• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.05.2024

13:13

Stiže ozbiljno povećanje penzija! Evo kada i koliku povišicu penzioneri mogu da očekuju

printskrin

Društvo

Stiže ozbiljno povećanje penzija! Evo kada i koliku povišicu penzioneri mogu da očekuju

Podeli vest

Direktor Fonda PIO Relja Ognjenović kazao je da penzioneri ove godine mogu da očekuju još jedno značajno povećanje penzija.

- Svakako će krajem godine biti povećanje penzija. Ono o čemu još ne možemo da licitiramo jeste sami iznos povećanja, zato što čekamo da vidimo kolika će biti naplata doprinosa. Ona je u prvom kvartalu veća nego prošle godine za 16,4 odsto ili 43,4 milijarde dinara -rekao je on za Tanjug i dodao da ako se ovaj trend nastavi, penzioneri mogu da očekuju ozbiljno povećanje primanja.

Širom Srbije danas je počelo uručivanje paketa solidarne pomoći penzionerima, a u Rakovici su podeljena 323 paketa, koje su uručili direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Relja Ognjenović i predsednik Saveza penzionera Srbije Andreja Savić.

Nabavku paketa finansirao je Fond PIO Srbije i za ovu namenu, koja je deo brige o društvenom standardu penzionera, izdvojio 111 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, u Srbiji će biti podeljeno oko 55.000 paketa, a sadržina svih paketa je ista i oni su sastavljeni od prehrambenih namirnica, kućne hemije i sredstava za ličnu higijenu.

- Za razliku od prošlih godina, ove godine izmenama pravilnika koje smo usvojili, paket je jednoobrazan i sadrži veći broj artikala. Ima ih 13 i među njima su so, brašno, ulje, šećer, kesica supe, čaj. Gledali smo da budu i hemijski proizvodi, pa se u paketu nalaze i paste za zube, sapun, prašak za veš, što može da olakša njihovu potrošačku korpu - rekao je Ognjenović.

Dodao je da su pre izbora artikala anketirani sami penzioneri kako bi se videlo šta im je najpotrebnije i istakao da ovo nije jedini vid pomoći države, jer je ove godine izdvojeno milijardu dinara za oporavak u banjama 22.000 penzionera a nastavlja se i akcija u vezi sa penzionerskom karticom.

Predsednik Saveza penzionera Srbije Andreja Savić za Tanjug je kazao da je država i na ovom primeru, kao i u prethodnoj akciji besplatnog upućivanja na banjski oporavak, ulažući značajna sredstva, pomogla da se popravi standard materijalno najugroženijih penzionera.

- Sa povećanjem penzija ove godine, mislim da je država zaista bila na visini zadatka. Što se tiče paketa, ove godine su za njih odvojena značajna sredstva iz Republičkog fonda penzijskog i invalidskog osiguranja a poslovi nabavke bili su povereni Savezu penzionera Srbije - podsetio je on.

Raspodela paketa penzionerima u Srbiji bi, prema rečima Ognjenovića trebalo da se završi za desetak dana. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija