• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G.S.

29.05.2024

06:55

Svaki treći osmak ne zna celu azbuku! Alarmantno: Razvoj dece danas više nije isti kao nekada!

Shutterstock

Društvo

Svaki treći osmak ne zna celu azbuku! Alarmantno: Razvoj dece danas više nije isti kao nekada!

Podeli vest

Svaki treći osmak ne zna sva pisana i štampana slova azbuke, podaci su testiranja koje je sprovela jedna beogradska osnovna škola.

Od 110 testiranih učenika osmog razreda 40 je pogrešno napisalo neko slovo. Na ovaj problem je na društvenim mrežama ukazao pisac za decu Bojan Ljubenović, koji je objavio ove alarmantne podatke dobijene iz jedne škole.

- Iz izvora kome verujem dobio sam informaciju da je direktorka jedne beogradske osnovne škole testirala učenike osmog razreda tako što je svaki trebalo da napiše azbuku štampanim i pisanim slovima. Nekome je falilo pet slova nekome manje, ali oni nisu znali da napišu svih 30 slova azbuke. Problem je što govorimo o osmacima - napisao je na svom Fejsbuk nalogu Ljubenović.

Društveni problem

Profesor srpskog jezika i književnosti Jasna Janković kaže da problem funkcionalne pismenosti kod dece traje godinama i da to više nije samo problem škole i obrazovnog sistema već i problem čitavog društva. Ona kaže da se škola i znanje moraju vratiti na pijedestal.

- Poslednjih deset godina rezultati PISA testa, koji se radi svake tri godine, pokazuju da se nalazimo na drugoj polovini tabele, odnosno da rezultati naše dece nisu ni osrednji, već sve lošiji i lošiji - kaže Jankovićeva i dodaje da je neophodno napraviti selekciju gradiva i da decu treba naučiti da razmišljaju i razumeju ono što su pročitala.

Foto: pexels.com

 

Ona ističe da tempo života današnje dece znatno utiče na njihovo shvatanje važnosti obrazovanja i funkcionalne pismenosti. Uticaj sadržaja sa interneta i previše vremena ispred ekrana i te kako unižavaju dečju pismenost.

- Škola je već izgubila trku sa društvenim mrežama, jer su lajkovi bitniji od ocena, a nastavnici više nisu u stanju da pridobiju pažnju učenika. Današnja deca sve više koriste skraćenice u svakodnevnom govoru i pisanju, što dovodi do nepoznavanja svih slova. Nemaju ni razvijenu kulturu čitanja, što je preduslov za razvoj rečnika, lepog govora i pisanja. Potrebne su nam generacije koje će shvatiti važnost obrazovanja i potrebu za znanjem - napominje Jankovićeva.

Deca prvo uče latinicu

Dečiji psiholog Branka Tišma kaže da prvo pismo sa kojim se deca susreću pre škole jeste latinica, koju oni usvajaju preko telefona i kompjutera.
- Čak trogodišnjaci samostalno koriste telefone i tablete na kojima je sve predstavljeno latiničnim slovima. Iako oni u tom periodu ne znaju da čitaju, to su simboli koji nakon dugotrajne i česte upotrebe postanu urezani u pamćenje. Zato i ne čudi što mešaju ćirilička i latinička slova u pisanoj komunikaciji - kaže Tišma.

Foto: pexels.com

 

Niži kriterijumi

Dečiji psiholog Branka Tišma napominje da razvoj dece danas više nije isti kao nekada i da je mnogo faktora koji utiču na lošu funkcionalnu pismenost, počev od smanjenja trajanja pažnje, izmenjenog sistema vrednosti i preterane upotrebe društvenih mreža.

- Nedavno smo u školi sproveli upravo test sa učenicima osmog razreda, koji je pokazao da deca lošije urade lakše zadatke od težih. Nazvala bih to paradoksom, ali deca nemaju naviku da obnavljaju i ponavljaju gradivo, kao i da već stečena znanja primenjuju u novim situacijama. Smanjena je upotreba pisane komunikacije, deca ne znaju da iskažu misli rečima, pa tokom razmena poruka sa vršnjacima koriste skraćenice, razne sličice koje zamenjuju reči i glasovne poruke - kaže Tišma i dodaje:

- Njihova pažnja je znatno oslabljena, deca gube interesovanje kada naiđu na neki dugačak tekst jer ne mogu da ga razumeju. Zato se nastavnici nalaze u nemilom položaju, moraju da spuštaju kriterijume za ocenjivanje, što vodi iz problema u problem. Zato je neophodno da se i roditelji uključe u opismenjavanje svoje dece i da svi zajedno delujemo na rešenje ovog velikog problema.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Kad se Amerika i Rusija dogovore, male zemlje će izvući deblji kraj! Sukob u Ukrajni završiće se multipolarnošću sveta!
Live TV

Kad se Amerika i Rusija dogovore, male zemlje će izvući deblji kraj! Sukob u Ukrajni završiće se multipolarnošću sveta!

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Rusija neće nikoga prva napasti, ali će u slučaju napada na teritoriju Ruske Federacije, odgovor biti takav da napadača neće biti. O ratu između Zapada i Rusije u emisiji "Info jutro" govorili su Marina Galogaža, predsednica udruženja sunarodnika rusije i Zoran Milosavljević, sa instituta za političke studije.

22.06.2024

12:47

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)
Live TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)

Navikli smo na dvostruke aršine prema našoj zemlji. Hoće li uopšte doći do odgovora UEFA na vređanje Srba na stadionu utakmice između Hrvatske i Albanije. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" govorili su prof. dr Boris Bratina, sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM. Naknadno je u emisiju došao i Aleksandar Kovačević, ekspert za energetiku koji je komentarisao nestanak struje u regionu.

22.06.2024

09:32

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!
EURO 2024

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!

Ispružio je kažiprst pravo, ka objektivima fotoaparata i kamera, kao da želi da se na taj način direktno obrati svakom navijaču, svakom Srbinu ponaosob! I poručio je:“Verujte u nas, jer mi verujemo u sebe. Pobedićemo Dance“. Nešto poput čuvenog plakata Ujka Sema kojim su Amerikance pozivali da se dobrovoljno prijave za odlazak u Prvi svetski rat.

22.06.2024

10:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija