• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.05.2023

14:27

IZVADILI SU MU KRV IZ PETE, NEKOLIKO KAPLJICA, A ONDA SMO ČEKALI REZULTATE... Evo kako izgleda skrining na SMA iz ugla jedne mame

Pixels

Društvo

IZVADILI SU MU KRV IZ PETE, NEKOLIKO KAPLJICA, A ONDA SMO ČEKALI REZULTATE... Evo kako izgleda skrining na SMA iz ugla jedne mame

Podeli vest

Skrining na spinalnu mišićnu atrofiju je medicinska procedura koja se vrši neposredno po rođenju. Bebama se iz pete vadi kapljica krvi koja se potom analizira na SMA, opaku bolest koja uzima maha iz godine u godinu i koja se, ističu lekari, teško leči. O tome kako izgleda procedura, ali i koliko se čekaju rezultati na ovu bolest u razgovoru za Informer.rs otkrila je G.M.

Kako izgleda skrinig iz ugla jedne majke, koja je bez razmišljanja to uradila svom tek rođenom sinu, za Informer je ispričala i G. M. iz Beograda.

- Porodila sam se carskim rezom u 41. nedelji trudnoće. Morala sam na hitan carski rez. Iako je beba bila dobro, ja nisam baš najbolje podnela porođaj zbog čega su doktori i osoblje par dana bili skoncentrisani na povratak moje vitalnosti i sveopšteg stanja. Kada je beba imala četiri ili pet dana, doktori su mi ponudili test na SMA. S tim da tada nije bio obavezan, bila im je potrebna saglasnost. Rekli su mi da se radi o potpuno bezbednom testiranju, kao i da je spinalna mišićna atrofija veoma učestala i da je vrlo važno da taj test bude urađen - priča naša sagovornica.

Saglasnost je odmah dala, ali priznaje, da joj nije bilo svejedno.

- Detetu se iz pete izvadi tri do četiri kapljice krvi, a zatim se rade testovi. Iskreno, bila sam uplašena jer nisam bila upoznata sa takvom vrstom testiranja, niti sam znala šta mogu rezltati da mi donesu. Neizvesnost nije dugo trajala, iako su mi u tim momentima prolazile samo ružne misli po glavi. Test je stigao i bio je negativan. Kakvo olakšanje - navodi ona.

Prema njenim rečima, test na SMA treba da bude obavezan i smatra da svaki roditelj treba da dozvoli da se dete testira. 

- Zbog života naše dece i zbog njihovog razvijanja vrlo je važno da roditelji znaju pravo stanje deteta. Država je obezbedila testove koji su potpuno besplatni i usled toga nema razloga da bilo ko odbije - apeluje ova Beograđanka. 

Foto: Pixabay

Sjajne vesti su i da će se pored GAK "Narodni front" od danas neonatalni skrining na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA) sprovoditi i u Ginekološko-akušerskoj klinici Kliničkog centra Kragujevac!

Zahvaljujući skriningu, eventualno obolele bebe otkrivaju se na vreme. U slučaju teške neuromišićne bolesti, kao što je SMA, smisao skrininga ogleda se i u obezbeđivanju pravovremene terapije, koja, navode stručnjaci, omogućuje potpuno normalan rast i razvoj obolele dece.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)
Live TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)

Gosti "Rata uživo" bili su politikolog Andreja Lović i Mladen Duvnjak iz organizacije "Srbi za Trampa". Govorili su, između ostalog, o predstojećim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i o potencijalnim posledicama koje će njihov ishod imati na Evropu i NATO pakt. Takođe, komentarisali su i političku situaciju u Americi i Nemačkoj.

30.08.2024

22:32

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija