• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.06.2024

15:47

Čuvaru groblja u znak sećanja: Deda Đorđe dobija bistu na Zejtinliku

Shutterstock/printscreen

Društvo

Čuvaru groblja u znak sećanja: Deda Đorđe dobija bistu na Zejtinliku

Podeli vest

Na prvu godišnjicu smrti Đorđa Mihailovića (1928-2023), čuvenog deda Đorđa, čuvara Zejtinlika, 2. jula na srpskom vojničkom groblju u Solunu biće postavljena njegova bista. Ona je dar livnice "Jeremić", a delo je vajara Ljubomira Lackovića koji je pobedio u anketi koju je organizovao Informeri i izglasan je od strane čitalaca početkom oktobra prošle godine. čitavu svečanost ispratiće Informer TV.

Bista predstavlja trajnu počast čoveku koji je gotovo čitav svoj život posvetio očuvanju sećanja na heroje iz Prvog svetskog rata, kaže vajar  Ljubomira Lacković i dodaje da je deda Đorđa upoznao pre nekoliko godina tokom jedne od posete Zejtinliku.

- Njegova skromnost, mudrost i beskrajna ljubav prema tom mestu duboko su me dirnuli. Zato je rad na njegovoj bisti za mene bio ne samo profesionalni izazov, već i emotivna obaveza da prenesem njegovu posvećenost i energiju u bronzu. Čuveni francuski vajar Ogist Roden je govorio da je za dobro vajarsko delo važno ne samo da liči spolja, već da umetnik mora da "uhvati" dušu onoga koga vaja - kaže Lacković i dodaje da je na poleđini biste uradio reljef Zejtinlika na kome dominira lik arhanđela Mihaila.

- Hteo sam da spojim arhitekturu Zejtinlika, gde se nalazi i mozaik arhandelu Mihailu, sa deda Đordem. Nisam dugo vajao u glini, uglavnom radim u metalu. Malo sam se pomučio, ali sam zadovoljan svojim delom.

Foto: informer.rs

 

Vlasnik livnice Slobodan Jeremić kaže da je poklon-bista najmanje što mogu da učine u čast deda Đorđa i da očekuju da će se na ceremoniji postavljanja biste okupiti veliki broj onih koji će doći da odaju počast čoveku čije je ime postalo neodvojivo od Zejtinlika, a sve to će ispartiti Informer televizija.

- Od kada smo objavili da pravimo bistu javile su nam se stotine ljudi koji bi želele da ga vide i kada bude izrađen u livnici, a mnogo njih i koji će doći na samo otvaranje spomenika 2. jul. Kao livnici jako nam je stalo da mozemo svake godine da pokažemo društvenu odgovrnost i svojim incijativama podignemo spomenik ili bistu našim velikanima, a Đorđe je svakako jedan od njih. Posebno zato sto stoji na grbolju našim velikanima u drugoj državi. Želeo bih da se zahvalim i vajaru Ljubomiru Lackoviću koji je podržao inicijativu i izvajao spomenik takođe potpuno besplatno - kaže Jeremić.

Podsetimo, čuvar Zejtinlika Đorđe Mihailović (96) sahranjen je 6. jula, pored svog oca Đure i dede Save, na srpskom vojnom groblju u Solunu, uz sve počasti i himnu "Bože pravde". 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija