• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.02.2024

15:03

Budžet 119 milijardi dinara - Prošla godina najuspešnija godina za srpsku poljoprivredu!

Masha Bandjur

Društvo

Budžet 119 milijardi dinara - Prošla godina najuspešnija godina za srpsku poljoprivredu!

Podeli vest

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas da je Srbija u prošloj godini imala najuspešniju poljoprivrednu godinu u poslednjoj deceniji i da je posebno važno da je to ostvareno u trenutku velike destabilizacije na evropskom tržištu.

Ona je na poslovnom forumu Srbija-Grčka kazala da taj podatak potvrđuje i činjenicu da je poljoprivreda u prva tri prioritetna sektora Srbije, što pokazuje i vrednost opredeljenog budžeta za ovu godinu i ulaganja u taj sektor.

- Poljoprivredni budžet smo povećali sa prošlogodišnjih 60 i nešto milijardi dinara na 119 milijardi dinara ove godine, što mislim da je izuzetno važno, kao što su važne i mere koje donosi Vlada Srbije kad je u pitanju poljoprivreda i prehrambena proizvodnja - rekla je Tanasković.

Ona je navela da se pored značajnih ulaganja radi i osmišljena promena kompletnog sistema vođenja i kontrole poljoprivrede i da je ona u celosti digitalizovana prethodne godine, po pitanju subvencija i njihovog korišćenja.

- Ne stajemo, idemo dalje u pravcu digitalizacije i ono što je sada ispred nas je čuveni evropski projekat Elpis, koji započinjemo ove godine, i sa kojim ćemo nadam se imati potpunu kontrolu korišćenja subvencija. Sve je to u cilju razvoja poljoprivrede , jer jednostavno mi smo, kao država, stavili akcenat na proizvodnju hrane i od toga nećemo sigurno odustati - naglasila je ministarka.

Foto: Masha Bandjur

 

Ona je dodala da je akcenat stavljen i na uvećanje stočnog fonda, kao i drugih kultura i celokupne poljoprivredne proizvodnje.

Prema rečima Tanaskovićeve, Srbija bi trebalo da iskoristi sve prednosti koje ima zahvaljujući potpisanim sporazumima o slobodnoj trgovini između ostalog i sa Kinom i da zahvaljujući tim benefitima kao jedina evropska zemlja pod veoma povoljnim uslovima plasira poljoprivredne proizvode na tržištu kao što je kinesko.

Ona je pozvala grčke firme da dođu i investiraju u Srbiju. Istakla je i da je naša poljoprivredna proizvodnja dosta usitnjena i da mora da se radi na njenom ukrupnjavanju kako bi mogli da se isprate zahtevi velikih tržišta.

- To je jedan od sledećih koraka u našem razvoju poljoprivredne proizvodnje. Mislim da je izuzetno bitno to što stvaramo sa subvencijama koje su primarnim proizvođačima najvažnije, stvaramo i tržišni ambijent u kojem štitimo naše primarne poljoprivredne proizvođače i pokušavamo kao država apsolutno da im omogućimo priotritet na tržištu - rekala je Tanaskovićeva.

Foto: Shuterstock

 

Istakla je i da je razmena između Grčke i Srbije u protekle četiri godine drastično povećana i to ocenila kao početak buduće još obimnije saradnje.

- Mi imamo zaista puno zajedničkih tema kada je privreda u pitanju i sigurna sam u to da su grčki privrednici prepoznali ulaganje u ovom trenutku i moram da vas pozovem da ne izgubite korak s vremenom, jer sve što ćemo mi uraditi jeste unapređenje i podrška - rekla je ona.

Prema njenim rečima, Ministarstvo poljoprivrede svako stoji svima zainteresovanima za saradnju, kao i za neophodna pojašnjenaj i podršku.

- Jedan od izuzetno značajnih razvojnih projekata, kako za našu poljoprivredu, tako i za našu zemlju je unapređenje i izgradnja sistema za navodnjavanje. Započeta je izgradnja, rekonstrukcija i sanacija sistema za navodnjavanje na 128.000 hektara, ukupne vrednosti 150 miliona evra, a završetak radova se očekuje 2026. - rekla je Tanaskovićeva.

Foto: printscreen

 

Dodala je da se trenutno vode pregovori za nove kreditne aranžmane, kako bi se nastavilio sa finasiranjem projekata za navodnjavanje.

Najavila je i da se ovih dana ministarstvo priprema za puštanje novih mera iz IPARD 3 programa, za šta je iz EU izdvojeno 280 miliona evra, a država Srbija učestvuje sa oko 90 miliona evra, što znači da će ukupno biti 370 miliona evra.

- Taj novac će biti uložen u modernizaciju poljoprivrede i poljoprivredne mehanizacije. Pregovaramo i o novim kreditnim linijama sa Svetskom bankom za finansiranje poljoprivrednika u takozvanom projektu konkurentne poljoprivrede, gde im pomažemo bespovratnim sredstvima za ulaganje u mehanizaciju - navela je ministarka.

Naglasila je da su to izuzetno značajne stvari za nekog ko razmišlja u ovom trenutku da bi mogao da uđe u poljoprivrednu proizvodnju u našoj zemlji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija