• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.06.2024

19:01

Ovo je najmisterioznija knjiga na svetu! Bizarni crteži i nepostojeći jezik zbunjuju naučnike vekovima

Shutterstock

Zanimljivosti

Ovo je najmisterioznija knjiga na svetu! Bizarni crteži i nepostojeći jezik zbunjuju naučnike vekovima

Podeli vest

U biblioteci univerziteta Jejl u SAD-u nalazi se poseban odeljak za retke i čudne knjige. U tom dalekom kutku čuvenog američkog fakulteta nalazi se jedan poseban unikat. Reč je o jedinstvenom primerku knjge napisane na 240 stranica koja datira još iz 1420. godine.

Stranice ove čudne knjige otkrivaju vrlo zapetljan rukopis, ako i sličice koje su ručno crtane, a koje deluju kao da su ukradene iz sna. Na ovim slikama nalaze se vrlo realistički nacrtane biljke koje zapravo ne postoje, kao i zamkovi koji lebde u vazduhu, žene koje se kupaju i astrološki dijagram, zodijački znaci i Mesec i Sunce koji imaju svoja lica.

Ova knjiga je majušna, dimenzija 24x16 cm, a naučnici su je nazvali Vojnikov manuskript. Ova knjiga predstavlja jednu od najvećih misterija na svetu koja još uvek nije rešena. Zbog čega je tako?

Foto: Shutetrstock

 

Niko ne zna šta u ovoj knjizi piše! Naziv je dobila po Vilfredu Vojnikovu, poljskom prodavcu knjiga koji je sasvim slučajno došao u posed ove knjige u Italiji 1912. godine. On je bio zbunjen. Nije znao ko je knjigu napisao, niti odakle ona potiče. Nikako nije mogao da shvati šta ove bizarne reči i neobični crteži mogu da znače. Kakve tajne kriju njene stranice? 

Vojnikov je kupio manuskript od sveštenika i platio ga je kešom, da bi ga kasnije doneo u SAD. Čitav vek nakon toga stručnjaci su se trudili da otkriju tajne ove knjige, ali nikome to nije pošlo za rukom. 

Kriptolozi kažu da reči u knjizi ukazuju na to da je knjiga napisana na pravom jeziku, samo je reč o jeziku koji niko nikada ranije nije video. Na pravim jezicima, slova i grupe slova se pojavljuju u konstantnim frakcijama, a jezik u Vojnikovom manuskriptu ima ovakve uzorke. Osim toga, mi danas znamo malo više nego što se može primetiti  na prvi pogled. Slova variraju u stilu i količini. Neka slova pozajmljena su iz drugih jezika, ali je većina autentična. Visoka slova su nazvana galovi karakteri.

Foto: Shutterstock

Ovaj manuskript je izuzetno lepo ukrašen na svakoj strnici tako da knjiga podseća na svitak. Naučnici smatraju da je knjigu pisalo nekoliko autora, a da je crteže napravila druga grupa ljudi. 

Tokom godina iskristalisale su se tri glavne teorije o manuskriptu. Prva je da je napisana putem tajnog koda namerno konstruisanog tako da sakrije njeno značenje. Druga teorija je da je ovaj dokument zapravo obmana, napisana tako da čini gomilu gluposti kako bi izvlačila novac iz lakovernih ljudi. Neke teorije špekulišu o tome da je autor zapravo bio srednjovekovni poverljiv čovek. Sumnja se čak i to da je knjgu zapravo napisao sam Vojnikov. Treća teorija zasniva se na tome da je knjiga zaista napisana na nekom jeziku, ali slovima koji nikome nisu poznati.

Možda su srednjovekovni učenjaci pokušavali da stvore poseban alfabet za neki jezik kojim se govorilo, ali nije imao pismo. U tom slučaju Vojnikov manuskript bi mogao poticati sa Uskršnjih ostrva. U tom slučaju ostaje nam nemoguće da ga pročitamo nakon što je ta civilizacija propala.

Foto: Shutterstock

Iako niko ne može da pročita Vojnikov manuskript, to nije sprečilo ljude da pogađaju o čemu se zapravo u knjizi radi. Za one koji veruju u teoriju da je manuskript napisan sa idejom da stvori novi jezik, ovo može da predstavlja enciklopediju koja sadrži sva znanja kulture koja ga je stvorila. 

Drugi veruju da je manuskript napisao filozof  Rogar Bejkon, koji je živeo u trinaestom veku. On je pokušavao da razume univerzalne zakone gramatike. Sa druge strane, možda ga je napisao i Džon Di, elizabetanski mistik iz 16. veka koji je praktikovao alhemiju i gatanje. Neke teorije tvrde da su knjigu napisale italijanske veštice ili čak Marsovci. 

Nakon sto godina frustracije, naučnici su konačno uspeli da odgonetnu neke detalje ove misterije. Do novog otkrića došlo se nakon što je sprovedeno ugljenično datiranje. U poslednje vreme lingvistički istraživači ponudili su pojedine identifikacije nekoliko reči iz ovog manuskripta. Ipak, napredak je spor.

Ukoliko bismo uspeli da otkrijemo šifru po kojoj je pisana, šta bismo zapravo mogli da otkrijemo? Da li je to dnevnik jednog ilustratora i sanjara? Ili možda gomila besmislica? A možda je u pitanju izgubljeno znanje jedne izumrle kulture? 

Šta vi mislite da je u pitanju?


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija