• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

22.05.2024

14:17

Oprez! Jako nevreme stiže u Beograd za 3 sata: Evo kako da se ponašate tokom oluje

Miloš Rafailović/shutterstock

Društvo

Oprez! Jako nevreme stiže u Beograd za 3 sata: Evo kako da se ponašate tokom oluje

Podeli vest

Vremenske nepogode koje su juče pogodile Srbiju napravile su havarije u više gradova, u Novom Pazaru proglašeno je i vanredno stanje, a jedna osoba nastradala je u Somboru.

Skoro isto vreme sledi danas, ali i narednih dana, upozorio je Republički hidrometeorološki zvavod (RHMZ), a nevreme danas u Beograd stiže oko 17 sati! Kako da se ponašate u slučaju poplava i jake grmljavine.

Širom Srbije upaljen je narandžasti meteoalarm zbog najavljenog nevremena, a on znači da je "vreme opasno".

"Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe".

U četvrtak se prognozira da oblast sa najvećim rizikom od obilnih plјuskova bude istočna polovina Srbije, dok će u ostalim krajevima intenzitet i čestina grmlјavinskih razvoja slabiti.

Prilikom poplave najvažnije je, savetuju iz MUP-a da odmah obavestite lokalni štab za vanredne situacije, gde će vam reći da li je područje u kome živite podložno poplavama, a ako kiša intenzivno pada satima ili danima, budite spremni za poplavu.

Takođe je savet da slušate lokalne radio i televizijske stanice zbog informacija o poplavama kako biste štetu od poplave sveli na minimalnu.

U takvim situacijama najbolje je da podignete nameštaj, bojlere, električne kućne i ostale uređaje na viši nivo ako se nalaze u oblasti kuće koji može biti poplavljen.

Zbog toga što poplava može nastane vrlo brzo, i za nekoliko minuta, ako živite u području koje je podložno poplavama pripremite plan evakuacije u slučaju poplava.

Prilikom nevremena koje se najavljuje osnovni savet Sektora za vanredne situacije MUP-a je da uklonite trula stabla i grane koje bi mogle prouzrokovati povređivanje ili štete dok oluja traje.

Osim toga, iz MUP-a savetuju građanima da kada je grmljavinsko nevreme u toku:

- uđete u zatvoreni prostor nakon što vidite bljesak munje
- pre nego što čujete grmljavinu prođe manje vremena nego što vam treba da nabrojite do trideset
- ostanite u zatvorenom prostoru trideset minuta nakon što grmljavina prestane

 

Koja su uputstva

 

Situacija nije bezbedna kada nevreme prođe, i zbog toga su preporuke MUP-a da se ne izlažete riziku, i pratite sledeća uputstva:

odložiti sve aktivnosti na otvorenom prostoru
uđite u kuću, zgradu ili automobil (iako možete biti povređeni zbog udara groma, puno ste sigurniji u automobilu nego na otvorenom prostoru)
cipele s gumenim đonovima i gumene čizme osiguravaju određenu zaštitu usled udara groma. Međutim, metalni ram vozila obezbeđuje veću zaštitu ako niste u kontaktu s metalom
osigurajte manje objekte (šupe i barake) kako ih vetar ne bi srušio ili odneo i tako napravio štetu
zatvorite prozore i spoljna vrata i po mogućnosti dodatno ih osigurajte,
izbegavajte tuširanje i kupanje (vodovodne instalacije i uređaji su dobri provodnici električne struje).
žičane telefonske uređaje koristite samo u krajnjoj nuždi, bežični i mobilni uređaji su sigurni za upotrebu.
isključite sve električne uređaje izvlačenjem utikača iz utičnica, isključite klima uređaje
sklanjanje se ispod visokih stabala na otvorenom prostoru
izbegavajte vrhove brda, otvorena polja, prostore, plaže
ne krijte se u izdvojenim manjim objektima, kao što su šupe, na otvorenom prostoru gde u blizini nema viših objekata
izbegavajte sve metalno, traktore i druge radne mašine, motore, bicikle


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20