• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

26.07.2023

11:10

Naši vatrogasci stigli u Grčku: Velika ispomoć u gašenju požara koji danima besne! (FOTO)

printscreen

Društvo

Naši vatrogasci stigli u Grčku: Velika ispomoć u gašenju požara koji danima besne! (FOTO)

Podeli vest

Srpski vatrogasci koji su sinoć stigli u Grčku tokom dana će znati gde će biti stacionirani, kako bi pomogli u gašenju požara koji danima besne u više grčkih regiona, rekao je za v. d. načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić.

Prema rečima načelnika Sektora za vanredne situacije, naši vatrogasci koji su otišli u Grčku da pomognu u gašenju požara uskoro će znati gde će biti stacionirani.

- U toku je brifing sa grčim domaćinima. Grčki teren je inače specifičan i jedan od najtežih za gašenje požara u svetu. Uz nisko rastinje, visoke temperature i jak vetar gašenje požara čine izuzetno teškim - rekao je Luka Čaušić.

Kaže i da je naš tim apsolutno samodovoljan za period od 7 do 10 dana, a da li će ostati i duže u Grčkoj zavisi od situacije na terenu. 

Foto: MUP

 

Srbija je Grčkoj ponudila i pomoć iz vazduha u gašenju požara.

- Izuzetno smo pojačali kapacitete naše helikopterske jedinice za gašenje požara i ukoliko bude potrebe i tu vrstu pomoći ćemo poslati u Grčku - rekao je Čaušić.

Na osnovu dogovora predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i premijera Republike Grčke Kirijakosa Micotakisa, po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova uputio je vatrogasno-spasilački tim od 36 pripadnika sa 14 vatrogasnih vozila i dve prikolice, kao i dva pripadnika medicinskog osoblja sa jednim sanitetskim vozilom, kako bi pružili pomoć svojim kolegama i grčkom narodu u gašenju velikih požara.

Foto: MUP

 

Čaušić je ispratio u Nišu vatrogasno-spasilački tim i poručio da su vatrogasci-spasioci MUP-a Republike Srbije heroji i ponos naše zemlje, i da će u borbi protiv ogromnih požara koji su zahvatili Grčku biti raspoređeni na onim lokacijama gde su najpotrebniji, saopštio je MUP.

- Naši vatrogasci-spasioci jesu naši heroji, oni jesu ponos i Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i naše zemlje i ja sam siguran da će oni da osvetlaju obraz i našoj zemlji na način kako su to radili u dosadašnjim misijama međunarodnog spasavanja. Oni kreću upravo odavde sada iz Niša i u dogovoru sa grčkim kolegama će biti raspoređeni. Čim stignu na tačku sastanka, to je oko Soluna, u saradnji sa grčkim kolegama, oni će biti raspoređeni gde budu tada najpotrebniji - poručio je Čaušić.

Foto: MUP

 

Prema poslednjim informacijama, u Grčkoj je aktivno više šumskih požara od kojih su najveći na lokacijama u regionu centralne Grčke, u rejonu na poluostrvu Atika i na ostrvima Rodos i Krf.

Pored snaga Grčke nacionalne službe (više od 800 vatrogasaca, 328 vozila, 28 aviona i 18 helikoptera), angažovano je više spasilačkih timova iz Rumunije, Bugarske, Poljske, Slovačke i Malte kao i avioni iz Evropskog pula civilne zaštite.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija