• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.08.2024

19:53

Kad je Notr Dam zvonio za junake sa Cera! 110 godina posle velike bitke i pobede, ponos i zahvalnost na Tekerišu

informer.rs

Vesti

Kad je Notr Dam zvonio za junake sa Cera! 110 godina posle velike bitke i pobede, ponos i zahvalnost na Tekerišu

Podeli vest

Na današnjoj velikoj državnoj ceremoniji na Tekerišu, kraj Spomen-kosturnice gde je uklesano „Vaša dela su besmrtna“, obeleženo je 110 godina od Cerske bitke, prve savezničke pobede u Prvom svetskom ratu.

Nemanja Starović, izaslanik predsednika Srbije, podsetio je prisutne da se pre 110 godina na padinama Cera pisala vojna istorija Srbije i Evrope. - Pobeda na Ceru bila je trijumf volje i ljubavi srpskog vojnika prema otadžbini i narodu - rekao je Starović, dodajući da je ta pobeda bila znak upozorenja onima koji danas sanjaju o destabilizaciji Srbije.

Starović je zaključio: - Heroji Cera ostavili su nam Srbiju da je volimo, gradimo i razvijamo. Njihovoj žrtvi moramo ostati verni, a spremni smo da branimo interese srpskog naroda bez obzira na izazove.

Foto: informer.rs

 

 

Ministar Republike Srpske Danijel Egić uputio je pozdrav u ime Vlade Republike Srpske i svih njenih građana, koji na Srbiju gledaju kao na svoju domovinu. Podsetio je na mnogobrojne primere ljubavi prema Srbiji kroz istoriju, uključujući i reči Dragoljuba Kesića, osuđenog na smrt tokom Velikog rata: „Javite Srbiji da je volim.“

Petar Gavrilović, zamenik gradonačelnika Loznice, u ime domaćina, istakao je važnost sećanja na heroje rata, koji su izvojevali ovu istorijsku pobedu.

Naša obaveza je da istorija i preci koji su utkali svoje živote u temelje moderne Srbije ne smeju biti zaboravljeni - rekao je Gavrilović, obraćajući se izaslaniku predsednika Srbije Nemanji Staroviću, ministru Vlade Republike Srpske Danijelu Egiću, državnim sekretarima, predstavnicima diplomatskog kora, Vojske Srbije, udruženjima, kao i brojnim zvaničnicima i princu Filipu Karađorđeviću.

Foto: informer.rs

 

 

- Na ovom mestu poginulo je 25.000 austrougarskih vojnika i 15.000 srpskih junaka, koji su postali besmrtni kroz ovu pobedu. Njihova žrtva nas obavezuje na večno sećanje.

U svojoj besedi, Gavrilović je podsetio da su u ovoj bici učestvovali očevi, sinovi, stričevi i ujaci, koji su, vođeni patriotskim duhom, ostavljali sve za sobom kako bi branili svoju otadžbinu. - Na Ceru je narod, odeven u gunj i opanak, pokazao kako se brani domovina, ostavljajući istorijsku lekciju za sva vremena - poručio je.

Gavrilović je takođe naglasio da je mirotvorna politika predsednika Aleksandra Vučića doprinela stabilnosti regiona, zbližavanju naroda i kultura, kao i ekonomskom napretku.

Foto: informer.rs

 

 

Prva velika pobeda srpske vojske

Cerska bitka, vođena između 15. i 19. avgusta 1914. godine, ostala je zapamćena kao prva velika pobeda srpske vojske nad znatno nadmoćnijom austrougarskom silom. Predvođeni vojvodom Stepom Stepanovićem, srpski vojnici su neustrašivo stali u odbranu domovine i, uprkos velikim gubicima, uspeli da nateraju neprijatelja na povlačenje.

Prisutni su se podsetili da je, posle velike pobede, u čast srpskih junaka, 24 sata neprekidno zvonila zvona čuvene crkve Notr Dam.

Foto: informer.rs

 

 

Pre početka ceremonije, arhijereji i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, predvođeni episkopom šabačkim Jerotejem, održali su pomen junacima Cera. Tom prilikom je priređen i bogat kulturno-umetnički program.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Savez pravoslavaca i muslimana jedini put! Britanci zloupotrebili vehabizam!(VIDEO)
Live TV

Savez pravoslavaca i muslimana jedini put! Britanci zloupotrebili vehabizam!(VIDEO)

Vehabija Senad Ramović Becan proveo je godine u zatvoru, u samici. Kada je izašao iz zatvora ostao je jednako radikalan i u svima je video neprijatelje. On jeste likvidiran, ali nije likvidiran problem. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su pukovnik specijalnih vojnih jedinica u penziji Srbobran Radić i Radomir Počuča, bivši protivterorista. Uživo u program putem vajber linka uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

19.08.2024

20:03

Nema više specijalne vojne operacije, ovo je zvanično rat! Da li Putin planira da se osveti zbog upada u Kursku oblast? (VIDEO)
Live TV

Nema više specijalne vojne operacije, ovo je zvanično rat! Da li Putin planira da se osveti zbog upada u Kursku oblast? (VIDEO)

Ceo svet priča danima o onome što se desilo u Kurskoj oblasti. Glavno je pitanje kako će reagovati Vladimir Putin. On je dao nalog da se pomogne civilnom stanovništvu. Nagađa se da li će se Putin osvetiti Ukrajincima za ovo iako oni nisu naveli neku veliku štetu Rusiji. Na ovu temu u "Info danu" govorili su akademik prof. dr Dragan Radenović i analitičar prof. dr Stevica Deđanski.

19.08.2024

16:23

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set