• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.02.2024

22:35

Ne propustite sjajnu priliku koju daje država! Ostala su još samo dva dana za prijavu  za 5.000 evra!

Shutterstock

Društvo

Ne propustite sjajnu priliku koju daje država! Ostala su još samo dva dana za prijavu za 5.000 evra!

Podeli vest

Ostao je još samo ovaj vikend do datuma kada se primaju zahtevi za kupovinu električnih vozila uz pomoć subvencija države. Prijave će moći da se podnose od 12. februara (ponedeljak). Proveravali smo i koliko je do sada kupljeno automobila na ovaj način.

Prema podacima, u poslednje četiri godine pristiglo je 2.498 prijava za subvenciju, a ovako je trošeno:

- 2020. godine 120 miliona;

- 2021. godine 168 miliona;

- 2022. godine 260,5 miliona

- 2023. godine utrošeno je čak 444 miliona dinara, prema podacima Ministarstva za zašittu životne sredine.

Prošle godine je od planiranih 444 miliona dinara za kupovinu ekološki prihvatljivih vozila potrošeno 97,59 odsto ili 433.27 miliona dinara.

Foto: Pixabay

 

Subvencije države iskoristilo je 348 fizičkih i 796 pravnih lica. Od ukupnog broja od 1.144 ekoloških prihvatljivih vozila nabavljenih uz subvenciju države najviše je prodato klasičnih hibrida 763, plug-in hibrida 69 i čisto električnih vozila 310. Kupljena su i dva električna motocikla.
Program subvencionisanja kupovine ekološki prihvatljivijih vozila započeo je 2020. kada je pomoć države iznosila 120 miliona dinara i kada je kupljeno 112 vozila. Godinu dana kasnije izdvojeno je 168 miliona dinara za subvencionisanje ovog projekta i kupljeno je 504 vozila od čega 64 električna.

U 2022. je kupljeno ukupno 715 eko vozila uz subvenciju države, ukupni fond je bio 260,5 miliona dinara, među kojima je bilo 158 električnih.

Pravo na subvenciju i ove godine mogu da ostvare fizička lica, preduzetnici i pravna lica, a zahtevi se podnose Ministarstvu zaštite životne sredine zaključno sa 31. oktobrom tekuće godine.

Kolika će subvencija biti zavisi od vrste vozila. Za kupovinu električnog mopeda ili lakog tricikla, sledi 250 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Za kupovinu električnih motocikala, motocikala sa bočnim sedištem, teških tricikala, lakih i teških četvorocikala – 500 evra.
Za električna putnička vozila sa najviše devet mesta za sedenje i električna teretna vozila čija je najveća dozvoljena masa do 3,5 tona, subvencije su 5.000 evra.

Foto: Informer

 

Novina u Uredbi je da je za ovu godinu, za razliku od prethodnih, pripisano subvencionisanje nabavke isključivo električnih automobila, odnosno, bez hibrida.

Vodič za podnošenje zahteva za subvenciju za kupovinu novog električnog vozila možete pronaći u našem posebnom tekstu.

Banke će deliti kredite za e-vozila?

Podsetimo, Aleksandra Đurđević Predsednica Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova rekla je da će biti potrebno ulagati i u infrastrukturu, za šta već ima najava, ali i da će se menjati tržište u smislu novih proizvoda popust raznih bankarskih olakšica kako bise zaokružio ceo sistem ove rastuće industrije.

- Čak 160 brzih punjača za ovu godinu, to je jako dobro jer infrastruktura može ozbiljno pogurati ovaj sektor. Puno razgovaramo o ovoj temi i da svako ima svoje inicijative, odnosno da svaka kompanija radi na elektrifikaciji. Važno je da predstavnici brendova lokalno rade sve što mogu. Takođe i finansijske institucije imaju brojne inicijative širom sveta, vidimo da se polako priče prenose da će određene banke izaći sa nekim posebnim pogodnostima za kupovinu e- automobila što je zapravo ukupno sve ekosistem koji nam je potreban. Naravno, na vrhu je edukacija. Ta vozila se malo drugačije održavaju ali su odlična za vožnju. To je jedna lepa budućnost koja je pred nama - navela je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vlada Srbije usvojila niz uredbi: Novac za lečenje retkih bolesti, podsticaji za biznise, razvoj poslovne infrastrukture
Društvo

Vlada Srbije usvojila niz uredbi: Novac za lečenje retkih bolesti, podsticaji za biznise, razvoj poslovne infrastrukture

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak o načinu finansiranja lečenja lica obolelih od retkih bolesti u 2024. godini kako bi se obezbedio nastavak, ali i započinjanje lečenja tih pacijenata i za to je iz budžeta za 2024. godinu obezbeđeno ukupno 7.200.000.000 dinara. Sredstva su namenjena onim pacijentima za koja Republička stručna komisija za retke bolesti donese odluku da je lečenje neophodno i prioritetno.

08.02.2024

17:24

sledeća vest

TV

Kijev može biti krajnji Putinov cilj! Evo kakva bogatstva krije prestonica Ukrajine!
Live TV

Kijev može biti krajnji Putinov cilj! Evo kakva bogatstva krije prestonica Ukrajine!

Ruski skanderi uništili punkt stranih plaćenika u industrijskoj zoni grada Harkova. Likvidirano oko sto vojnika. EU objavila prvu isplatu milijardu i po evra ruskih rezervi za Ukrajinu. Moskva najavila da će odgovoriti na transfer novca. Peskov najavio da će odgovor biti u skladu sa ruskim interesima. Svedočimo li rasrbljavanju Balkana? Kamala Haris tražila od premijera Izraela da završi rat u Gazi. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i istoričar umetnosti Bojan Bogavac.

26.07.2024

21:51

Hrvatska nema podršku EU za sramotnu odluku koju su doneli! Zabrana ulaska u državu crnogorskih zvaničnika ima samo jednu poentu! (VIDEO)
Live TV

Hrvatska nema podršku EU za sramotnu odluku koju su doneli! Zabrana ulaska u državu crnogorskih zvaničnika ima samo jednu poentu! (VIDEO)

Mandiću, Kneževiću i Bečiću, Hrvatska je zabranila ulazak. Šta žele da postignu hrvatske vlasti donošenjem ove selektivne odluke? Na ovu temu u "Info danu" govorili su Vladimir Dobrosavljević, politički konsultant i Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost. Uživo u program uključio se politikolog i prof. dr Vladimir Pavićević.

26.07.2024

16:32

Koliko još civila treba da strada da bi se uništio Hamas? Uslovi u Gazi su nehumani! (VIDEO)
Live TV

Koliko još civila treba da strada da bi se uništio Hamas? Uslovi u Gazi su nehumani! (VIDEO)

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratio se prekjuče američkim kongresmenima na zajedničkom zasedanju oba doma Kongresa. On je tokom svog izlaganja tvrdio da je broj civilnih žrtava u Gazi minimalan, potpuno odbacivši realnost u čiju korist svedoče brojni snimci zabeleženi u ratom pogođenom regionu. Ove komentare izraelskog premijera analizirao je profesor dr Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka.

26.07.2024

13:03

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija