• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.10.2023

09:49

Ukoliko kupujute svoj prvi stan, ovo morate da znate! Evo kada i kako kupac ima pravo na povraćaj PDV-a!

Shutterstock

Društvo

Ukoliko kupujute svoj prvi stan, ovo morate da znate! Evo kada i kako kupac ima pravo na povraćaj PDV-a!

Podeli vest

Ako ste nedavno kupili svoj prvi stan i to u novogradnji ili tek planirate da to učinite, verovatno znate da prema zakonu možete ostvariti pravo na povrat plaćenog PDV-a, ali postoje određeni uslovi koji se moraju ispuniti za tako nešto.

Ukoliko već neko vreme planirate kupovinu nekretnine, verovatno gledate oglase, razmišljate o lokaciji i naravno, o budžetu, sigurno ste se informisali o povraćaju poreza za kupovinu prve nekretnine.

Obzirom da PDV predstavlja oko 10% kupovne cene novog stana, ovo nikad nije zanemarljiva cifra. Refundaciju možete dobiti samo prilikom kupovine novog stana, od investitora, što znači da to mora biti prva nepokretnost kupca.

Šta je to povrat poreza kod kupovine prvog stana?

Povrat PDV-a za kupovinu prvog stana predstavlja vrstu poreske olakšice regulisane članom 56a Zakona o porezu na dodatu vrednost  kao i Pravilnikom o porezu na dodatu vrednos.

Ovo je olakšica kojom država pomaže lica koji nisu stambeno obezbeđena, a može se iskoristiti samo jednom u životu. Međutim, ona nije i jedina vrsta olakšice. Kod kupovine prvog stana u starogradnji, može se ostvariti oslobođenje od Poreza na prenos apsolutnih prava. Takođe, tu je i nedavno je uvedeni stimulans smanjenja obaveznog učešća za bankarski kredit na 10 odsto za prvi stan, što predstavlja još jedan vid olakšice.

Foto: Shutterstock

 

Ko ima pravo na povrat PDV-a kod kupovine prvog stana?

Prema zakonu, prilikom prodaje novoizgrađenog stana, investitor je dužan da nakon prodaje stana plati državi Porez na dodatu vrednost – PDV, koji u 2023. godini iznosi približno 10 odsto od vrednosti stana. Obzirom da se iznos PDV-a uračunava u kupoprodajnu cenu stana, poreski teret se preliva na kupca.

Međutim kupci novih stanova kojima je to prvi stan, mogu ostvariti pravo na povraćaj plaćenog PDV poreza, i to za stan površine do 40m2, ako zadovoljavaju propisane uslove. Osim za sebe, kupac može ostvariti refundaciju i za članove svog domaćinstva – do 15m2 za svakog člana.

Uslovi

Glavni uslov da bi se ostvarilo pravo na povrat PDV-a je da se radi o punoletnom državljanjinu Republike Srbije, sa prebivalištem u Srbiji, koji od dana 01.jula 2006 godine do danas nije imao vlasništvu ili suvlasništvu nepokretnost na teritoriji Srbije. Dakle to mora biti njegov prvi stan.

Kada se povrat PDV-a traži i za članove domaćinstva, ovi uslovi se odnose i na njih, osim punoletnosti.

Foto: Shutterstock

 

Važno je napomenuti da se članom domaćinstva smatra lice koje živi zajedno sa kupcem na istoj adresi na dan zaključenja ugovora o kupovini novog stana. Više o uslovima za članove domaćinstva u narednim tačkama.

Takođe, neophodno je da se radi o stanu koji ranije nije bio u prometu. I potrebno je da kupovna cena stana sa obračunatim PDV-om bude u potpunsti plaćena prodavcu i to isključivo na račun u banci, a ne na ruke prodavcu.

Potrebna dokumentacija

Zahtev za povrat PDV-a redovno se predaje uz prethodno kompletiranu obimniju dokumentaciju, što često kupce destimuliše od ovog posla. Kako bi se izbegla mogućnost prolongiranja ili negativnog odlučivanja o zahtevu, preporuka je da se proces obavi uz stručnu podršku.

Dokumentacija koja je najčešće potrebna:

- Zahtev za povrat PDV (podnosi se poreskoj upravi – prema mestu prodavca) uz sledeće priloge:
1.Popunjen obrazac zahteva za refundaciju – RFN
2. Izjava na obrascu IKPS PDV – da se nabavlja prvi stan (sa overom izjave)
3. Ugovor o kupoprodaji stana i potvrda prodavca da ste isplatili cenu
4. Konačni račun ili faktura sa prikazanim obračunatim PDV-om
5. Pečatiran izvod iz banke koji potvrdjuje da je na račun prodavca uplaćen iznos cene sa PDV-om (ili najmanje iznos PDV u propisanim slučajevima)
6. Izvod iz knjege rođenih i potvrda o državljanstvu
7. Očitana lična karta (sa overom)
8.Dokument kojim MUP potvrđuje koja ste sve prebivališta imali od 01.jula.2006. pa do dana podnošenja zahteva  (za Beograd – u Ljermontovoj ulici 12a)
9. Uverenje da niste bili vlasnik / dužnik poreza na nepokretnosti od 01.jula.2006.g. pa do dana podnošenja zahteva iz Uprave prihoda  svih opština gde ste bili prijavljeni.
10. Potvrda iz katastra da trenutno ne posedujete nepokretnost     
11. Kopija kartice vašeg bankovnog računa
12. Broj bankovnog računa prodavca
13. Zapisnik o primopredaji stana
15. Dokumentacija prodavca – Rešenje o odobrenju gradnje ili upotrebna dozvola, ugovor o zajednič. gradnji, itd. (kopije)

Foto: freepik

 

Neretko, poreska uprava može tražiti i dodatnu dokumentaciju. Rok za podnošenje Zahteva za povrat  PDV-a nakon kupovine prvog stana nije direktno propisan, ali je praksa da se on predaje u roku od 30 dana od dana od momenta kupovine stana.

Maksimalni iznos PDV-a koji se može povratiti nije propisan, ali je indirektno ograničen, površinom do koje se priznaje oslobođenje i samom poreskom stopom.

Važno je napomenuti da se povraćaj PDV na prvi stan može ostvariti samo jednom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

PSŽ našao zamenu za Mbapea! Moraće da plati čak 100.000.000 evra!
Fudbal

PSŽ našao zamenu za Mbapea! Moraće da plati čak 100.000.000 evra!

Fudbalski klub Pariz Sen Žermen užurbano traži zamenu za Kilijana Mbapea, koji je napustio ekipu i uskoro će postati novi član madridskog Reala. Kako navode specijalizovani fudbalski sajtovi, umesto reprezentativca Francuske na "Park Prinčeva" stiže gruzijski napadač iz redova Napolija, Kviča Kvarackelija.

01.06.2024

16:38

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)
Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)

Poseta kneza Pavla Karađorđevića Berlinu 1. juna 1939. godine nekome sa strane mogla je izgledati kao potpuni diplomatski uspeh Hitlerove Nemačke. Nacisti su priredili veliku vojnu paradu, kancelar i jugoslovenski namesnik smeškali su se jedno drugom, a razmenjene su i uljudne reči hvala za oba naroda. Ipak, “iza kulisa” stvari su izgledale mnogo drugačije…

01.06.2024

09:00