• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

16.11.2023

13:26

Prvi put kod nas: Otvara se Savetovalište za usvajanje dece!

Instagram/montessorikulubu

Društvo

Prvi put kod nas: Otvara se Savetovalište za usvajanje dece!

Podeli vest

Put do potomstva je često dug i neizvestan, a statistika upozorava da se u Srbiji svaki šesti par suočava sa teškoćama da postanu roditelji.

Za mnoge, koji su iscrpeli sve mogućnosti, usvojenje ostaje jedina nada.

Kako bi olakšali proces koji može da traje godinama, a prati ga i komplikovana birokatija, Udruženje "Šansa za roditeljstvo" odlučilo da otvori prvo Savetovalište za usvajanje dece.

U ovom trenutku u Srbiji je nešto više od 800 parova upisanih u Registar potencijalnih usvojitelja. Svi oni imaju slične dileme i brige koje će uskoro moći da podele sa timom Savetovališta za usvajanje dece. 

Dragana Krstić iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo" govorila je o tome koju vrstu besplatne pomoći će Savetovalište ponuditi budućim usvojiteljima.

svajanje dece.

U ovom trenutku u Srbiji je nešto više od 800 parova upisanih u Registar potencijalnih usvojitelja. Svi oni imaju slične dileme i brige koje će uskoro moći da podele sa timom Savetovališta za usvajanje dece. Dragana Krstić iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo" govorila je o tome koju vrstu besplatne pomoći će Savetovalište ponuditi budućim usvojiteljima.

Da li je sve spremno za otvaranje prvog savetovališta tog tipa u Srbiji?

Sve je spremno, mi već dugo pravimo program za usvajanje. Očekujemo i da nam se uskoro pridruži partner, odnosno sponzor. Tako da sve je spremno, biće i telefonsko i onlajn savetovanje i lično ovde kod nas, imamo program sa stručnjacima, sa psihologom. Mnogo je nedoumica na putu usvajanja deteta, na svakom koraku, a Savetvalište je tu da bude uz ljude koji ulaze u usvajanje.

Objasnite nam šta će još sve tačno Savetovalište nuditi potencijalnim usvojiteljima?

Kada razmišljamo o usvajanju deteta srećemo mnogo nedoumica, posebno predrasuda, jer nam svi kažu: to će dugo da traje, ko zna da li će stići do kraja, ko zna kada će se završiti. To je sve ono što prati ovu proceduru.

Foto: RINA

 

Posle toga ulazimo u proceduru pripreme dokumentacije, i tu nam treba podrška, šta treba da pripremimo, gde predajemo, koje su referentne ustanove. Sve te informacije, čitavu edukaciju i kompletnu podršku radiće Savetovalište za usvajanje.

Svakodnevno ste u kontaktu sa parovima koji pokušavaju da postanu roditelji. Kada je usvojenje u pitanju šta su njihove najveće prepreke na tom putu?

Najveća prepreka je kada ćemo postati roditelji, kada će deca doći u porodicu. Tu nam treba najviše podrške. Treba da razumemo šta je to procena od Centara za socijalni rad, zašto treba da prikupimo tu dokumentaciju, zašto to može da potraje od šest meseci do godinu dana, jednostavno na celom tom putu treba nam dosta informacija, edukacije i podrške.

Koliko je psihološka podrška važna na tom putu?

Veoma je važna, ne samo kroz proceduru usvajanja na tom početku nego i kada dete dođe u porodicu, kako da se uklopi u porodicu, kada krene u školu kako da se poradi na prihvatanju zajednice deteta, da razume da je usvojeno, treba mu to reći, kada mu reći, tu isto mora stručnjak da pomogne, psihološka podrška je važna kroz ceo proces.

Koliko su česta odustajanja na tom putu usvajanja, kakva su vaša iskustva?

Nema iskustva odustajanja, ne odustaje se od roditeljstva, apsolutno ne mogu da kažem. Ovde se svi bore za porodicu, za decu do poslednjeg atoma snage.

Recite nam za kraj, kako će oni koji su zainteresovani za usvajanje moći da vam se jave, da vas kontaktiraju?

Putem našeg besplatnog nacionalnog broja 0800/300038 i putem majl adrese usvajanje@sansazarodireljstvo.org.rs, a naravno i ovde kod nas u Kneza Miloša broj 6 biće otvorena vrata svakog dana za sve koje interesuje ova tema. Naravno, tu organizujemo i radionice i sve što će biti je ovde od 30. novembra.

Prošle godine je usvojeno 89 dece od čega je 10 mališana otišlo u inostranstvo. U ovom trenutku više od 300 dece u Srbiji čeka novu porodicu. Nadamo se da će i ovo Savetovalište pomoći da što pre dobiju novi dom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija