• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.03.2024

11:15

Čačani od starudije napravili maestralan biznis: Traže ih širom Srbije, a njihovi proizvodi idu i za Norvešku!

youtube printscreen

Društvo

Čačani od starudije napravili maestralan biznis: Traže ih širom Srbije, a njihovi proizvodi idu i za Norvešku!

Podeli vest

Reč je o "fragment" ploči koja u svom sastavu, pored cementa i drugih veziva i materijala, ima i reciklirane flaše i tegle. One čine čak 73 odsto proizvoda.

Pokušavajući da reši problem staklenog otpada u kući, ali da istovremeno privede kraju svoj završni rad za izložbu, umetnica Marija Marković je, sa svojim partnerom u poslu i životu Pavlom Miloševićem, inače ekonomistom i zagovornikom održivosti, a potom i uz pomoć nauke i naučnog iskustva, razvila proizvod od recikliranih staklenih flaša i tegli, koji je danas stigao čak i do nekih domova u Norveškoj.

Ideja za ovaj proizvod, kako navodi Pavle Milošević, jedan od osnivača današnje startap kompanije i zapravo pokretač ove poslovne ideje, nastala je tokom priprema za jednu od Marijinih brojnih izložbi.

- Marija je za svoju završnu izložbu pokušavala da napravi skulpturu od stakla i cementa koja se uporno raspadala. Počeli smo da istražujemo i shvatili smo da su staklo i cement po svojoj prirodi inkompatabilni i da ih nije lako povezati. I onda smo se obratili za pomoć jednom profesoru sa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu - otkriva Pavle.

Nakon toga je usledila prijava Fondu za inovacionu delatnost i 2020. godine im je odobren grant, a potom je usledilo i partnerstvo sa inkubacionim startap centrom Naučno-tehnološkom parku u Čačku.

Foto: Youtube printscreen

 

- U fazi istraživanja i razvoja proveli smo pune tri godine i na kraju je kao rezultat saradnje jednog umetnika, jednog preduzetnika i jednog tima naučnika, nastao ovaj inovativni građevinski proizvod, koji je namenjen novoj generaciji potrošača. Osim toga što je estetski privlačan, on je i ekološki odgovoran i ima odlične tehničke performanse - kaže Milošević.

Proizvod je razvijen u njihovoj, kao i u laboratoriji Inovacionog centra Tehnološko-metalurškog fakuteta u Beogradu. Inicijalnu prodaju su, kako kaže Milošević, počeli krajem 2021. godine, ali su nakon toga proizvod unapredili, a potom i sertifikovali. Prodaja takvog, sertifikovanog proizvoda, sa garancijom, počela je pre godinu dana, piše Ekapija.

- Posle više od 2.000 eksperimenata i 18.000 laboratorijskih merenja, uspešno smo razvili materijal koji prevazilazi industrijske standarde estetike i kvaliteta. A za njegovu izradu je tim od više od 10 inženjera i 4 partnerske kompanije konstruisao posebne mašine - kaže Milošević.

U ovoj firmi ističu da je njihova misija da na lokalu presretnu deo staklenog otpada i da ga iskoriste kao primarnu sirovinu za "fragment" panele.

- Na taj način dajemo novi život odbačenim pivskim i vinskim flašama, teglama sa džemom i medom. Sadržaj stakla u našem proizvodu je 73 procenta - ističe Milošević.

Inače, za vezivo koriste cement, 15 specifičnih aditiva i tri retka materijala, a nakon što se ove ploče izrade, one obično svoj put nastavljaju ka arhitektama, preduzimačima, dizajnerima enterijera i eksterijera, kao i proizvođačima nameštaja.

- Ove ploče se mogu postaviti na sve vrste stolova, kuhinje i radne površine, dekorativne zidove, kamine i fontane, baštenski mobilijar, prozorske klupice i barske šankove. Mogućnosti su nebrojene, a posebnu draž daje to što je svaka ploča jedinstvena jer se nikada ne može predvideti tačan položaj staklenih elemenata u gotovom proizvodu - ističe Milošević.

Prema njegovim rečima, proizvod im najčešće naručuju proizvođači nameštaja, dizajneri i arhitekte iz Srbije, ali je za njihov proizvod čuo i jedan arhitekta iz Norveške.

- On je insistirao da se za neko uređenje prostora uveze u Norvešku baš naša "fragment" ploča, i tako je počela saradnja sa arhitektama iz ovog dela Evrope čije stanovništvo pokazuje jaku svest o ekologiji - završava Milošević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija