lazar Krstić (22) iz Kruševca.
Njemu je, kao pobedniku, zlatni krst i pobednički plašt uručio zamenik gradonačelnice Kruševca Aleksandar Jovanović. Krstić je, inače, po treći put (prethodno 2018. i 2019. godine), bio najbrži u plivanju za Bogojavljenski krst. Najmlađi plivač ima samo osam, dok je najstarijem 66 godina.

Tradicija je nastavljena viteškog nadmetanja održana je i u Šavranu, na Rasini, kod Kruševca, gde se po 11. put, organizovano plivanje za časni Bogojavljenski krst,. Do krsta je medju 15 plivača prvi stigao Kruševljanin Relja Tomašević, pripadnik Žandarmerije.

Foto: rtk

 

Viteško nadmetanje održano je i u Trsteniku i selu Varvarin kod Varvarina, gde su, kao i u Beloj vodi i Šavranu učesnicima manifestacije služeni topli napitci, kao i svečani ručak. Milenko Dimitrijević (27) iz Trstenika pobednik je u plivanju za Bogojavljenski krst u Trsteniku. Tradicionalno Viteško nadmetanje održano je na Gradskoj plažu na Zapadnoj moravi kod mosta u Trsteniku, a učestvovalo 56 najrabrijih plivača.

Plivalo se i na Vlasinskom jezeru 

Radmilo Stojiljković pobedio je u plivanju za Časni krst na Vlasinskom jezeru. Na plivanju, koje se organizovano na najvišoj nadmorskoj visini za te uslove u Evropi, učestvovalo je 55 plivača, među kojima i nekoliko devojaka.

Foto: rtk

 

Vladika vranjski Pahomije prisustvovao je najmasovnijem i najatraktivnijem plivanju za časni krst u Pčinjskom okrugu. Pokrovitelj čitavog događaja je opština Surdulica.

Bogojavljensko plivanje u Zlatiborskom okrugu

I ove godine na Bogojavljenje je širom Zlatiborskog okruga organizovano plivanje za časni krst na rekama i jezerima. Već godinama se na ovaj praznik okupljaju hrabri momci ispunjeni verom, a ovaj vid narodnog običaja postao je tradicija. Plivalo je se na deonici dugoj 33 metra, u čast na Hristove godine života pre vaskrsnuća.

U talasima Drine na izletištu Rača učestvovalo je 14 plivača, a najbrži je bio Nenad Saviċ (22), dok je u jezeru Rosići kod Kosjeriċa pobedio najmladji takmičar Mihajlo Pejović.

Foto: rtk

 

Na Zlatarskom jezeru u Kokinom Brodu kod Nove Varoši plivalo je 18 učesnika, a prvi do časnog krsta je stigao Bojan Blagojević iz Užica, a krst kao nagradu je poklonio najmladjem učesniku Luki Šaponjiću (10 ) iz Nove Varoši. 

Foto: rtk

 

U Priboju i Prijepolju je otkazano Bogojavljensko plivanje za Časni krst, zbog visokog nivoa reke, koja je u pojedinim naseljima izašla iz svog korita usled obilnih kišnih padavina koje su pogodile jugozapadnu Srbiju.

Uroš najbrži u Boru

U prisustvu nekoliko stotina Borana koje ni kiša nije sprečila da dođu na Borsko jezero, organizovano je četvrto po redu plivanje za Bogojavljenski časni krst. Uz tradicionalnu molitvu i blagoslov njegovog preosveštenstva episkopa Timočkog gosopodina Ilariona, pedesetak najhrabrijih plivača odvažilo se da zapliva u hladnoj vodi Borskog jezera. Simboličnih 33 metara, koji označavaju broj godina koliko je Isus Hrist imao kada je kršten u reci Jordan, najbrže je preplivao, vaterpolista iz Bora , Uroš Živanović kome je ovo četvrta pobeda.

Foto: rtk

 

- Srećan sam jako i ponosan što sam i ove godine najbrže doplivao i osvoio Bogojavljenski krst. Nije mi ovo prvi put da učestvujem , do sada sam deset puta plivao i van Bora a na Borskom jezeru mi je četvrta pobeda. Meni ovo jako znači, voda jeste bila hladna ali je vera i poštovanje tradicije nešto sveto i nemerljivo, kaže Uroš Živanović ovogodišnji pobednik plivanja za Časni krst na Borskom jezeru.

Foto: rtk

 

Pobedniku Urošu Živanoviću uručena je nagrada Eparhije timočke i Crkevene opštine Bor, trofejni časni krst osveštan u vodama Jordana koje lično osveštan iz ruku episkopa Timočkog , kao i pehar  dar gradske kuće u Boru koja je pored Crkve Sv. Georgija, Sportskog saveza i Centra za kulturu u Boru orgaizator ovog dešavanja. Svim ostalim učesnicima plivanja za Bogojavjenski časni krst, uručene su medalje plivanja za Bogojavljenski časni krst, uručene su medalje.

Marija prva doplivala do Bogojavljenskog krsta u Sremskoj Kamenici

Posle dve godine pauze zbog epidemije korona virusa, u Dunavu kod Sremske Kamenice, ponovo je organizovano plivanje za Bogojavljenski krst, a prva je do njega doplivala Marija Stanić(19) koja je iza sebe ostavila oko sto muškaraca.

Foto: S.K.

 

- Velika čast mi je što sam učestvovala u ovakom nečemu, svi smo mi pobednici, ne samo ja, hvala svima - rekla je simpatična Marija, koja se, inače, bavi plivanjem i članica je plivačkog kluba „ Vojvodina“. Plivanje za časni krst su zajednički organizovali Srpska pravoslavna crkva i Mesna zajednica Sremska Kamenica .Posale liturgije koja je održana u Hramu rođenja presvete Bogorodice u Sremskoj Kamenici, osveštani krst je spušten u Dunav nadomak stadiona „Fruškogorac".

Dušan u Kikindi prvi doplivao do Časnog krsta, a Nemanja u Novim Kozarcima

Dušan Jarić (25) iz Kikinde, bivši vaterpolista kikindskog ŽAK-a, prvi je doplivao do
bogojavljenskog Časnog krsta na Starom jezeru, a treći put od kada se takmiči mu se posrećilo.
Plivalo se i u hladnoj vodi ,,Strelišta“ u Novim Kozarcima, gde je najbrži bio vaterpolista
Nemanja Travar (24) iz Kikinde, koji je prvi put plivao za Bogojavljenje.

Foto: V.N.

 

Bogojavljenje je ove godine proteklo u sunčanom danu za takmičenje u plivanju za Časni krsta,
tradicionalno na dve lokacije. Veliki odziv takmičara, 26 u Kikindi i 12 u Novim Kozarcima
pokazao je da se sve više momaka i devojaka odlučuje na odvažnu trku u vodi koja je ove godina
dostizala oko 5 stepeni. Dušan Jarić, 25-godišnji inženjer gelogije.

Foto: V.N.

 

- Ovo mi je treći put da plivam za Časni krst i put sam doplivao do njega. Prvi put sam učestvovao prve godine kada se trka održavala u Kikindi, a potom u Zemunu. Bogojavljenje je za mene veliki praznik koji volim da ispoštujem i kada god mogu, rado se odazovem plivanju za Časni krst.

Foto: V.N.

 

Nije bitno ko je pobednik, jako je lep osećaj biti učesnik, a verujem i gledalac ovog takmičenja. Posebne pripreme mi nisu bile potrebne, jer sam pre 8 godina trenirao vaterpolo, pa verujem da je to dobra podloga-kaže Dušan, doplomirani inženjer geologije koji je na master studijama u Beogradu.

Aleksandar u Valjevu stigao prvi do Časnog krsta

Po 12. put na reci Gradac je održano tradicionalno plivanje za Časni krst. Deonicu od 33 metra u čast i spomen na Hristove godine provedene na zemlji najbrže je preplivao mladi vaterpolista kluba „Valis“ i učenik Tehničke škole Aleksandar Kovačević, koji je bio najbrži u plivanju za Časni krst I protekle dve godine.

Foto: S.S.

 

- Pobeda na Bogojavljenje mi znači jer bez vere u Boga ne možemo učiniti ništa. Prošlogodišnju pobedu sam posvetio dedi, a ovogodišnju Ireni, Nemanji i Ognjenu, koji su tragično nastradali u saobraćajnoj nesreći kod Draginja- rekao je Aleksandar.

Foto: S.S.

 

U takmičenju za Bogojavljenski krst ove godine je učestvovala su 83 hrabra plivača, što je rekordan broj učesnika u Valjevu do sada. Među njima je bila i jedna dama, kao i osam vojnika. Po prvi put za Časni krst je plivalo 27 učesnika.

Za Časni krst plivalo se u Mionici i Vrujcima

Mioničanin Goran Stefanović i Nemanja Milošević, srednjoškolac iz Brežđa pobednici su plivačkog nadmetanja za Časni krst u selu Mionica i Banji Vrujci, u opštini Mionica.

Nadmetala su se 72 učesnika. Pobednicima je nagrade uručio predsednik opštine Mionica Boban Janković, na manifestaciji koja je u čast pobednika organizovana u selu Mionica.

Foto: O.M.

 

- Čestitam svim učesnicima. Pokazali ste šta znači hrabrost. Svake godine, zajedno se okupljamo da proslavimo Bogojavljenje, tako je i ove. Mionica ima izuzetne mlade ljude. Vredne i čestite- rekao je Janković.

Foto: O.M.

 

Milošević koji ima 16 godina, u Banji Vrujci, gde se manifestacija organizuje 13. put zaredom, pobedio u konkurenciji 53 plivača. Na otvorenom bazenu u selu Mionica, na sedmoj po redu manifestaciji plivanja za Časni krst učestvovalo je 19 plivača, a prvi do Časnog krsta stigao je Goran Stefanović iz Mionice. Drugo mesto zauzeo je Goran Radosavljević iz Mionice, dok je treće mesto pripalo Filipu Bogdanoviću iz Mionice.

Mateja Vidovic prvi doplivao do Časnog krsta! 
 

Na Savi kod Sremske Mitrovice u tradicionalnom bogojavljenskom plivanju do Časnog krsta prvi je doplivao 14-godisnji  Mitrovčanin Mateja Vidović.   Kod crkve Svetog Stefana na mitrovačkom keju u organizaciji Svebor kluba Sveti Dimitrije, a uz podršku Grada Sremska Mitrovica, održano je 24.  po redu  tradicionalno plivanje za Časni krst. 

Foto: N.B.

 

Medju 160 ucesnika iz Sremske Mitrovice, vojvođanskih gradova, Republike Srpske, kao i dijaspore za Časni krst plivalo je i šest devojaka. Mateja Vidović učenik je osmog razreda Osnovne skole "Sveti Sava" iz Sremske Mitrovice, a ovo mu je bilo prvo učešće na Bogojavljenskom plivanju za Časni krst.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SRBI, ZNATE LI ZAŠTO PLIVAMO ZA ČASNI KRST? Bliži se Bogojavljenje, a mnogi ne znaju kako je nastao ovaj važan običaj
Srbija

SRBI, ZNATE LI ZAŠTO PLIVAMO ZA ČASNI KRST? Bliži se Bogojavljenje, a mnogi ne znaju kako je nastao ovaj važan običaj

Bogojavljanje je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika, koji predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju. Toga dana se, prema Bibliji, posle krštenja Isusa Hrista u reci Jordan, koje je obavio Jovan Krstitelj, Sveti Duh u vidu goluba spustio na rame Isusovo i začuo se glas Boga Oca s neba. Tako se Bog javio u tri ličnosti: Oca, Sina i Svetog Duha

16.01.2023

18:45

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set