• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

04.02.2024

09:39

Apel lekara: Od velikog kašlja pucaju rebra i stvaraju se kile! Deca završavaju na respiratorima

Informer

Društvo

Apel lekara: Od velikog kašlja pucaju rebra i stvaraju se kile! Deca završavaju na respiratorima

Podeli vest

Veliki kašalj na koji smo skoro zaboravili uzvratio nam je udarac od kog ćemo se dugo oporavljati, s obzirom na to da su cenu nedovoljnog vakcinalnog obuhvata u Srbiji životom do sada platili mališani, pet beba od letos do sada, dok je trenutno u Srbiji više od 70 obolele dece, a polovina od toga broja je hospitalizovana i među njima su neka u teškom stanju – na respiratorima.

Dovoljno za uzbunu! Ali, među obolelima, koji su prenosioci pertusisa na najugroženiju kategoriju, odojčad, su i odrasli.

- Nisam siguran da li sam imao veliki kašalj, ali sam do nedavno imao vrlo specifičan kašalj. Dugo je trajao. Ne pamtim da sam sličan kašalj imao u životu, iako sam nekoliko puta preležao koronu, o gripu i prehladama da ne govorim. Bukvalno je nailazio u naletima, zacenjivao sam se po pola sata, a onda bih bio miran nekoliko časova. Najgore je bilo noću kada nisam mogao da spavam. Od kašljanja me je bolela glava, stomak... Menjao sam i krevet da bih se bolje namestio i malo smirio. Interesantno da nijedan drugi simptom nisam imao, isključivo kašalj - kaže za „Blic“ Vladimir V. iz Beograda.

Na ovo pitanje, i mnoga druga koja se tiču velikog kašlja kod odraslih osoba odgovore su dali naši stručnjaci, epidemiolozi dr Nebojša Bohucki i prof. dr Zoran Radovanović, a prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ tokom cele 2023. potvrđena su 1.342 slučaja pertusisa, dok su od početka 2024. do kraja januara u Srbiji potvrđena 253 slučaja.

- Najveći broj slučajeva registrovan je kod dece od 10 do 14 godina, i kod osoba starijih od 20 godina, dok je najveća uzrasna-specifična stopa incidencije (učestalosti) zabeležena kod odojčadi mlađe od 12 meseci. Najveći broj slučajeva velikog kašlja prijavljen je sa teritorije Beograda i Južnobačkog okruga, dok su najviše stope incidencijebile na teritoriji Južnobačkog i Južno banatskog okruga - navode u “Batutu”.

Foto: Shutterstock

 

Dr Nebojša Bohucki kaže da se smatra, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), da u svetu ima 25 miliona slučajeva, i da je to normalno.

- Odrasle osobe jesu kliconoše, ali kratkotrajne. I oni i donose bakteriju uvek u neku sredinu, ali tamo gde je obuhvat vakcinacije preko 95 odsto deca neće oboleti i bolest će ostati neprepoznatljiva. Ali, onaj koji prenosi iz jedne zemlje u drugu zemlju, s kontinenta na kontinent je uvek – odrasla osoba, a pri tom ima blagu kliničku sliku. Svaka zemlja koja nema vakcinalni obuhvat 95 odsto će se suočiti pre ili kasnije sa oboljevanjem i kod mladih koje može da bude pogubno - kaže on i dodaje:

Simptomi kod odraslih osoba su veoma diskretni. Javlja se: suv, dosadan, nadražajni, iritirajući kašalj, pre svega u večernjim satima. To može da traje nekoliko nedelje do 100 dana zbog čega se pertusis ili veliki kašalj naziva „bolešću od sto dana“. To može da bude sve, jedini simptom, i zbog toga se odrasli najčešće i ne javljaju lekarima. Odrasli zbog velikog kašlja ne odlaze na pregled pogotovo ako se kašalj javi u zimskom periodu, ako su alergični na nešto, ako su pušači i inače kašlju. Od kašlja javljaju se čak i  kile, može doći do preloma rebara, ako je baš intenzivan kašalj, ali i do oštećenje krvnih sudova i kapilara u mrežnjači!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija