• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/S. T.

28.05.2024

14:32

Na pola puta do Krfa: Ratni veterani sa Pala na svom hodočašću stigli do Vranja

S. T.

Vesti

Na pola puta do Krfa: Ratni veterani sa Pala na svom hodočašću stigli do Vranja

Podeli vest

Nekadašnji borci Vojske Republike Srpske, koji su 14. maja sa Pala pešice krenuli na hodočašće do Krfa, stigli su u utorak blizu Vranja.

Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), došli su do Vranja, na svom krstonosnom hodu. Sa njima je i četvrti član Petar Dragaš u pratnji kombijem, a na putu dugom 1.200 kilometara, na koji su pošli 14. maja.

Iako ratni vojni invalidi, oni na Krf idu pešice, što predstavlja svojevrsan podvig, s obzirom na to da je među njima i Igor Vukašinović, koji je izgubio vid usled ranjavanja snajperom 1992. godine.
Oni kažu da je i misija da animiraju ljude da pomognu izgradnju dečijeg i omladinskog kampa na Krfu koji, gradi Udruženje "Sveta Srbija".


Promovišu izgradnju kampa, na mestu gde je pisana srpska istorija. Dnevno pešače od 30 do 35 kilometara, a hodočašće, zajedno sa boravkom na Krfu, trajaće oko 35 dana.
- Na Krf već desetak godina dolaze najbolji đaci iz regiona uzrasta od 12 do 18 godina na dvonedeljni kamp. Tokom boravka deca izučavaju istoriju na mestima gde se ona događala. Plan nam je da u sredu budemo u Kumanovu, a onda nastavljamo dalje - kaže Vukašinović.

Foto: S. T.

 

 

Hodočasnici pričaju da su očekivali da će u Srbiji naići na gostoprimstvo, jer nisu prvi put u jednom ovakvom podvigu, ali i da su ljudi koje su usput sretali, prevazišli njihove početne predstave o srdačnosti i ljubaznosti sunarodnika sa desne strane Drine.

Trojica ratnih veterana, podsetimo, bili su deo ekipe hodočasnika koja je pre pet godina išla pešice na Hilandar, boraveći na tom putu u Vranju, manastiru Kacapun i Svetom Prohoru.
Sadašnji njihov put počeo je od manastira Sokolica, čiji su zidovi obloženi mermernim spomen  pločama na kojima su ispisana imena 4.000 poginulih boraca Republike Srpske. Na Krfu će biti nekoliko dana, a zatim će se preko Albanije i Crne Gore vratiti na Pale.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!
Politika

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!

Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije mora hitno da reaguje i donese nova ovlašćenja službama bezbednosti po pitanju njihovih nadležnosti, organizacije i reagovanja, saopštio je danas prof dr Miroslav Bjegović specijalista za terorizam i organizovani kriminal i savetnik predsednika Vlade za nacionalnu bezbednost.

29.06.2024

20:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set