• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

19.08.2024

17:30

Sunoko će ove godine proizvesti 275.000 tona šećera

Saša Rajačić

Društvo

Sunoko će ove godine proizvesti 275.000 tona šećera

Podeli vest

Kompanija Sunoko, članica MK Group, već je započela kampanju prerade šećerne repe.

Ove godine biće prerađeno više od 1,9 miliona tona šećerne repe u sva tri prerađivačka centra Sunoka, što će rezultirati proizvodnjom oko 275.000 tona šećera. Peći u šećeranama u Pećincima i Kovačici upaljene su prošle nedelje, dok se paljenje peći u Vrbasu očekuje tokom ove nedelje.

„Uprkos rekorodno visokim temperaturama i dugotrajnoj suši, Sunoko i ove godine planira proizvodnju blizu 275.000 tona šećera. Ova količina podmiruje potrebe domaćeg tržišta za šećerom, a omogućava nam i izvoz. Naši strateški planovi ostaju usmereni na povećanje plasmana na CEFTA i EU tržišta, ali za jačanje pozicije neto izvonika šećera neophodni su visoki prinosi i kvalitet u proizvodnji šećerne repe, što se dovodi u pitanje u sušnim godinama kao što je ova. U odnosu na druge ratarske kulture, kod šećerne repe očekujemo najmanje smanjenje prinosa, ali je ulaganje u sisteme za navodnjavanje definitivno prioritet i pravi veliku razliku kad je u pitanju prihod po hektaru koji poljoprivredni proizvođači mogu da postignu. Navodnjavanje je strateška tema za razvoj srpskog agrara, posebno imajući u vidu posledice klimatskih promena”, izjavio je Slobodan Košutić, generalni direktor Sunoka.

Foto: Miša Obradović

Slobodan Košutić

Šećerna repa je ove godine u Srbiji posejana na oko 47.500 hektora, a Sunokove šećerane će sirovinu prerađivati sa oko 33.400 hektara. Poljoprivredni proizvođači šećerne repe ove godine susreli su se sa brojim izazovima, prvenstveno zbog izuzetno nepovoljnih klimatskih uslova, koji su posebno pogodovali bolestima lista.

Foto: Saša Rajačić

 

Ovogodišnja kampanja prerade šećerne repe počela je ranije nego prethodnih godina i to zbog dugih sušnih perioda, što je za posledicu imalo značajno odbacivanje lista i sušenje korena šećerne repe. Sunoko i njegov Istraživačko razvojni centar kontinuirano pružaju stručnu pomoć i podršku svojim partnerima, kako bi se što veća količina šećerne repe preradila i sačuvala od propadanja. Podsećanja radi, Sunoko pruža najbolje uslove ugovaranja proizvodnje šećerne repe svojim kooperantima, a u septembru će biti poznati i uslovi ugovaranja za 2025. godinu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Nema više specijalne vojne operacije, ovo je zvanično rat! Da li Putin planira da se osveti zbog upada u Kursku oblast? (VIDEO)
Live TV

Nema više specijalne vojne operacije, ovo je zvanično rat! Da li Putin planira da se osveti zbog upada u Kursku oblast? (VIDEO)

Ceo svet priča danima o onome što se desilo u Kurskoj oblasti. Glavno je pitanje kako će reagovati Vladimir Putin. On je dao nalog da se pomogne civilnom stanovništvu. Nagađa se da li će se Putin osvetiti Ukrajincima za ovo iako oni nisu naveli neku veliku štetu Rusiji. Na ovu temu u "Info danu" govorili su akademik prof. dr Dragan Radenović i analitičar prof. dr Stevica Deđanski.

19.08.2024

16:23

Kina je jasna: proteste u Srbiji finansirale Evropa i Amerika! Opozicionari se takmiče u tome ko će biti veći mrzitelj sopstvene zemlje! (VIDEO)
Live TV

Kina je jasna: proteste u Srbiji finansirale Evropa i Amerika! Opozicionari se takmiče u tome ko će biti veći mrzitelj sopstvene zemlje! (VIDEO)

Nedavni izveštaj Ministarstva spoljnih poslova Kine govori o tome da je Amerika finansirala proteste u Srbiji održane prošle i pretprošle godine. U zvaničnim dokumentima jasno stoji da tih protesta stoje nevladine organizacije koje su finansirale Amerika i Evropa. Cilj Zapada je da se oslabi vlast u Srbiji kako bi lakše mogli da utiču na nju. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su Vjerica Radeta i Đorđe Dabić, državni sekretar.

18.08.2024

19:54

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija