• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.T.

14.03.2023

12:18

ZAVRŠETAK RADOVA U ULICI BORE STANKOVIĆA U VRANJU! Počelo postavljanje kaldrme nakon višemesečne rekonstrukcije (FOTO)

S.T.

Vesti

ZAVRŠETAK RADOVA U ULICI BORE STANKOVIĆA U VRANJU! Počelo postavljanje kaldrme nakon višemesečne rekonstrukcije (FOTO)

Podeli vest

Postavlja se kaldrma u Baba Zlatinu ulicu u Vranju gde je nekada živeo Borislav Stanković.

Posle višemesečne rekonstrukcije, radovi u Baba Zlatinoj ulici u Vranju ulaze u završnu fazu postavljanjem kaldrme.

Baba Zlatina ulica nalazi se u nekadašnjoj "Donjoj mali", a značajna je po tome što je u njoj živeo poznati srpski i najpoznatiji vranjski književnik Borisav Bora Stanković. Ona predstavlja nepokretno kulturno dobro kao prostorno kulturno-istorijska celina.

Ulica je ime dobila po babi Bore Stankovića, baba Zlati, koja je o njemu brinula posle smrti roditelja.

Prva faza radova podrazumevala je rekonstrukciju fekalne kanalizacione mreže i realizovana je u okviru projekta „Čista Srbija“, sredstvima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Druga faza obuhvatala je izgradnju atmosferske mreže, rekonstrukciju vodovodne mreže i saobraćajnice, odnosno postavljanje nove kaldrme. Ova faza realizovana je sredstvima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Grada Vranja.

Ukupna vrednost radova u drugoj fazi iznosila je 27.996.000 dinara sa PDV, od čega je učešće Ministarstva 15.000.000 dinara. Dužina saobraćajnice je 297 metara, a širina od tri do četiri metra.

Sama ulica je bila deo hrišćanskog dela grada, koja je po turskom običaju zatvorena visokim zidovima sa obe strane.

Zlatina i Borina kuća nalazi se na broju 9, i u njoj je danas Muzej kuća Bore Stankovića. U ugodnom ambijentu dvorišta prepunog cveća, koje je davalo prepoznatljiv pečat svim turskim gradovima, stoji kuća u kojoj se Bora rodio 1875. godine. Podignuta je dvadeset godina ranije u južnomoravskom stilu sa otvorenim tremom i karakteristična je građevina porodice srednje klase.

Baba Zlatina ulica je zaštićena prostorna kulturno - istorijska celina i nepokretno kulturno dobro od velikog značaja i predstavlja ambijentalnu celinu od izuzetne važnosti za razvoj turizma u Vranju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set