• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.08.2024

22:12

Mama, došla nam je Dena! Potresna priča o keruši koja je posle "Oluje" prešla 500 kilometara i pronašla svoju porodicu! (FOTO)

printscreen

Društvo

Mama, došla nam je Dena! Potresna priča o keruši koja je posle "Oluje" prešla 500 kilometara i pronašla svoju porodicu! (FOTO)

Podeli vest

Nakon skoro 29 godina od zločinačke operacije "Oluja" u kojoj je ubijeno hiljade ljudi, a proterano više od dvesta hiljada, još uvek isplivavaju tužne i potresne priče onih koji su prošli kroz užase rata, izbeglištva, gubitka članova porodice.

U moru takvih, izdvojila se i jedna herojska, dirljiva, a njen glavni akter, keruša Dena postala je poznata širom sveta.

Dokaz da večnu ljubav između psa i čoveka ne može da prekine čak ni rat je Denin poduhvat u kojem je prešla 500 kilometara, nekoliko desetina gradova i nekoliko reka kako bi došla do svojih Radanovića.

Njeni vlasnici, porodica Radanović živela je u Petrinji, gradu u blizini Zagreba, gde su je 1991. dobili kao štene od komšija, a njihova deca nadenula su joj ime. Kuća Radanovića postala je njen dom.

Međutim, četiri godine kasnije, nastupila je "Oluja", ali i borba za goli život, te su kolone srpskih izbeglica iz Hrvatske hrlile ka Srbiji, a Dena je u svom tom haosu ostala u dvorištu kuće u Petrinji sama.

Radanovići su se obreli u izbegličkom centru u Rumi, pokušavajući da organizuju normalan život. Glava porodice Milan se zaposlio kao vozač autobusa i nekako su sastavljali kraj s krajem. Ipak, tuga za Denom bila je velika, i njihova sreća nikada nije bila potpuna. Mislili su da je više nikada neće videti.

 

 

Keruša Dena nije mislila tako. Nakon 139 dana lutanja i pređenih 500 kilometara od Petrinje do Rume, uspela je da pronađe svoje vlasnike koji nisi u tom egzodusu stigli da ga povedu sa sobom. Prošla je kroz gradove Dvor, Novi, Prijedor, Banjaluka, Prnjavor, Derventa, Modriča, Brčko, Bijeljina, Bogatić, Sremska Mitrovica. Na putu su joj se isprečile reke Una, Sana, Vrbas, Bosna, Drina, Sava. Prepreke su bile male kakva je bila ljubav koja ju je vukla da pronađe svoje vlasnike.

– Pred novu 1996. godinu, tačno 22. decembra, u sobu je utrčao sin Goran i beskrajno uzbuđen rekao: Mama, došla nam je Dena! – ispričala je Dušanka, i dodaje da u prvom trenutku kerušu nije mogla da prepozna jer je mnogo smršala, a šape su joj bile krvave i bez noktiju.

U Rumi se Dena oštenila i donela na svet petoro kučića. Štenad su poklonjena Rumljanima, a ona je odletela u Kanadu sa svojim vlasnicima.

- Deca su jasno rekla da bez nje neće da idu. To sam i saopštio službenici u kanadskoj ambasadi u Beogradu, koja me je i iznenadila i obradovala u isto vreme svojim odgovorom: "Mi o vašoj keruši sve znamo i sve ćemo učiniti da i ona putuje sa vama, ništa ne brinite". Tako je i bilo - rekao je Milan.

Nažalost, Dena je uginula, ali Radanovići i dalje čuvaju njen pepeo u svom domu.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Kao dete sam se pitao zašto je neko morao da nas proteruje i ubija samo jer nismo Hrvati! Granate su padale na pola minuta, delovalo je kao da traje čitavu večnost! (VIDEO)
Live TV

Kao dete sam se pitao zašto je neko morao da nas proteruje i ubija samo jer nismo Hrvati! Granate su padale na pola minuta, delovalo je kao da traje čitavu večnost! (VIDEO)

Hrvatske snage proterale su, te 1995. godine, više od 250.000 Srba, a ubili oko 2.000. Zloglasna zločinačka operacija "Oluja" počela je u ranu zoru četvrtog avgusta. Bojana Vučić iz Zavičajnog kluba Kordunaša, profesorka Gordana Martinović Vujanović i dete "Oluje" Nemanja Mandić govorili su o paklu koji su proživljavali dok su, zajedno sa svojim porodicama, bežali u Srbiju pod naletom hrvatskih krvnika.

03.08.2024

17:00

Hronika

"Nosila je blizance, gde je druga beba?": Komšija porodilje sa Vračara otkrio jeziv detalj - "Da nije druga beba u kontejneru?"
Hronika

"Nosila je blizance, gde je druga beba?": Komšija porodilje sa Vračara otkrio jeziv detalj - "Da nije druga beba u kontejneru?"

U Beogradu je otkriven šokantan slučaj nakon što je M. M. (39), porodilja u teškom stanju, dovezena u Ginekološko-akušersku kliniku "Višegradska". Prijem ove žene u bolnicu prijavljen je Ministarstvu unutrašnjih poslova, nakon čega je policija započela dalju istragu. Istraga je dovela policiju do stana na Vračaru, gde je M. M. živela. U stanu su pronašli mrtvu bebu.

03.08.2024

12:45

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija