• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.06.2024

16:11

Priča porodice Jovičić! Nenad je živeo u Beogradu i inostranstvu: Sa ženom i četvoro dece skrasio se u selu kraj Prokuplja!

blaceinfopress

Društvo

Priča porodice Jovičić! Nenad je živeo u Beogradu i inostranstvu: Sa ženom i četvoro dece skrasio se u selu kraj Prokuplja!

Podeli vest

Živeo je u Beogradu, živeo u inostranstvu, ali je, posle nekoliko godina rada u tuđini, Nenad Jovičić rešio da se skrasi na dedovini, u planinskom selu Trnov Laz kraj Prokuplja. Nije Nenad sam, živi sa suprugom Majom i četvoro dece,

Jovičići danas žive u Trnovom Lazu, jednom od sela najudaljenijih od Prokuplja, sa ćerkama Nikolinom, Marinom, Radmilom i sinom Radetom. Sa njima živi i Nenadova majka Stanika, navodi Blace info press.

Život u ovom planinskom selu nije lak, ali ima svoje čari i lepote zbog kojih Jovičići nikada ne bi napustili selo.

Zbog Jovičića trenutno radi škola u susednom selu Tovrljanu, jer je trenutno jedini đak u ovoj školi njihova ćerka Marina, a naredne godine krenuće i Radmila.

Maja Jovičić sa sinom Radetom, bila je i inspiracija slikaru Miroslavu Radoviću iz Beograda, pa im je podario jednu predivnu umetničku sliku koja predstavlja i simbol budućnosti Toplice.

Život na selu je mnogo lep, volim da naša deca nauče tradiciju i ni jednog trenutka nisam se pokajala što sam došla u taj prelep kraj i među te divne ljude stvorila porodicu. Lepo bi bilo da se mladi vraćaju na selo i stvaraju budućnost i porodice - ističe Maja Jovičić.

U ovom selu ima još mladih porodica, pa škola u susednom Tovrljanu koja trenutno ima jednog đaka, ima budućnost.

Od obične seoske škole napravljena savremena

Inače, škola u Tovrljanu otvorena je 2015. godine za troje učenika iz Tovrljana i Arbanaške, navodi učitelj Marko Čikarić.

Broj đaka se povećavao i smanjivao iz godine u godinu. 2019. godine škola je imala najviše đaka, sedmoro iz Arbanaške, Tovrljana, Trnovog Laza i Bresnika iz porodica Mijatović, Bojović, Jovičić, Krstić, Konatarević i Novović. Od kada je škola otvorena mnogo pomoći je stiglo od ljudi koji vuku poreklo iz tih krajeva, lokalne samouprave, kompanije Leoni, Vojnog sindikata Gvozdeni puk, Udruženja distrofičara,… - kaže učitelj.

Od obične seoske škole nastala je savremena škola sa najmodernijim nastavnim sredstvima.

- Trudili smo se da nam u goste dođu i drugari iz gradskih škola i zajednički organizujemo priredbu za sve meštane povodom Dečje nedelje i kraja školske godine. Škole koje su nam pomogle u kulturnom programu su OŠ "Ratko Pavlović Ćićko" i OŠ "9. oktobar", Crveni krts iz Prokuplja i Crveni krst Srbije su nam pomogli u vidu paketića za Novu godinu. Danas posle devet godina od kako funkcioniše škola u Tovrljanu, nju trenutno pohađa jedan đak iz porodice Jovičić, ali već naredne školske godine broj đaka će se povećati - ističe učitelj Marko Čikarić.

"Gde god bili topličko srce kuca posebnim ritmom"

Filip Maslaković, jedan je od mladih školovanih ljudi, koji se sve više okreće očuvanju tradicije svoga kraja i unapređenju života u njemu.

- Toplica je ogromna, i ona živi na mnogo većem prostoru nego što je to geografska oblast. Gde god bili topličko srce kuca posebnim ritmom i uvek vuče ka pradedovskim grobovima, pupčanicima i ognjištima. Moramo se svim silama truditi da kod sebe i kod svojih naslednika, ostavimo sve topličke crte kulture, običaja i etnosa, i na taj način Toplica će biti večna. Sela moramo obilaziti i za to izgovora nema, ako nema puta, imamo zdrave noge, naši stari su pešaka prešli Albaniju. Što se tiče mladih, oni su živa nada i esencijalni deo opstanka života, jer mlad život je sveža grana na kojoj će se roditi puno mlađih grana i listova. Moramo im svako na svoj način olakšati život i pomoći, jer su oni budućnost ne samo toga sela već celokupne Toplice - ističe Filip Maslaković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!
Crvena zvezda

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!

Crvena zvezda nema velike šanse protiv Intera, svoje bodove možda može da traži protiv PSV-a ili Jang bojsa, poručuje za Informer proslavljeni fudbaler crveno-belih Zlatko Krmpotić (66). Čovek koji je sa srpskim prvakom igrao ravnopravno protiv "neroazura" 1981. godine u četvrtfinalu Kupa šampiona kaže da je sadašnji tim Zvezde superioran u domaćem prvenstvu, ali da u Evropi ne može da se meri sa velikanima.

28.09.2024

07:00

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija