• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

15.04.2022

07:00

GARAŽA SKUPLJA NEGO STAN! Građani plaćaju paprenu cenu! Parking mesto košta kao GARSONJERA!

Informer

Društvo

GARAŽA SKUPLJA NEGO STAN! Građani plaćaju paprenu cenu! Parking mesto košta kao GARSONJERA!

Podeli vest

Najskuplja garažna mesta od 45.000 evra prodaju se na Savskom vencu, za iste pare može se kupiti garsonjera u Zemunu ili stan u Nišu

Cene garaža u prestonici, ali i većim gradovima Srbije, izjednačile su se sa cenama garsonjera i manjih stanova!

Tako garažno mesto od svega 19 kvadrata u strogom centru Beograda treba platiti vrtoglavih 45.000 evra, koliko košta garsonjera u Zemunu, manji stan na Petlovom brdu ili u Nišu.

Kako je tokom proteklih godina rasla cena stanova i ostalih nekretnina, tako su postale sve traženije i garaže, pa je i njihova cena počela da skače. Beograđani već dugo muku muče sa manjkom parking-mesta, a porast standarda doveo je do toga da dosta porodica sada ima po dva automobila, pa je prava sreća naći slobodan parking blizu mesta stanovanja. Zato se pojedini ne ustručavaju da za garažu izdvoje skoro kao za stan. Stručnjaci kažu da će ovi objekti biti sve traženiji i još skuplji.

Velika tražnja

Najviše cene su očekivano u prestonici. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, Beograd ima najveće učešće u vrednosti prodatih garažnih mesta, čak 79 odsto. U 2021. godini prodato je 14.567 garaža, što je za 54 odsto više u odnosu na 2020. godinu.

Plac naplaćuju kao parking

Foto: Informer

S obzirom na to da je tražnja za garažama tako velika, u pojedinim naseljima širom Beograda ima onih koji su se dosetili kako da zarade na izdavanju. Tako su, primera radi, na Voždovcu nikle "garaže" kao parking-mesta pod vedrim nebom. Vlasnika to, međutim, ne sprečava da ih izdaje za 50 evra mesečno.

Najskuplje garažno mesto, po ceni od 40.000 evra, prodato je lane na lokaciji Beograd na vodi, dok je najviše garaža prodato u Novom Sadu. I u ovom gradu su cene paprene, kreću se za više od 30.000 za 12 kvadrata, u Nišu oko 19.000, a na Zlatibora i više od 10.000 evra.

Kako ističe stručnjak za nekretnine Kaća Lazarević, u centru Beograda su garažna mesta vredna kao manji stanovi.

- Za mene je frapantnija činjenica da garaže u centru grada u novogradnji dostižu vrtoglavu cifru od 40.000 i 45.000 evra. To su garaže na Vračaru i u strogom centru grada. Dakle, nekada ste za taj novac mogli da kupite garsonjeru, a sada možete da kupite jedno parking-mesto u centru grada. U naseljima malo dalje od centra, u novogradnji, u Beogradu, cene se kreću od 15.000 do 30.000 evra. Nisu to sve ni prave garaže, ima tu i garažnih mesta, ima bolje opremljenih, sa rol-vratima, dobrom ventilacijom, visokim plafonima pogodnim za džipove, ali ima i onih koje nemaju ništa od toga. Kupci su spremni da izdvoje velike sume zato što nemaju gde da parkiraju auto, a ukoliko uzimaju kredit za stan, pogotovo u novogradnji, odmah kupuju i dva garažna mesta - ističe Lazarevićeva.

Odlična investicija

I Nedeljko Malinović, direktor agencije "Legat", slaže se da su garaže najskuplje na beogradskoj opštini Vračar.

- Danas je u prestonici jako teško naći parking-mesto, zato su garaže sve skuplje, ljudi su spremni da daju sve više novca. Čak i u opštinama koje su ranije bile jeftinije, kao što je Novi Beograd, sada su cene sve više. Stare zgrade su tamo mahom projektovane bez garaža, tako da je na Novom Beogradu velika potreba za garažnim mestom. Ako se gleda odnos mesečnog zakupa koji možete da dobijete za jedno garažno mesto, garaža spada u jednu od investicija sa najbržim povraćajem novca na uložena sredstva za nekretninu. Veća izgradnja novogradnje donela je i nove trendove, a to je da je sada standard da uz kupljeni stan kupac uzima i garažno mesto - objašnjava naš sagovornik.

CENE GARAŽA PO GRADOVIMA

mesto                         minimalna cena                        maksimalna cena

Savski venac                   5.000                                           45.000
Novi Beograd                  5.000                                           36.400
Vračar                            2.000                                           36.000
Stari grad                       5.000                                           34.000
Novi Sad                        1.000                                            30.000
Palilula                          1.200                                            24.100
Zvezdara                        1.000                                            20.000
Voždovac                        1.000                                            20.000
Čukarica                         1.000                                            20.000
Zemun                            1.000                                            18.000
Niš                                 1.000                                            19.000
Zlatibor                          3.600                                            12.000
Pančevo                          1.000                                            10.000
Subotica                           600                                              10.000

* iznosi su u evrima

Iznajmljivanje parking-mesta

lokacija                     cena mesečnog zakupa

Vračar                                  150
Savski venac                         150
Zvezdara                               70
Voždovac                               50
Čukarica (Banovo brdo)          120

* iznosi su u evrima

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija