• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/M. O.

27.02.2024

09:10

Cela biša Jugoslavija čula je za ovog heroja! Antal je Voju spasio sigurne smrti!

Privtana arhiva

Vesti

Cela biša Jugoslavija čula je za ovog heroja! Antal je Voju spasio sigurne smrti!

Podeli vest

Kikinđanin Antal Karačonji davne 1981. godine spasio je smrti svog kolegu Vojislava! Nagrađen zlatnom značkom za podvig u kome je rizikovao sopstveni život, Antal je pred svima rekao da ne bi mogao da živi da mu nije pomogao!

Te reči i danas pamti njegov sin Antal koji se podsetio svega - hrabrosti, poštovanja, prijateljstva što je nekad krasilo i spajalo ljude. 

Pod emocijama i vidno potresen i posle 43 godine, Antal se priseća do detalja saobraćajne nezgode.
U porodičnoj kući i dalje čuva tekstove iz novina o nesreći u Dunavcu kod Bezdana.

- Tog 4. maja, moj otac i njegov kolega Vojislav Radosavčev, inače, obojica iskusni i savesni vozači, zajedno su službenim kombijem pošli na put u Beli Manastir po delove za mašine u fabrici "Toza Marković", u kojoj su bili zaposleni. Moj otac je upravljao vozilom. Pred mostom na Dunavcu, u mestu Bezdan kod Sombora "proklizali su", kako mi vozači kažemo. Padala je jaka kiša i moj otac je počeo da koči, međutim, kombi je umesto levo, išao pravo. Lupio je o ogradu nekoliko metara pre početka mosta, i suravali su se sa nekih 10 metara u duboki Dunavac - prepričava Antal Karačonji.

Foto: Privatna arhiva

Antal Karačonji čuva novinske članke o svom ocu

 

Obojicu su, pisala je štampa širom bivše velike Jugoslavije, spasili pripadnici Granične službe i odvezli ih u somborsku bolnicu, gde im je ukazana pomoć.

Ubrzo posle toga Antal i Voja su se pobratimili i ostali su braća za ceo život. 
Antala je 2017. izdalo srce, a pre nekoliko godina preminuo je i Vojislav Radosavčev.

Podsećajući se njihovog druženja, Antalov sin pokazuje nam arhivu i s ponosom priča kako su o njegovom ocu pričali tada od Vardara do Triglava.

Foto: Privatna arhiva

Antal (u sredini) na dodeli zlatne značke za najplemenitiji podgvig godine u Zagrebu 1981

 

- On, kao i svi veliki ljudi, nije pridavao tome veliki značaj. O ovom podvigu prvi je pisao novinar Milan Ivetić, tada dopisnik zagrebačke "Arene" najtiražnijeg nedeljnika u bivšoj Jugoslaviji. Moj otac je i zaboravio na taj događaj, kad mu je stigao telegram da su uredništvo lista i čitaoci njegov podvig proglasili najhrabrijim i najplemenitijim. U decembru 1981. godine organizovana je velika svečanost u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski", gde mu je uručen orden - zlatna značka i plaketa - kaže Antalov sin.

- Kad su ga pitali - kako je odlučio da se vrati u vodu i spase kolegu pošto je izronio, moj otac je izjavio: "Umro bih da to nisam uradio". Bio je zaista nesebičan i hrabar. Četiri godine pre nesreće kod  Bezdana, otac je iz požara izvukao komšinicu koja je bila u invalidskim kolicima, a još jedan požar u blizini naše kuće uspeo je da ugasi pre dolaska vatrogasaca. Sećam se zime 1985. godine. U Kikindi je bila nezapamćena mećava, svi putevi bili su zavejani. Moj otac je učestvovao u ekipi koja je pomagala i to pošto je prepešačio 20 kilometara, uzeo druga kola i vratio se za zavejane ljude. I za to je dobio priznanje opštine - sa suzama u očima nabraja Antal.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ova haljina vredi bogatstvo! Senka je zaustavila vreme svojom kreacijom!
Da li ste je negde videli

Ova haljina vredi bogatstvo! Senka je zaustavila vreme svojom kreacijom!

Portret ''Devojka u plavom'' jedno od najlepših dela srpske umetnosti 19. veka koji je naslikao Đura Jakšić nalazi se u Narodnom muzeju u Beogradu u okviru stalne postavke. Mladi slikar je na osnovu skica i crteža lepe Emilije Mile Popović u koju je bio nesrećno zaljubljen, naslikao njen portret, ali u Kikindi, gde je Đura upoznao lepu kafedžijinu ćerku, čuvaju njenu plavu haljinu...

26.02.2024

10:20

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set