• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.07.2024

12:02

Vesić: Novim zakonom niža cena putarine za električne automobile

Pedja Milosavljević

Društvo

Vesić: Novim zakonom niža cena putarine za električne automobile

Podeli vest

Srbija ima šansu da postane lider u regionu kada su u pitanju električni automobili, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da će novim zakonom biti omogućena niža cena putarine za električne automobile na auto-putevima koja bi, kako je rekao, mogla da bude manja i 30 do 40 odsto.

Vesić je rekao da je, kada je postao ministar, insistirao na tome da se određenim kategorijama korisnika auto-puteva daju popusti, pre svega onima koji plaćaju tagovima tako da oni imaju stalnih šest odsto popusta u odnosu na cenu putarine kada se plaća na naplatnoj rampi novcem.

Osim toga, naveo je i da teretna vozila koji koriste Euro 6 motore imaju 10 odsto popusta prilikom plaćanja putarine.

- To su najnoviji motori koji najmanje zagađuju životnu sredinu tako da želimo da stimulišemo naše prevoznike da kupuju vozila sa tim motorima kako bi mogli da uštede na putarini - rekao je Vesić.

Naveo je da će u budućnosti, novim zakonom biti regulisano da električni automobili imaju posebne nalepnice i posebnu boju tablica kako bi im se omogućila niža putarina na auto-putevima, koja bi mogla da bude niža i 30 do 40 odsto kako bi se na taj način stimulisalo korišćenje električnih automobila. Na osnovu izmene propisa lokalne samouprave će moći da obezbedjuju popust za parkiranje električnim automobilima.

Foto: Printskrin

 

Vesić je rekao da je veoma važno da obezbedimo infrastrukturu za električne automobile jer je sve više takvih automobila u svetu i podsetio da se širom naše zemlje postavlja 16 zeleznih oaza na auto-putevima.

- To su postojeća stajališta koja pretvaramo u zelene pumpe gde se postavlja najmanje pet, a najviše 20  elektropunjača, a osim toga tu je moguće da se naprave kafić, prodavnica, toalet, kao i igralište za decu - rekao je Vesić i dodao da ćemo u naredne tri godine imati više od 320 novih elektropunjača na auto-putevima.

Kako je rekao, kada se tome doda da od 1. januara stupa na snagu obaveza da svaka pumpa na auto-putu na četiri mesta za točenje mora da ima jedan elektropunjač to znači da će Srbija sigurno biti zemlja koja je u ovom delu Evrope najopremljenija infrastrukturom za električna vozila.

Između ostalog, Vesić je rekao da se trenutno radi studija za postavljanje solarnih panela duž auto-puteva koji bi bili zaštita od buke u naseljenim mestima.

Prema njegovom mišljenju, Srbija ima šansu da postane lider u regionu kada su u pitanju električni automobili.

- Kod nas ubrzo počinju da se proizvode takvi automobili tako da je to naša velika šansa i to je na čemu predsednik Vučić insistira. Srbija je decenijama zaostajala i teško može da u razvoju same industrije dostigne najrazvijenije zemlje zapada, ali to možemo u kreativnim industrijama, inovativnim tehnologijama, u novim industrijama gde možemo brzo da napredujemo i obezbedimo bolji život za naše građanke i građane - zaključio je Vesić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)
Live TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)

Ko stoji iza atentata na Trampa? Forenzičari tvrde da je na skupu pucano iz tri različita oružja. Izraelska vojska izvela udare na centralnu Gazu. Među stradalima ima dece. Na ove, ali i sve druge važne svetske teme govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog i advokat Aleksandar Đuričić i predsednik SPOR Stefan Srbljanović.

15.07.2024

22:30

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!
Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!

U čast virtuoza na violini i rodonačelnika pravog narodnog melosa, Vlastimira Pavlovića Carevca, u Velikom Gradištu održani su jubilarni 30. Carevčevi dani.

15.07.2024

17:52