• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G.S.

14.06.2023

07:15

POTOP U SRBIJI! U 28 OPŠTINA VANREDNO STANJE! U mnogim delovima zemlje situacija je DRAMATIČNA

printscreen

Društvo

POTOP U SRBIJI! U 28 OPŠTINA VANREDNO STANJE! U mnogim delovima zemlje situacija je DRAMATIČNA

Podeli vest

Najteže je u Čačku, Sokobanji, Svilajncu i Despotovcu, gde je voda ušla u kuće, potopila puteve i obradivo zemljište.

Meštani u nekim naseljima oko Sokobanje odsečeni su od sveta. Srbija se već danima nalazi na udaru obilnih kiša koje su izazvale poplave u velikom delu zemlje! Vanredna situacija proglašena je u 28 opština u zapadnoj, centralnoj i istočnoj Srbiji, gde je za samo nekoliko sati palo i do 120 litara kiše po kvadratnom metru.

Najteža situacija je u Čačku, Sokobanji, Svilajncu i Despotovcu, gde je voda ušla u kuće, potopila puteve i obradivo zemljište.

Da stvar bude još gora, upozoravaju meteorolozi, novi kišni talas stiže sutra i trajaće do vikenda, što će dodatno pogoršati stanje u poplavljenim delovima zemlje.

Najkritičnije tačke

Obilna kiša je u Sokobanji dovela do izlivanja reke Moravice. Poplavljene su kuće 50 domaćinstava u kojima živi oko 200 ljudi. Oštećeni su i brojni putevi.

Predsednik opštine Miodrag Nikolić kaže da je kritično u pojedinim selima duž reke Moravice.

Foto: Informer

Dramatična situacija i u Sokobanji

- Neke kuće su poplavljene, ali, srećom, nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva.

Kanalizaciona infrastruktura nije mogla da primi veliku količinu vode, pa su poplavljeni lokalni putevi. Oštećeni su mostovi, pa su naseljena mesta Šarbanovac, Beli Potok, Nikolinac i Dugo Polje odsečena od sveta. Ekipe se nalaze na terenu i pomažu meštanima - kaže Nikolić i dodaje da su uvedena dežurstva zbog najavljenih padavina.

Slična situacija je i u Čačku i okolini, gde je voda ušla u više od 200 objekata.

- Za kratko vreme je pala ogromna količina vode, što je zagušilo kanalizaciju. Na terenu su vatrogasno-spasilačke ekipe, ekipe Civilne zaštite i Crvenog krsta, kao i veliki broj javnih preduzeća. Na više lokacija mora da se ispumpa voda, to je jedini način da se povuče - kažu vatrogasci.

Nabujale reka

Usled izlivanja reke Trstene poplavljene su kuće i zemljište u Svilajncu i okolnim selima. Na teren su odmah izašle ekipe KJP "Morava" Svilajnac, spasilačke službe i vojska.

Poplavljeno područje obišao je i predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

- Poplavljeno je nekoliko kuća, par desetina domaćinstava, sve ekipe su na terenu i pomažu ljudima da se iscrpi voda i da im se obezbedi sve što im je neophodno u ovom trenutku. Brine nas što su padavine najavljene i narednih dana. Već je načinjena velika šteta u poljoprivredi - izjavio je Milanović.

Foto: G. J.

Užasan prizor iz Svilajnca

Štab za vanredne situacije opštine Despotovac kaže da se saniraju posledice obilnih padavina, ali da i dalje postoji opasnost od izlivanja reka i potoka.

- Angažovane su sve službe za zaštitu i spasavanje, kao i za sanaciju oštećenih puteva. Uvedeni su i dežurni telefoni na koje građani mogu da se jave - saopšteno je iz opštinske uprave.

Jagodina: Bujica nosila automobile

Bujica je u Jagodini nosila automobile, traktore i poljoprivrednu mehanizaciju. Poplavljeno je na desetine kuća i veće površine obradivog zemljišta, a vatrogasci su više ljudi evakuisali iz poplavljenih domova na bezbedna mesta. Zbog naglog rasta reke Lugomir do juče je bio obustavljen kompletan železnički saobraćaj na magistralnoj pruzi Beograd-Niš.

Predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković istakao je da ih je zadesila teška elementarna nepogoda i obećao je pomoć poplavljenima.

- Nadoknadićemo štetu. Poslali smo komisiju na teren da proceni štetu na kućama, njivama, baštama... Naše ekipe su non-stop na terenu i dobra vest je da se voda polako povlači - rekao je Marković.

Nove jake padavine stižu u četvrtak

Meteorolog Ivan Ristić kaže za Informer da se očekuje još jedan kišni period, koji stiže u četvrtak.

- Beograd će imati pauzu od dva dana bez kiše, jugoistočna Srbija jedan dan, a od četvrtka stiže ciklon koji će doneti kišu koja će padati četiri dana. Centralni i južni delovi Srbije biće pogođeni obilnim padavinama i posebno ugroženi od poplava. Apel bih uputio ljudima da pokušaju da očiste kanalizaciju, da svako pokuša da se zaštiti koliko može pre sledećeg naleta kiše - napominje Ristić i dodaje:

Foto: Privatna arhiva

Meteorolog Ristić o alarmantnom stanju

- Situacija je ozbiljna. U tim delovima zemlje pašće baš dosta kiše. Treba očekivati da će do kraja nedelje biti još vesti o poplavama i bujičnim potocima.

Prestanak padavina i stabilizacija vremena dolaze nam sa kalendarskim početkom leta, a već od ponedeljka biće znatno lepše i toplije.

- Od nedelje kreće da jača afrički anticiklon, onaj čuveni koji donosi toplo vreme i mnogo više sunca, tako da leto dočekujemo 21. juna sa temperaturama oko 30 stepeni. Dolaziće mestimično do prodora talasa sa severozapada, koji će doneti manji pad temperature, koji ne bi trebalo da ide ispod 25 stepeni - kaže meteorolog Ristić.

Upustva za ponašanje u slučaju poplava

Načelnik Odeljenja u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Nedeljko Gagić uputio je apel građanima u poplavljenim područjima da se ne kreću uz obale reka i po nasipima, kao i da prate prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

- Ne hodajte kroz vodu koja se kreće jer kretanje kroz vodu dubine 15 centimetara može izazvati pad. Ukoliko morate da prođete kroz vodu, hodajte tamo gde se voda ne pomera. Koristite štap da biste proverili dubinu vode i čvrstinu tla pod vodom. Ne ulazite ni vozilom u poplavljena područja. Ukoliko postoji opasnost da im voda uđe u kuće, treba da na ulazu postave džakove sa peskom, isključe struju i popnu se na više spratove kuća, kao i da obavezno obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu ili policiju - napominje Gagić.

Ukoliko je evakuacija neophodna, uzmite pripremljene nužne stvari i po mogućstvu organizovano napustite domaćinstvo kako biste se sklonili na sigurno.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Na Zapadu postoji demokratija, ali kada je izvoze, postaje teška represija! Afričke i južnoameričke zemlje počinju da se bune i bude protiv hegemona!
Live TV

Na Zapadu postoji demokratija, ali kada je izvoze, postaje teška represija! Afričke i južnoameričke zemlje počinju da se bune i bude protiv hegemona!

Nije malo kada kažemo da je predsednik Vučić održao istorijski govor u Njujorku. Danas je sedam dana od kako su predsednik i njegovi saradnici otišli u Njujork. Da li će ovo predstavljati buđenje lidera manjih lidera kako bi se stvorila protivteža zapadnim silama? Na ovu temu u specijalnom programu govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i Mihajlo Olujić iz Centra za društvenu stabilnost.

29.09.2024

21:54

Da li će woke kultura uništiti srpsku narodnu tradiciju? Zagovornici ovog modernog pogleda na svet prvi krše pravila za koja se zalažu! (VIDEO)
Live TV

Da li će woke kultura uništiti srpsku narodnu tradiciju? Zagovornici ovog modernog pogleda na svet prvi krše pravila za koja se zalažu! (VIDEO)

Da li woke kultura može da ugrozi srpsku tradiciju? Šta je uopšte woke kultura o kojoj je govorio i predsednik Aleksandar Vučić u Njujorku? Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su javni komentator Biljana Šahrimanjan Obradović, urednik "Optimist magazina" Predrag Azdejković i narodni poslanik SNS Nebojša Bakarec.

29.09.2024

19:38

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija