• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

16.12.2021

22:20

BEZ OVIH STVARI NA KREĆITE NA PUT One mogu da vam spasu život ako ostanete u snegu

MUP Srbije

Društvo

BEZ OVIH STVARI NA KREĆITE NA PUT One mogu da vam spasu život ako ostanete u snegu

Podeli vest

Grupa od 17 avanturista, među kojima je bilo i dvoje dece, ne bi bila zarobljena tri dana bez hrane i vode na zavejanoj planini Maljen da se prethodno dobro pripremila za put.

Poslednjih godina sve je neizvesnije kada će početi 'prava' zima, odnosno kada će vas negde zatrpati sneg. I zato treba uvek biti spreman i za najlošiji scenario.

Iznenadno nevreme

Ovo kaže Dimitrije Ostojić, specijalista Gorske službe spasavanja koji je sa još trojicom kolega tokom vikenda učestvovao u akciji spasavanja ljudi čiji se izlet pretvorio u životnu dramu kada su se zaglavili na Maljenu, na šumskom putu na oko devet kilometara od Tometinog Polja, između dva planinska vrha.


- Opasna snežna oluja u ovo doba godine na planini može da se pojavi i za manje od sat vremena, pa je zbog toga obavezno da se obuče više slojeva garderobe. Spoljašnji sloj odeće obavezno treba da štiti od jakog vetra, vode i snega. Takođe, važno je poneti mobilni telefon i, ukoliko imate, eksternu dodatnu bateriju, jer se na hladnoći baterija vrlo brzo prazni. Telefon držite što bliže telu, gde je i toplije. U slučaju potrebe, preko GPS moguće je lako locirati gde se zavejani nalaze - savetuje on.

Foto: RINA

 


Sveća diže temperaturu
Lopata za sneg, prema Ostojićevim rečima, takođe je veoma korisna zato što se pomoću nje može otkopati zavejani auto, a od opreme u automobilu neophodni su lanci i prva pomoć.
- Upaljač i sveća takođe mogu biti od velike koristi jer u određenim situacijama mogu da dignu temperaturu u kolima i za 10 stepeni, ako auto ostane bez goriva i bude zavejan. Kad se putuje zimi, neophodno je da vozači u automobilu imaju i ćebe i nešto što može da ih drži toplim dok ih spasioci ne oslobode - kaže on i naglašava:


- Nikako se ne sme na svoju ruku izlaziti iz automobila, nikako nije dobra ideja da sami tražite put ako ne poznajete predeo, kao ni da se udaljavate od vozila. Sneg može da oteža pronalaženje orijentira, a same staze nisu dovoljno vidljive. Ljubitelji planinarenja koji vole da uživaju na snegu ponekad se opuste i ostanu duže, te ih uhvati mrak, što može biti veoma opasno.
 


Pomoć dolazi, sačekajte!

Za pomoć na skijaškoj stazi ili u bilo kojoj situaciji povezanoj s kretanjem, boravkom i opasnošću na planini, građani mogu da se obrate spasiocima Gorske službe spasavanja Srbije na broj telefona 062-464-646. Kada dobiju vezu, važno je da navedu tačnu ili okvirnu lokaciju gde se nalaze i da opišu o kakvoj je nezgodi reč.

 

NEOPHODNE STVARI U VOZILU ZIMI
* prva pomoć
* lampa
* upaljač
* kablovi za startovanje
* voda i hrana
* trougao
* astro folija (termo folija)
* lopatica za sneg
* brisač za stakla
* so i pesak
* perorez
* ćebe
* sveće
* sajla ili uže za vuču

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)
Live TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta najavio je da bi deo opozicije mogao da donese alternativnu deklaraciju posvećenu obeležavanju navodnog genocida u Srebrenici. Lazović je osudio održavanje sednice Skupštine Srbije 11. jula jer je, kako kaže, to dan kada se obeležava sećanje na događaje u Srebrenici, a ne trenutak za usvajanje Svesrpske deklaracije. Na ovu šokantnu najavu reagovao je gost "Info jutra" publicista Darko Zlojutro.

05.07.2024

10:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija