• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. M.

16.05.2022

07:00

SRBIMA UNAPRED PRESELO LETOVANJE U EGIPTU! Doplata za gorivo 127E po putniku!

Informer

Društvo

SRBIMA UNAPRED PRESELO LETOVANJE U EGIPTU! Doplata za gorivo 127E po putniku!

Podeli vest

Turisti iz Srbije koji su uplatili letovanje u junu u Egiptu suočeni su sa ogromnim problemima, jer ih sad pojedine turističke agencije uslovljavaju da plate dodatnih 127 evra po osobi zbog poskupljenja avio-goriva!?!

 

Da stvar bude gora, dodatni troškovi iz meseca u mesec sve su veći. Svi koji su uplatili aranžmane za maj u Egiptu morali su već da uplate dodatno od 20 do 70 evra u zavisnosti od agencije, dok će ova stavka za letovanja u junu koštati i do šest puta više! Zato i ne čudi što se putnici koji su već uplatili odmor u avgustu i septembru najviše plaše da će doplata za avio-gorivo koštati i po nekoliko stotina evra. Porodicama sa decom odmor je unapred preseo, jer od visokih taksi nisu izuzeti ni najmlađi.

Muljaža

Kojim se prevarama služe pojedine agencije, ukazala nam je Sandra A. iz Beograda, koja je posumnjala da neke od njih nezakonito uzimaju od putnika dodatne pare na ime doplate za gorivo.
- Pri sklapanju ugovora rekli su nam da će nam aranžman biti skuplji 50 evra po osobi zbog toga što je avio-prevoz poskupeo i pristali smo. U pitanju je redovni let kompanijom "Er Kairo". Ipak, kada su mi pre dva dana javili da moramo ponovo da doplatimo još 77 evra po osobi, jer je gorivo poskupelo, ostala sam bez teksta. Kada se spoji ono što smo već platili i novi troškovi, muž i ja aranžman plaćamo čak 254 evra skuplje - ispričala nam je Sandra.

Foto: AP/Maya Alleruzzo


Kako kaže, odmah je posumnjala da tu nešto nije kako treba i ustanovila da njena agencija nezakonito uzima novac od putnika.
- Kada su čarter-letovi u pitanju, turističke agencije samo zakupljuju sedišta u avionu, pa se cena može menjati do poslednjeg trenutka. Ali kada je reč o redovnim letovima, kao što mi idemo, tu bi situacija trebalo da bude drugačija jer se karte kupuju odmah po sklapanju ugovora o putovanju i one se ne menjaju. Proverila sam to i na sajtu kompanije "Er Kairo", gde se navodi da su u cenu avio-karti uključene sve takse, pa i za gorivo, osim aerodromskih, koje su podložne izmenama!

Zakon o zaštiti potrošača, član 101

Organizator može da poveća ugovorenu cenu iz ugovora o organizovanju putovanja ako je to pravo ugovoreno i ako je ugovoreno da putnik ima pravo na umanjenje cene.
Organizator može da poveća cenu, odnosno putnik može da umanji cenu iz stava 1. ovog člana u slučaju promene:
1) cene prevoza putnika do koje je došlo usled promene cene goriva ili drugih izvora energije
2) postojećih taksi ili uvođenja novih taksi, uključujući boravišne takse, avio-takse ili takse za ukrcavanje ili iskrcavanje u lukama i na aerodromima;
Ako je povećanje cene u slučaju iz stava 2. ovog člana veće od 8 odsto ukupne cene turističkog putovanja, organizator ne može jednostrano da promeni cenu.

Inspekcija da reaguje

Da je slučaj naše sugrađanke za inspekciju i policiju, potvrdio je i Goran Papović, predsednik "Nacionalne organizacije potrošača Srbije" (NOPS).
- Kada su redovne avio-linije u pitanju, za avio-karte koje su već kupljene ni turističke agencije, ni avio-prevoznici ne smeju da traže doplatu za gorivo! Da pojasnim, putnici su uplatom aranžmana kupili i avio-kartu pomenute avio-kompanije i ne treba više ništa da doplaćuju. Ako to neke agencije rade, to je ozbiljan kriminal - upozorio je Papović.
Sandrina agencija, kako napominje Papović, prekršila je i Zakon o zaštiti potrošača. Naime, prema Zakonu o zaštiti potrošača, ukoliko je dodatni trošak veći od osam odsto od ukupne cene aranžmana, putnik ima pravo da odustane od putovanja i da traži sav uplaćeni novac nazad! 


- Tačno je da u zakonu piše da će svi putnici moći da otkažu putovanje bez plaćanja penala ukoliko je poskupljenje taksi veće od osam odsto, jer u tom slučaju između agencije i putnika mora da se sklapa nov ugovor. A agencije trošak zbog poskupljenja goriva nazivaju taksom. Iako putnici imaju pravo da se pozovu na ovaj član zakona, nažalost, uveren sam da većina neće uspeti da ostvari svoja prava! Turističke agencije "vadiće se" na to da se ovaj deo odnosi samo na takse, ali ne i na povećanje cene prevoza zbog poskupljenja goriva - kaže Papović.
 

Tabela:

Krše zakon:
* cena aranžmana: 935 evra
* osam odsto od ukupne cene aranžmana: 74,8 evra
* cena doplate za gorivo: 127 evra




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Egipat

pre 2 godine

Vratio sam se juče iz Egipta i niko od putnika se nije žalio na takve probleme. Oni koji su rano rezervisali doplatili su 30 € zbog poskupljenja goriva. Ova vest mi liči na veliku izmišljotinu u cilju da se smanji ogromno interesovanje za Egipat. Za vrednost aranžmana od 10 noćenja u hotelu sa 5* (AI) u Egiptu ne može se rezervisati ni 5-6 dana u Grčkoj, Turskoj, Španiji, Hrvatskoj... Što se tiče ljubaznosti zaposlenih u hotelu samo Turska može da se poredi sa Egiptom, a ostali bi morali da porade na odnosu prema turistima.

TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)
Live TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta najavio je da bi deo opozicije mogao da donese alternativnu deklaraciju posvećenu obeležavanju navodnog genocida u Srebrenici. Lazović je osudio održavanje sednice Skupštine Srbije 11. jula jer je, kako kaže, to dan kada se obeležava sećanje na događaje u Srebrenici, a ne trenutak za usvajanje Svesrpske deklaracije. Na ovu šokantnu najavu reagovao je gost "Info jutra" publicista Darko Zlojutro.

05.07.2024

10:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Novak pokrenuo lavinu! Posle Srbina oglasili se i Alkaraz, Rune, Mekinro... (FOTO)
Tenis

Novak pokrenuo lavinu! Posle Srbina oglasili se i Alkaraz, Rune, Mekinro... (FOTO)

Britanac Endi Marej odigrao je poslednji meč u karijeri na Vimbldonu. Osvajao je dva puta ovaj turnir, zlatnim slovima upisan je u istoriju "zelenog" grend slema, a Novak Đoković ga je čekao na terenu da ga zagrli, javno je na društvenim mrežama izrazio poštovanje prema prijatelju i rivalu, a onda su to učinili i mnogi ljudi iz sveta tenisa.

05.07.2024

13:24

(ANKETA) Ko osvaja EURO?
EURO 2024

(ANKETA) Ko osvaja EURO?

Evropsko prvenstvo u fudbalu ulazi u završnu i najuzbudljiviju fazu, navijači iz osam zemalja strepe i sanjaju da će se baš njihovi ljubimci popeti na krov Evrope, a šta vi mislite, kome će pripasti laskavo priznanje?

05.07.2024

10:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija