• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.06.2024

06:55

Čuvao svoju zemlju, dok ga Turci nisu isekli na komade! Na današnji dan umro je jedan od najvećih srpskih heroja

Rina

Vesti

Čuvao svoju zemlju, dok ga Turci nisu isekli na komade! Na današnji dan umro je jedan od najvećih srpskih heroja

Podeli vest

Na današnji dan 1815. godine umro je srpski heroj Tanasko Rajić.

Čuveni junak Tanasko Rajić tog juna ušao je u legendu i svaki udžbenik srpske istorije čuvajući trešnjev top na ustaničkom brdu Ljubiću. Dok se njegova vojska, pred najezdom Turaka razbežala, on topove nije hteo da ostavi. Bio je Karađorđev barjaktar i prijatelj i jedan od najvećih boraca oba srpska ustanka protiv Turaka.

 

Rođen 1754. godine u srcu Šumadije u selu Stragari. Kao Karađorđev barjaktar dokazao se u bojevima za Rudnik i Jagodinu, ali Boj na LJubiću kod Čačka u Drugom srpskom ustanku upisao je ime ovog heroja u večnost.

 

- Kad su Turci razbili srpske redove, na brdu je ostao samo Tanasko čuvajući topove. Sa jataganom u jednoj i kuburom u drugoj ruci sa neprijateljem se borio do smrti, kako bi sačuvao topove, ali nije uspeo i život je dao za otadžbinu na LJubiću. Prema pričama koje se decenijama prenose sa kolena na koleno, Turci su Tanaska isekli na komade, a njegovu glava preneta je u manastir Voljavču, gde je sahranjena i tu i danas počiva -  izjavio je Dragan Radičević iz sela Stragari.

Foto: Rina

 

 

Tanaskova junačka pogibija kao da je dala snagu tadašnjim srpskim borcima za slobodu i na kraju u ovom boju izvojevana je pobeda. To je podiglo ugled kneza Miloša u narodu i probudilo nadu. U brojnim spisima stoji da Miloš Obrenović nikada nije zaboravio Tanaska Rajića niti njegov hrabri čin.

- O tome svedoči i jedna anegdota, ispričana decenijama kasnije kada se knez Miloš, već u poznim godinama života, spremao za put za Čačak. Oficir iz pratnje ga je pitao da li želi u kolima da leži ili sedi, imajući u vidu da je knez već bio jako bolestan, a Miloš mu je na to odgovorio: Neću ni ležati ni sedeti, nego ću stajati, jer sad prolazimo pored Ljubića - navodi se u istorisjkim spisima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na čelu države imamo čoveka koji se domaćinski ophodi prema svemu! Postajemo jedan razvojni i društveni epicentar ovog dela sveta! (VIDEO)
Live TV

Na čelu države imamo čoveka koji se domaćinski ophodi prema svemu! Postajemo jedan razvojni i društveni epicentar ovog dela sveta! (VIDEO)

Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog pokreta, Boško Vasiljević, analitičar i Andrijana Arnautović iz Srpske radikalne stranke gostovali su u specijalnom programu Informer TV. Govorili su o današnjem obraćanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom kog je, između ostalog, pričao o eksploataciji litijuma u našoj zemlji.

24.06.2024

21:08

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve je stalo u 90 minuta! Može li Srbija da pobedi Dansku? (ANKETA)
EURO 2024

Sve je stalo u 90 minuta! Može li Srbija da pobedi Dansku? (ANKETA)

Fudbalska reprezentacija Srbije sutra veče od 21.00 čas (Arena 1 premijum, RTS 1) odmeriće snage sa Danskom u meču 3. kola grupe C na Evropskom prvenstvu. Računica je prilično jasna - izabranici Dragana Stojkovića Piksija moraju da pobede da bi se plasirali među 16 najboljih na kontinentu. Verujete li im da mogu?

24.06.2024

16:05

Jeziva ispovest Francuza: Ja sam mrtav!
Fudbal

Jeziva ispovest Francuza: Ja sam mrtav!

Nekadašnji reprezentativac Francuske Pol Pogba (31) dao je šokantnu izjavu u jednom intervjuu. On je tom prilikom priznao da je njegova igračka karijera gotova, pošto je suspendovan na četiri godine zbog dopinga.

24.06.2024

23:53

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set