• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.05.2024

10:28

Važna kampanja Telekoma - "Dečiji svet je veći od ekrana": Podići svest dece o  upotrebi tehnologija

Pixabay

Društvo

Važna kampanja Telekoma - "Dečiji svet je veći od ekrana": Podići svest dece o upotrebi tehnologija

Podeli vest

Prva besplatna tribina u okviru nove kampanje Telekoma Srbije "Dečji svet je veći od ekrana" održana je juče u Sava Centru u prepunoj kongresnoj sali.

Generalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić ukazao je da ovom kampanjom Telekom želi da podigne svest kod dece, ali i roditelja o pravilnoj upotrebi tehnologija i najavio da će tribine nastaviti da se organizuju u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

- To je jedna od najaktuelnijih tema i o njoj se dosta diskutuje u poslednjih nekoliko godina. Smatrali smo da mi kao telekomunikacioni operator u Srbiji koji ima najviše mobilnih korisnika treba da budemo pokretači ovakve inicijative. U cilju podizanja svesti o upotrebi novih tehnologija kod najmlađih postoje dva strateška plana - da svake godine bude sve više kampanja posvećenih deci, kao i da se proširi svest o pravilnom korišćenju novih digitalnih tehnologija kod najmlađih - kazao je Lučić.

Foto: Masha Bandjur

 

Gosti tribine bili su šef Katedre za neuronauke u vaspitanju i obrazovanju sa Pedagoškog fakulteta Kopar Ranko Rajović, master logoped Marijana Mirković iz Zavoda za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju "Prof. dr Cvetko Brajović" i dr Bojana Drljan sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju sa Odeljenja za logopediju, dok je moderator tribine bila novinarka i autorka porodičnog podkasta "Zdrava priča sa Dolores" Dolores Milošev Erdeg. 

Oni su pre svega ukazali da roditelji prerano deci u ruke daju telefone čime ih izlažu neprimerenim sadržajima, a ta preterana upotreba ima negativne posledice u vidu usporenog razvoja. 

- Registrujemo sve više slučajeva  da deca do druge, treće godine ne progovore, ne komuniciraju, pamte pojmove koji nisu funkcionalni, a kada dođe dotle onda se obrate nama stručnjacima. Prvo što im kažemo jeste da smanje vreme koje će malo dete provoditi pred ekranom - rekla je logoped Marijana Mirković.

Foto: Pixabay

 

Dr Bojana Drljan ukazala je da kašnjenje u govoru dovodi do kašnjenja u razumevanju.

- Utiče na pažnju dece, a ona mora da se razvija upravo od tog najranijeg uzrasta pa i kroz školski uzrast. Utiče i na kognitivne sposobnosti, a sve se to na kraju odrazi i na socio - emotivni razvoj - upozorava dr Bojana Drljan.

Profesor Ranko Rajović ističe da godinama unazad učitelji konstatuju da je svaka nova generacija slabija od prethodne.

- Govore da nešto nije u redu, da deca ne mogu sa mirom da sede, da su slabija motorički, da im je oslabljena pažnja. Upravo je najvažniji period razvoja mozga taj pre škole. Mozak se razvija kretanjem, a deca koja gledaju u ekran se ne kreću i onda ne razvijaju te duboke regije u mozgu. Živa bića koja se ne kreću su biljke. Mozak se razvija kretanjem i ako njega nema onda se smanjuju i kognitivne sposobnosti. Umesto da skaču, hodaju, prevrću, mi im oduzimamo to vreme za razvoj mozga. To se posle održava i na ponašanje - kazao je Rajović.

Foto: Shutterstock

 

Televizor najmanje štetan

Dr Bojana Drljan sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju sa Odeljenja za logopediju kaže da je u današnje vreme televizor najmanje štetan za rani razvoj dece.

- Dok tableti i mobilni telefoni imaju nepovoljan uticaj na razvoj dece, utičući na razvoj vizuelnog sistema. Tehnologija nije prilagođena maloj deci ni u tehničkom ni u sadržajnom smislu. Prema preporukama, deca od dve do pet godina ne bi trebalo da budu izložena ekranima duže od pola sata - kazala je Drljan.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne?
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne?

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

"Sram te bilo, ubico!": Haos iza zatvorenih vrata sudnice Centralnog zatvora, roditelji sasuli Blažiću sve u lice
Hronika

"Sram te bilo, ubico!": Haos iza zatvorenih vrata sudnice Centralnog zatvora, roditelji sasuli Blažiću sve u lice

Uroš Blažić iz Dubone kod Mladenovca priznao je krivicu za masakr koji je počinio 4. maja prošle godine. Na pripremnom ročištu u Okružnom zatvoru u Beogradu, Blažić je izjavio da je "ubijao sve te ljude, ali da ne zna šta ga je obuzelo te večeri". Držeći pognutu glavu tokom celog ročišta, Blažić je izazvao burne reakcije ožalošćenih porodica, koje su mu dobacivale reči poput "ubico".

27.07.2024

08:29

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija