• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/rina.rs

05.04.2023

11:18

OVAJ GRAD POSTAJE PRESTONICA KULTURE SRBIJE! Mesto bogate istorije koje odiše izuzetnim kulturnim nasleđem i tradicijom

rina.rs

Vesti

OVAJ GRAD POSTAJE PRESTONICA KULTURE SRBIJE! Mesto bogate istorije koje odiše izuzetnim kulturnim nasleđem i tradicijom

Podeli vest

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević i potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković potpisale su Ugovor o sufinansiranju Programa "Prestonica kulture Srbije 2024. godine".

Potpisani ugovor između gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević i potpredsednice Vlade Republike Srbije Maje Gojković vredan je 120 miliona dinara i odnosi se na aktivnosti koje će biti realizovane u ovoj godini, za projekat grada Užica “Praznik svetla- Nije erski mračiti! Kulturu na viđelo!” Takođe u ovoj godini iz budžeta grada biće izdvojeno 60 miliona dinara, dok će preostala sredstva biti opredeljena u 2024. godini.

- Raduje me što smo danas u Užicu, gradu bogate istorije koji baštini izuzetno kulturno nasleđe i tradiciju, potpisali ugovor sa Ministarstvom kulture koji predstavlja početak realizacije velikog projekta. Titula prestonice kulture izuzetno dobro zvuči, ali podrazumeva i našu veliku odgovornost da realizujemo brojne aktivnosti koje smo planirali - istakla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Foto: rina.rs

Jelena Raković Radivojević

Nakon potpisivanja ugovora, uz zahvalnost potpredsednici Vlade i ministarki kulture Maji Gojković na tome što su u resornom ministarstvu prepoznali potencijali i kapaciteti, Užicu dodeljena je titula nacionalne prestonice kulture 2024. godine.

- Uz podršku Ministarstva kulture sada imamo priliku da zaokružimo jedan deo istorije kulture u našem gradu. Cilj nam je da unapredimo postojeće i uvedemo nove programske sadržaje u svim ustanovama kulture i verujem da ćemo biti kreativni i kadri da možda i premašimo naše primarne ciljeve. Kultura je najbolje mesto za susret različitosti i najveće bogatstvo svakog čoveka, mesta, grada, države. Užice to zna i uverena sam da ćemo uspeti da odgovorimo svim izazovima u realizaciji ovog ozbiljnog projekta - rekla je Raković Radivojević.

Foto: rina.rs

Uz čestitke svim Užičanima na prestižnoj tituli, potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković istakla je da je ovo veliki dan za sve.

- U ugovoru koji smo danas potpisali postoje prava i obaveze jedne i druge strane, ali najvažnije nam je da će država odmah nakon potpisivanja finansijski pomoći pripremu godine kulture. Za ovu godinu to su sredstva u iznosu od 120 miliona dinara plus 60 miliona koliko izdavaja grad Užice. Svidelo mi se što je moto čitave godine upravo svetlost. Užice je to i zaslužilo kao grad u kome je prva hidrocentrala nastala po principima Nikole Tesle i možda i jedini grad koji ima i jednog oskarovca. Raduje me, pored programskih događanja, što će biti infrastrukturnih projekata namenjenih kulturi, ali najviše se radujem što će deca i tinejdžeri dobiti svoje mesto za kulturu, a svi građani novi muzej posvećen keramici. Čestitam Užičanima i Užičankama na ovoj prestižnoj tituli, ubeđena da će to biti veliki podsticaj ne samo ljudima koji se bave kulturom već i za čitavu ekonomiju, jer spajamo kulturu sa onim u šta se mnogo ulaže i mnogo očekuje a to je turizam - rekla je Maja Gojković. 

Prema potpisanom ugovoru u ovoj godini planirana je rekonstrukcija Velike sale u Gradskom kulturnom centru i izgradnja lifta za osobe sa invaliditetom, izgradnja Dinarsko-ribarskog naselja Mokra Gora i izgradnja “Erin de luks muzeja”.

Foto: Foto: Marko Đoković

Maja Gojković

Naredne godine u planu je izgradnja Dečijeg kulturnog centra i Muzeja keramike, rekonstrukcija kuće akademskog slikara Mihaila Milovanovića u Ribaševini, zatim otvaranje Legata akademika Ljubomira Simovića u Narodnoj biblioteci, izrada projektno tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Trga partizana, uklanjanje barijera za fizičku dostupnost ustanovama kulture osobama sa invaliditetom, kao i postavljanje solarnih digitalnih tabli i info pultova duž staze ka neolitskom naselju u dužini od oko 6 kilometara. Naravno infrastrukturne projekte pratiće i veliki broj novih kulturnih i zabavnih sadržaja u svim ustanovama kulture.

O realizaciji ovog važnog projekta govorilo se i tokom sastanka sa gradonačelnicom i njenim saradnicima, gde su svi izrazili nadu da će Užice kao drugi grad u Srbiji kome se dodeljuje ova titula odgovoriti zadatim ciljevima i u potpunosti opravdati poverenje i očekivanja.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture posetila je i Istorijski arhiv Užice i upoznala se sa radom ove ustanove i aktuelnim postavkama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Priština ubija dijalog!
Politika

Priština ubija dijalog!

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da Priština ubija dijalog, kao i da je glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi u sredu u Briselu odbio da razgovara o svim temama.

03.07.2024

12:27

'Ne obmanjujte javnost' - Vučić upitao crnogorsko rukovodstvo: Da li je rezolucija o Jasenovcu bila moja ideja?
Politika

'Ne obmanjujte javnost' - Vučić upitao crnogorsko rukovodstvo: Da li je rezolucija o Jasenovcu bila moja ideja?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ljudi iz crnogorskog rukovodstva govore stranim predstavnicima da je rezolucija o Jasenovcu u crnogorskom parlamentu doneta pod pritiskom Beograda i upitao predsednika Crne Gore i predsednika Vlade te zemlje da li ih je ikada pozvao telefonom da vrši pritisak na njih i da li je ta rezolucija bila njegova ideja.

03.07.2024

12:12

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set