• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

12.01.2021

09:29

AKO ŽELITE DA SMRŠATE, OVIH 5 STVARI MORATE IZBACITI IZ JELOVNIKA! Doktorka Branković upozorava: Prejedanje je posebno rizično za OVE GRUPE LJUDI

Društvo

AKO ŽELITE DA SMRŠATE, OVIH 5 STVARI MORATE IZBACITI IZ JELOVNIKA! Doktorka Branković upozorava: Prejedanje je posebno rizično za OVE GRUPE LJUDI

Podeli vest

Praznici su iza nas, a većina nije odolela bogatoj trpezi.

Zbog viška kalorija, sada imamo višak kilograma. Više smo jeli, a manje se kretali. Gotovo da nema osobe kojoj se u ovom periodu kazaljka na vagi nije pomerila unapred.

Gošća Ivane Božović, dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane navodi da se tokom ovih praznika nismo tako mnogo ugojili s obzirom na situaciju i ograničeno kretanje, ali i dalje to nije zanemarljiva brojka, no svakako je manja no prethodnih godina. U proseku, ugojili smo se do pet kilograma.

Ponavljamo iste greške

Naravno, iste greške ponavljamo iz godine u godinu. Pošto je ovom prazničnom periodu prethodio post, doktorka Stanković napominje da se nepravilno hranimo i tokom posta.

„Naš narod uglavnom jede skrobnu hranu tokom posta, pa i tada povećaju telesnu masu, a onda za vreme praznika kreće hrana koja je prebogata kalorijama, zasićenim masnim kiselinama, salatama koje su bogate majonezom, velika količina mesa i mesnih prerađevina. I to ponavljamo iz godine u godinu“, napominje specijalista ishrane.

Foto: Shutterstock

Kalorična hrana opterećuje ceo organizam

Ovakav način ishrane pogađa i naš organizam kome treba vremena da svari sve te preterane zalogaje. Gastroenterolog dr Marija Branković, napominje da ovo prejedanje kod nekoga može izazvati samo uzbunu u organizmu, dok će nekom drugom prouzrokovati čitavu revoluciju.

„Prejedanje je poroblematično ako dugo traje, ali ako je to akutno stanje zdravih ljudi, onda to prođe relativno dobro i organizam se izbori protiv toga. Međutim, jako je rizično u slučaju hroničnih bolesnika, koji imaju kardiovaskularne probleme ili različita gastroenterološka oboljenja i slično“, dodaje dr Branković.

Strada želudac

Većina ljudi se žali na usporenost, na tromost i pospanost, ali prvenstveno nam strada digestivni trakt, želudac pre sveg, a zatim i žučna kesa i pankreas koji učestvuju praktično u varenju masne hrane i šećera, kaže dr Marija Branković.

„Svi govorimo o masnoj i teškoj hrani, a zaboravljamo šećere koji zahtevaju insulin da bi mogli da se metabolišu u organizmu, deluju toksično na krvne sudove i prave male ranice na krvnim sudovima na kojima se ta velika količina unetog holesterola vezuje i tako ulazimo u začarani krug“, napominje gastroenterolog.

Ono što analize krvi pokazuju kod pacijenata u ovom periodu je porast nivoa triglicerida, zbog šećera i LDL holesterola koji reaguje na unos masti, a u ekstremnijim slučajevima i enzimi jetre budu povišeni ili parametri funkcije pankreasa, navode gošće Ivane Božović.

Pametna odluka

Doktorka Veroslava Stanković napominje da ne bi trebalo odmah drastično da smanjimo količinu hrane jer je i to stres za organizam koji može dovesti do pada imuniteta što nije dobro u ovo vreme respiratornih infekcija.

„Polako smanjivati količinu hrane. Izbacivati veliku količinu koncentrovanih slatkiša, uzimati najviše dve voćke dnevno, odnosno 200 grama voća, izbaciti suvo voće i mesne prerađevine. Onda započeti fizičku aktivnost i dalje planiranje obroka“, preporučuje specijalista ishrane.

Foto: Shutterstock

Uvedite voće u ishranu, ali umereno

„Mera je ne samo u ishrani već uopšte u životu jako bitna. Potrebno je naći neki balans. Apsolutno treba izbegavati gladovanje, jer to povlači niz drugih poremećaja u organizmu“, upozorava doktorka Branković.

Jutro započeti malo jačim obrokom u periodu između 8 i 10 časova kako bi nas održao do narednog obroka. Recimo, piletina, salata i obavezno hleb – crni ili polubeli.

Poslednji obrok bi tebalo da uzmemo između 19 i 20 časova. Najbolje da to bude salata koja nema veliku količinu dijetnih vlakana, jogurt ili kiselo mleko i opet parče hleba.

Uz to, potrebno je tokom dana uneti dve litre tečnosti.

Ukoliko želimo da oslabimo moramo izbegavati beli hleb, mesne perađevine, punomasne sireve svesti na minimum, takođe izbegavati mlade sireve jer su prepuni šećera i povećavaju glikemiju, i naravno, koncentrovane ugljene hidrate.

Ako morate da „zavarate“ glad, uzmite povrće. Takođe, malo kiselog mleka i pola parčeta hleba je idealno da prebrodite krizu, savetuju gošće Nazdravlja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Tužno! Zvezde i navijači se slažu - fudbal umire! Nikada nije bilo dosadnije i lošije, ovo je samo biznis...
EURO 2024

Tužno! Zvezde i navijači se slažu - fudbal umire! Nikada nije bilo dosadnije i lošije, ovo je samo biznis...

Navijačima i fudbalskim legendama se doslovno plače dok gledaju ovih dana fudbal na Evropskom prvenstvu i Kopa Amerika, jer su izdanja današnjih zvezda daleko od onih na koje su nas navikli igrači koji su okačili kopačke o klin ili su na pragu penzije. Sve je manje bravura, lucidnosti, poteza od kojih zastaje dah i ne čudi što su nekadašnji superstarovi najvažnije sporedne stvari na svetu očajni kada vide šta njihovi naslednici rade na travnatom tepihu.

08.07.2024

10:41

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija