• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti/rts

27.05.2021

08:33

NEĆETE SMETI DA KORISTITE LIČNU KARTU AKO NE ISPOŠTUJETE OVAJ PROPIS! Ko će i kada morati da menja dokumenta - detaljan spisak svih izmena

Društvo

NEĆETE SMETI DA KORISTITE LIČNU KARTU AKO NE ISPOŠTUJETE OVAJ PROPIS! Ko će i kada morati da menja dokumenta - detaljan spisak svih izmena

Podeli vest

Lične karte će, ukoliko poslanici danas usvoje Predlog izmena Zakona o ličnoj karti, kako je najavljeno, od 2022. sadržati u čipu i sertifikat za elektronski potpis, što će omogućiti identifikaciju na daljinu.

Građani neće smeti da koriste ličnu kartu ako u čipu ili na kartici (ukoliko nema čip) nije upisana prava adresa boravišta vlasnika.

Predloženi član, kažu u MUP, doprinosi pravnoj sigurnosti jer građanin koji promeni prebivalište, a nije izvršio izmene tog podatka kroz čip, neće moći da koristi taj dokument u pravnom prometu, niti da overava ugovore.

Dovoljna saglasnost jednog roditelja

Maloletnici stariji od 16 godina ovaj dokument mogu dobiti uz saglasnost samo jednog roditelja, bez obzira na to da li drugi vrši roditeljsko pravo, a ne oba, kako je bilo do sada. U slučaju nestanka legitimacije, građani neće morati to da oglašavaju u "Službenom glasniku" i plaćaju taksu, već će to činiti MUP na zvaničnoj veb-stranici, pošto donese rešenje o proglašenju ličnog dokumenta nevažećim.

Kako je rekao ministar Siniša Mali na predstavljanju izmena u parlamentu, na taj način se ne samo pojednostavljuje procedura, već se i smanjuju troškovi koje državljani Srbije imaju

Izmene predviđaju i da ovaj lični dokument predstavlja sredstvo za kreiranje elektronskog potpisa u skladu sa propisima koji uređuju oblast elektronskog dokumenta, elektronske identifikacije i usluga od poverenja u elektronskom poslovanju. Na zahtev građanina, u mikrokontroler (čip) upisuje se kvalifikovani sertifikat za elektronski potpis vlasnika i odgovarajući podaci za formiranje sertifikata. Tako lična karta predstavlja šemu elektornske identifikacije visokog nivoa pouzdanosti.

Foto: mup.gov.rs

Lična karta sa čipom

Menja se i član 19a važećeg zakona, pa sada, u slučaju da je MUP doneo rešenje o zabrani korišćenja lične karte kao putne isprave, navedena zabrana važiće dok su ispunjeni uslovi za oduzimanje putne isprave, a ne šest meseci sa mogućnošću produžavanja zabrane, kao do sada.

Promene od 1. januara

Amandmanima juče usvojenim na skupštinskom Odboru za odbranu i unutrašnja pitanja predviđeno je da zakon stupi na snagu ne osam dana po objavljivanju u "Službenom glasniku", već 1. januara 2022. Kako nam je objašnjeno u MUP, građani koji imaju dokumente sa čipom neće morati tada da ih menjaju, već će ona automatski biti menjana kako kome isteknu. Oni koji nemaju čip moraće da promene lične karte prilikom svake promene adrese.

Promene su, kako je u obrazloženju predloga izmena navedeno, predložene zbog nedostataka u važećem zakonu, ali i zbog veće bezbednosti građana. Tu su i obaveze koje proizlaze iz projekta Vlade "Stop birokratiji".

MUP: Karte sa čipom važiće do isteka

Valentina Vulić, načelnica odeljenja za upravne poslove MUP-a Srbije, rekla je da lična karta bez čipa, kao i do sada, mora da se zameni ukoliko se menjaju bitni podaci kao što je adresa.

Kada je reč o ličnim kartama sa čipom, one ne moraju da se menjaju i ostaće važeće do datuma koji je naveden u ličnoj karti.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
wat

pre 3 godine

a kako ce neko kome dam licnu da zna da je adresa pogresna? nikako, kao i do sada. kakva glupost imati PROMENLJIV podatak odstampan na LK umesto na cimu zbog cega je cip i UVEDEN!

deda Raša

pre 3 godine

Malo po malo stiže nam i DIGITALNI ANĐEO.

Ivan

pre 3 godine

Danas sam bio u MUP da prijavim izgubljenu ličnu kartu. Za uslugu oglašavanja lične karte nevažećom traže mi da uplatim 1668.00 dinara,a za naknadno pravljenje nove lične karte deru po propisu. Sve ukupno ne izađe manje od 3500.00 din. Kada od 20. 000 penzije oduzmeš i 3500.00 za ličnu kartu ostane ti 16.500 din za ceo mesec bez dažbina! Svi oni koji kažu da je novi zakon o ličnim kartama doneo i uštedu građanima lažu!

pepa

pre 3 godine

sta ima tu da se sme ili ne sme, ako nije vazeca licna karta onda nije vazeca. nema upotrebnu vrednost. p.s. ne postoji digitalni andjeo, kao ni bilo koji drugi andjeo.

ZBOG PROMENA U LIČNOJ KARTI, MENJAĆEMO I PASOŠ, ALI I... Evo koja dokumenta ćemo morati da izvadimo!
Društvo

ZBOG PROMENA U LIČNOJ KARTI, MENJAĆEMO I PASOŠ, ALI I... Evo koja dokumenta ćemo morati da izvadimo!

Najavljene izmene Zakona o ličnoj karti unele su konfuziju među ljude, posebno one koji su prijavljeni na jednoj adresi, a žive na drugoj. Strah im je posebno unela novina o uvođenju nove stavke - adrese prijavljenog prebivališta na obrazac lične karte, što znači da će ova adresa biti vidljiva i na "plastici" isprave sa čipom, što do sada nije bio slučaj

26.05.2021

20:20

sledeća vest

TV

Ceo Kijev gori! Rusija izvela najjači raketni udar od početka rata! Uništene dve fabrike ključne za proizvodnju oružja!
Live TV

Ceo Kijev gori! Rusija izvela najjači raketni udar od početka rata! Uništene dve fabrike ključne za proizvodnju oružja!

Današnji dan je izuzetno turbulentan s obzirom na vesti koje nam stižu iz sveta. Makron nezadovoljan što je treći nakon izbora. Dva centralna događaja prate nas mesecima, čak godinama, a to su sukobi u Ukrajini i u Gazi. Na ove, ali i druge aktuelne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Velibor Stević i geopolitički analitičar Luka Stajić.

08.07.2024

19:50

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu! (VIDEO)
Live TV

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu! (VIDEO)

Ko će zaista povesti Francusku? Po svemu sudeći, niko neće moći da računa na podršku onog drugog. O izborima u Francuskoj u emisiji "Info dan" govorili su novinar iz Pariza Saša Pešić i politikolog Vladimir Kljajić. Uživo u program javio se i Milutin Ilić, izvršni direktor Instituta Geopolitikon, koji je komentarisao situaciju u Francuskoj nakon drugog kruga izbora.

08.07.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mačka proklela Brazilce!? Tada su se mnogi smejali, sada im nije smešno!
Fudbal

Mačka proklela Brazilce!? Tada su se mnogi smejali, sada im nije smešno!

Fudbalska reprezentacija Brazila eliminisana je u četvrtfinalu Kupa Amerike od Urugvaja posle slabijeg izvođenja jedanaesteraca! To je bio povod za mnoge da se prisete neobične situacije sa prethodnog Mundijala, kada je jedna mačka "proklela" brazilski nacionalni tim! Kod temperamentnih i sujevernih južnoamerikanaca može se pronaći nekoliko sličnih primera, u kojima je "vudu magija" umešala svoje prste!

08.07.2024

20:55

Planeta

Rusi nemilosrdni! Kijev traži hitnu sednicu SB UN! Zelenski se oglasio nakon stravičnog razaranja, hoće li išta ostati od Ukrajine?!
TOTALNA ESKALACIJA

Rusi nemilosrdni! Kijev traži hitnu sednicu SB UN! Zelenski se oglasio nakon stravičnog razaranja, hoće li išta ostati od Ukrajine?!

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas, nakon sastanka sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Varšavi, da Kijev očekuje konkretne korake svojih zapadnih partnera da ojača svoju protivvazdušnu odbranu i zaštiti svoj energetski sektor tokom samita NATO ove nedelje. Ova vest dolazi nakon razornog udara ruskih snaga na gradove širom Ukrajine, prilikom čega je poginulo najmanje 29 ljudi.

08.07.2024

16:40

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija