• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.08.2024

11:33

Atanacković: Predlog Ministarstva finansija o povećanju minimalca odraz realnosti

Shutterstock

Društvo

Atanacković: Predlog Ministarstva finansija o povećanju minimalca odraz realnosti

Podeli vest

Predlog o povećanju minimalne cene rada za narednu godinu za osam do 10 odsto, sa kojim je izašlo Ministarstvo finansija, odraz je realnosti i prihvatljiv je za poslodavce, rekao je za FoNet počasni predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković.

To je realna finasijska pretpostavka za narednu godinu, u skladu sa inflacijom i rastom Bruto domaćeg proizvoda. Ako je BDP pretpostavka rasta, recimo četiri odsro, ne može opterećenje privrede da bude 15 odsto, rekao je Atanacković, koji je učesnik pregovora o minimalnoj ceni rada.

Atanacković je ocenio da sindikati u prvi plan uvek ističu socijalne zahteve, kao što su male plate, ne uvažavajući ostale parametre.

- Sindikati sa pravom, jer im je to posao, iznosi socijalne probleme. Povećanjem minimalca, sindikati predlažu i povećanje svih ostalih zarada. To je socijalni problem i nema nikakve veze sa poslodavcima. Na kraju, to je nemoguće i za ukupne mogućnosti države - naveo je Atanacković.

On je izjavio da iz godine u godinu minimalac prima sve manje zaposlenih.

Godinama smo računali da je to nekih 350.000 zaposlenih. Sada je, prema realnim pokazateljima i papirima, to nekih 112.000. Ne mogu se ukupne mogućnosti života svoditi na taj broj, rekao je Atanacković.

On je dodao da je većina poslodavaca za povećanje minimalca, ali da je važno njihovo finansijsko rasterećenje u nekim drugim aspektima, poput poreza i doprinosa.

Država ne smanjuje doprinose, smatrajući da to nije dobro. Doprinosi su sada nešto ispod 60 odsto. Ipak se ide na povećanje neoporezovanog dela plate. Ove godine je ta neoporeziva granica 25.000 dinara, a kolika će biti 2025. videćemo tek kada se bude precizirala minimalna cena rada, izjavio je Atanacković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

(VIDEO) Kolektivni Zapad u panici! Investitori rata uveliko razmišljaju o smeni Zelenskog! Ko će da vraća pare uložene u Ukrajinu?
Live TV

(VIDEO) Kolektivni Zapad u panici! Investitori rata uveliko razmišljaju o smeni Zelenskog! Ko će da vraća pare uložene u Ukrajinu?

Ruski marinci zarobili ukrajinske diverzante. Indijski premijer Modi posetiće Ukrajinu. Putin u poseti Azerbedžanu. Južna Koreja i SAD počele zajedničke vojne vežbe nuklearnog napada na Severnu Koreju. Hamas preuzeo odgovornost za bombaški napad u Tel Avivu. U emisji "Rat uživo" na ovu temu govorili su sociolog Ilija Kajtez i pilot pukovnik u penziji Milorad Đošić. Uživo u program javio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o prvom naoružanju Nemačke nakon Drugog svetskog rata.

19.08.2024

21:45

Savez pravoslavaca i muslimana jedini put! Britanci zloupotrebili vehabizam!(VIDEO)
Live TV

Savez pravoslavaca i muslimana jedini put! Britanci zloupotrebili vehabizam!(VIDEO)

Vehabija Senad Ramović Becan proveo je godine u zatvoru, u samici. Kada je izašao iz zatvora ostao je jednako radikalan i u svima je video neprijatelje. On jeste likvidiran, ali nije likvidiran problem. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su pukovnik specijalnih vojnih jedinica u penziji Srbobran Radić i Radomir Počuča, bivši protivterorista. Uživo u program putem vajber linka uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

19.08.2024

20:03

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Bajden u suzama! Predao štafetu Kamali, a onda se obrušio na Trampa! (VIDEO)
Planeta

Bajden u suzama! Predao štafetu Kamali, a onda se obrušio na Trampa! (VIDEO)

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden obratio se učesnicima Demokratske nacionalne konvencije u Čikagu, na kojoj bi trebalo da bude ozvaničena kandidatura Kamale Haris za predsednika. Bajden je pozdravljen četvorominutnim aplauzom i stajaćim ovacijama uz uzvike "Hvala Džo!" i transparente "Hvala Džo".

20.08.2024

08:30

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija