• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.02.2021

13:10

AMERIČKA PUBLIKA ZAPANJENA DOGAĐAJIMA U FILMU DARA IZ JASENOVCA! Filmski kritičari o vrsnom glumačkom umeću mlade Biljane Čekić

Društvo

AMERIČKA PUBLIKA ZAPANJENA DOGAĐAJIMA U FILMU DARA IZ JASENOVCA! Filmski kritičari o vrsnom glumačkom umeću mlade Biljane Čekić

Podeli vest

Nakon početka prikazivanja filma Predraga Antonijevića "Dara iz Jasenovca" u američkim bioksopima, tamošnja kritika ne prikriva zapanjenost događajima u logoru Jasenovac, kao ni divljenje za maestralno glumačko umeće devojčice Biljane Čekić koja igra Daru, saopštili su producenti filma

Domaći film "Dara iz Jasenovca" nekoliko dana već se prikazuje u bioskopima mnogih američkih gradova, od Čikaga u kojem živi najveći broj Srba, preko Atlante, Majamija, Hjustona, do Denvera, Dalasa.

Od sutra naći će se na repertoaru dva bioskopa u Pitsburgu, kao i u Filadelfiji, Tampi, Detroitu, Indianapolisu i Sent Luisu.

O filmu Predraga Antonijevića "Dara iz Jasenovca" i dalje intenzivo pišu američki filmski kritičari, a na vrsno glumačko umeće mlade Biljane Čekić ne ostaju ravnodušni ni eminentni američki mediji.

"Dedline" piše o filmu čija je radnja prikazana očima desetogodišnje devojčice Dare.

- S tihim dostojanstvom kako je odigrala Biljana Čekić, Darine oči ispunjene dušom svedoče strašne događaje - navodi se u tekstu i dodaje da je Antonijevićevo ostvarenje prepuno dirljivih momenata gde se odluke o životu i smrti donose u trenutku.

- Ponekad odluke donose sami zatvorenici pokušavajući da zaštite svoju decu, a nekad i sami radnici logora koji moraju da odluče da li će rizikovati sopstveni život pomažući zatvorenicima. Kobne pozive svakodnevno upućuju ustaški stražari, koji ubijaju sa opuštenom okrutnošću - čak i kora hleba ili beba koja plače mogu značiti smrtnu kaznu".

Foto: Printscreen You Tube

Dara iz Jasenovca

Pripovedanje o devojčici Dari i njenom dvogodisnjem bratu Budi kroz užase ozloglašenog logora Jasenovac nije izostavio ni "Eye for film" ističući Darin stoicizam pred hororom kojem svedoči „pruža nečujni izvor inspiracije za zatvorenike, iako se film ne fokusira na ovaj deo i izbegava otvorene emocionalne manipulacije.

Ponekad je, njeno neodređeno razumevanje stvari, poštedi dela užasa koji za gledaoca nije nevidljiv.

Biljana Čekić je dobro izabarna za ulogu nesigurne, a snažne kada je to potrebno. Među ostalim glumcima Marko Janketić se izdvaja kao opaki zapovednik logora Maks Lubrić.

Dejvid Ferguson o Dari iz Jasenovca

Dejvid Ferguson za "Movie Reviews from the dark" piše da smo gledali toliko filmova o holokaustu u kojima je svakodnevna volja za preživljavanjem neizmerno jaka, ali priče su retko ispričane očima desetogodišnje devojčice.

- Ovo je prvo pojavljivanje Biljane Čekić i izvanredna je da u svojoj sposobnosti da prenese toliko misli i osećanja, istovremeno zadržavajući kameno lice neophodno kako bi izbegla privlačenje neželjene pažnje. Njena Dara se žrtvuje".

Znanje da su deca izdržljiva ne umanjuje uticaj njihovog maltretiranja i zlostavljanja navodi se u tekstu upućujući svoje čitaoce da je u Hrvatskoj bio smešten jedini logor za istrebljenje, koji nisu vodili Nemci.

"Svrha je bila očuvanje čistoće hrvatske krvi ubijanjem Srba, Jevreja i Roma. Čak je u logoru Jasenovac bio poseban kompleks za decu"

Za "Loud and Cler Tadeus Batri" (Thaddeus Buttrey) ističe da je Dara iz Jasenovca daje fantastične kadrove, izuzetno talentovanu glumačku ekipu i svu tugu koju biste očekivali od filma o holokaustu.

Takođe u tekstu se navodi da je muzika u filmu sjajna, umereno implementirana kako bi se održao fokus na napetim i dramatičnim događajima na ekranu.

To je obično numera laganog klavira i žičanih instrumenata koje daju produžene note kako bi se naglasila napeta i mračna atmosfera.

Beogradska premijera filma "Dara iz Jasenovca" predviđena je za 22.april, nakon čega će se naći u bioskopima širom Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
VOJIN

pre 3 godine

СВАКИ ГЛЕДАЛАЦ ФИЛМА ТРЕБА ДА НА БИЛЕТАРНИЦИ БЕСПЛАТНО ДОБИЈЕ РЕПЛИКУ С Р Б О С Ј Е К А - ЈЕДИНСТВЕНОГ УСТАШКОГ КОЉАЧКОГ АЛАТА - КОЈИ НЕ НОСИ ИМЕ ЖИДОВСЈЕК НИТИ ЦИГОСЈЕК, А ТО ЈЕ ТУЖАН АЛИ ДОВОЉНО ЕФИКАСАН МЕДИЈСКИ АРГУМЕНТ !!!

XXL

pre 3 godine

Da, umesto bioskopske karte trebalo je odštampati knjigu o logoru Jasenovac i NDH i da je to bila ulaznica za gledanje pakla kroz koji je srpski narod prolazio.

AMERIKA RONILA SUZE ZBOG "DARE IZ JASENOVCA", salom se smenjivali JECAJI I UZDASI!
Društvo

AMERIKA RONILA SUZE ZBOG "DARE IZ JASENOVCA", salom se smenjivali JECAJI I UZDASI!

Svetska premijera filma "Dara iz Jasenovca" održana je u devet američkih gradova. U čikaškom Lendmark centru nisu svi na svojim sedištima dočekali kraj dvočasovne ekranizacije potresne istinite priče iz zloglasnog logora NDH, neki su u suzama napustili salu. Oni koji su ostali stezali su zube, a u mraku bioskopa smenjivali su se jecaji i uzdasi

07.02.2021

10:17

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija