• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.M.

24.05.2024

09:00

Doživite Srbiju na najlepšim jezerima: Top lista koju morate ispoštovati ovog leta!

Luka Šarac

Društvo

Doživite Srbiju na najlepšim jezerima: Top lista koju morate ispoštovati ovog leta!

Podeli vest

Srbija je zemlja bogata rekama i jezerima, koji ne samo da pružaju idealnu priliku za odmor i rekreaciju, već su i savršeno mesto za rashlađivanje u vrelim letnjim danima.

Za sve one koji ovoga leta neće putovati preko granice predstavljamo detaljan spisak najlepših jezera u Srbiji, koje morate posetiti.

Srebrno jezero

Dugačko 14 km. i široko oko 300 metara Srebrno jezereo je idealno kako za kupanje i plivanje, tako i za brojne druge sportove na vodi. Voda koja presijava srebrnim sjajem, peščane plaže, ukusna hrana, ostaviće vam boravak na Srebrnom jezeru u trajnom pamćenju.

Tokom leta je najveći broj raznih atrakcija za sve turiste. Tada je Srebrno jezero najviše nalik moru i njegove plaže su sa svih strana pune posetilaca. Pored toga, u blizini je otvoren prostor i za letnji kamp, nadomak vode, dok su na vodi dostupni razni sportovi. Pored kupanja, na Srebrnom jezeru možete i krstariti lokalnim brodićem. Srebrno jezero je poznato i po održavanju mngobrojnih manifestacija, pa se sa pravom kaže da na ovoj destinaciji nikada ne može da bude dosadno.

Foto: stock

 

Belocrkvanska jezera

Oni koji jednom odu na kupanje u Belu Crkvu, zauvek se vraćaju ovom banatskom mestu, koje broji čak sedam jezera. Najpoznatija su: Gradsko jezero, Vračevgajsko jezero, Šljunkara, Šaransko jezero...

Najstarije jezero je Gradsko jezero, koje je omiljeno kupalište kako gostiju tako i lokalnog stanovništva. Pored glavne plaže s betonskim kejom i tuševima, posetioci mogu da se odmore i na šljunkovitoj Dečjoj plaži ali i na plaži Jedriličarskog kluba.
Jezero pruža brojne mogućnosti za rekreaciju, te se posetioci željni savladavanja novih veština mogu pridružiti lokalnom vaterpolo, plivačkom ili ronilačkom klubu, ili se „odmetnuti” u uzbudljiv svet sportskog jedrenja.
Gradsko jezero podjednako je uzbudljivo noću kao i danju, te tako posetioci mogu da uživaju u šetnji duž osvetljene trim-staze, kao i da osete uzbuđenje zbog kupanja pod sjajem zvezda. Najhrabriji će izazov pronaći u skakaonicama, a oni koji više vole da na miru uživaju u hrani i piću, zabavu će pronaći u obližnjim kafićima i restoranima, koji su više nego pristupačni. Živ noćni provod odvija se i na splavovima na kojima nastupaju poznati pevači i di-džejevi.

Na svega 200 metara od Gradskog jezera, kad krenete putem Bela Crkva – Kovin, naići ćete na Vračevgajsko jezero.Od ostalih jezera u okolini Bele Crkve izdvaja ga ostrvo bogato vegetacijom do koga se dolazi drvenim mostom postavljenim između dve plaže.

Kad ste već u ovom kraju, obavezno posetite i jezero Šljunkara – najveće od uređenih belocrkvanskih jezera. Odmorite se na šljunkovitoj plaži opremljenoj tuševima i ležaljkama.

Kraj Bele Crkve nalazi se i nekoliko „divljih”, među kojima je najpoznatije Šaransko. Ono je pravi raj za ribolovce koji mogu na miru, neometani kupačima, uživati u ovoj aktivnosti.

 

Borsko jezero

U podnožju planine Crni Vrh, na nadmorskoj visini od 438 metara smestilo se Borsko jezero, odnosno more Istočne Srbije, kako ga nazivaju meštani. Voda koja u letnjim mesecima dostiže prijatnu temperaturu od 25 stepeni, pa je jako prijatna za kupanje, a turisti navode i da je nestvarno prozirna i čista.

Tu su i uređene plaže koje čine Borsko jezero omiljenim mestom za kupanje i sunčanje, dok staze za šetnju i trčanje, kao i obližnji sportski tereni, posetiocima pružaju priliku za aktivan odmor i rekreaciju. Na borskom jezeru postoji auto - kamp koji se svrstava se među najveće u Srbiji i regionu i specifičan je jer se nalazi u izvanrednom prirodnom okruženju.

Dobra povezanost sa okolnim prirodnim i kulturno-istorijskim lokalitetima, pruža idealnu priliku za različite jednodnevne ili višednevne izlete u kojima možete obići ceo Borski kraj, koristeći jezero kao svoju bazu. Istražite Lazarev kanjon i okolinu bogatu pećinama i jamama poznatih pod zajedničkim nazivom Zlotske pećine. Planinarima i ljubiteljima prirode posebno će prijati penjanje na obližnju planinu Crni Vrh, dok će izlet na arheološko nalazište Feliks Romuliana, sa ostacima rimske palate izgrađene u 3. i 4. veku, obradovati sve ljubitelje Rimskog carstva.

Vlasinsko jezero

Na više od 1.200 metara nadmorske visine, na prostranoj Vlasinskoj visoravni, nalazi se najveće i najviše veštačko jezero u Srbiji. 

Vlasinsko jezero verovatno je najlepše leti kada predstavlja idealan spas od gradske vreve i vrelog asfalta.
Zbog relativno mirne površine, isprekidane blagim talasima koji retko kad prelaze visinu od pola metra, Vlasinsko jezero idealno je za kupanje, plivanje i druge sportove na vodi.

Ribolov je dozvoljen kako na otvorenoj vodi, tako i s kamenite obale jezera, a vešti ribolovci imaju priliku da ulove veliki broj slatkovodnih riba uključujući šarana, soma i grgeča, kao i više vrsta pastrmki.
Razuđena obala jezera bogata je ritovima, zalivima i poluostrvima, a ističe se Biljanin zaliv gde možete iznajmiti kajake, pedaline, ali i „privezati” vaše čamce.

Ukoliko se pak odlučite da na jezero dođete kamp prikolicom, možete odsesti u jednom od nekoliko kampova u okolini, ili na nekom od poluostrva i tako uživati u bliskom kontaktu s jezerom i prirodom oko njega.
Vlasinsko jezero okruženo je prostranim livadama, zelenim pašnjacima, kao i brezovim šumama koje su zbog raznovrsnih gljiva koje u njima rastu posebno zanimljive tragačima za pečurkama. 

Foto: Milos Karaklic

 

Perućac

Okruženo je  vrhovima i  strmim liticama planine Tare, predivnom prirodom i šumama. Odlično mesto za ribolov, plivanje, vožnju čamcem ili brodom kanjonom do Višegrada, obilazak rečice i vodopada Vrelo, vidikovaca na planini Tari, kućice na Drni…

Prostor za kupanje je ograđen bovama, i potpuno je bezbedno zahvaljujući spasiocima koji su konstantno prisutni na obali i na čamcima. Na jezeru Perućac postoji uređena pontonska plaža sa bazenima za decu. Poseduje tuševe, tobogane i skakaonice. Postoji mogućnost iznajmljivanja pedalina, čamaca ili kajaka.

U neposrednoj blizini se nalaze i restorani koji služe lokalnu kuhinju i prelepi vidikovci koji pružaju neverovatan pogled na jezero i reku Drinu.

DOŽIVI SRBIJU! 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20