• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pavle Ivković

24.10.2024

20:00

Amerika - obećana zemlja ili lažni sjaj? Beograđanin Marko se vratio u Srbiju, pa osnovao svoj biznis

Privatna arhiva

Društvo

Amerika - obećana zemlja ili lažni sjaj? Beograđanin Marko se vratio u Srbiju, pa osnovao svoj biznis

Podeli vest

Marko Bauer Kalajdžić (28) iz Beograda, krenuo je put Amerike u nadi za boljim životom, a na tom putu shvatio je da je obećana zemlja, zapravo lažni sjaj. Nakon godinu dana provedenih "preko bare", vratio se u Srbiju i osnovao svoj biznis.

Za Informer.rs Marko otkriva detalje života u SAD-u i priznaje da je jedva čekao povratak u svoju domovinu.

- U Ameriku sam otišao kao student i tamo sam proveo približno godinu dana. Ta želja se stvorila jer sam želeo neko novo iskustvo. Želeo sam da upoznam različite kulture i zaradim više nego što bi bilo moguće tada u Srbiji - priča nam Marko i nastavlja:

- Dani su bili vrlo dinamični. Radio sam kao supervizor u hotelu WestGate u Park City, Utah, gde sam imao priliku da upoznam različite ljude i steknem dragocena iskustva koja i danas primenjujem u svom poslu. Mogućnosti u Americi zaista postoje, ali to nije lak put. Ljudi se daleko manje druže, a često žele samo da se odmore kod kuće nakon dugog radnog dana. U poređenju sa Srbijom, oseća se veća otuđenost među ljudima, što dodatno utiče na kvalitet društvenog života.

Život u Srbiji je mnogo privlačniji

Želja da se vrati bila je, dodaje on, spoznaja da život u Americi ne odgovara njegovom ličnom konceptu sreće.

Foto: Privatna arhiva

 

 

- Shvatio sam da, iako postoje velike mogućnosti, radne obaveze i visoki troškovi života donose značajan stres i otuđenost. Ovde, u Srbiji, imam porodicu i prijatelje s kojima se družim više od 20 godina, a način života je potpuno drugačiji. Pored svega toga, cene su tamo veoma visoke, morate da radite i po tri posla kako biste isplivali do sledeće plate, a vreme za sebe takoreći i da nemate. Na kraju dana kada ostanete sami sa sobom u četiri zida, shvatite da život tamo nije sjajan i da vam svaki minut prolazi na poslu, dok u Srbiji ipak imamo vremena za sve i mnogo smo druželjubivi i srdačni - iskren je Marko, pa kaže:

- Srbija se, barem u mom delu posla, prilično razvija i verujem da mogućnosti za uspeh postoje. Nikada se ne bih vratio niti ostao da mislim da ovde ne može da se živi. Uz pravu strategiju i posvećenost, uspeh je dostižan. Razvoj turizma stvara nove prilike, a ja sam to iskoristio kroz svoj biznis. Zanat je u Srbiji postao prilično dobro plaćen posao. Danas, ako ste keramičar, mehaničar ili frizer, verujem da nećete imati problema sa zarađivanjem. Ovo nema veze sa politikom ili drugim dešavanjima; pričamo o tome šta pojedinac može učiniti za sebe. Svako od nas ima mogućnost da se posveti radu, usavršavanju i traženju prilika, bez obzira na okolnosti.

Institucije mu pomogle da pokrene biznis, otvorili su mu vrata, i kako sam ističe, pomogli u tome da ostvari svoju želju!

- Prilikom povratka u Srbiju isprobao sam nekoliko poslovnih ideja, ali na kraju sam se fokusirao na limo servis u Beogradu. Bavimo se iznajmljivanjem vozila sa vozačem, uključujući aerodromske transfere i vožnje van grada i granica Srbije. Iako ova usluga nije široko zastupljena, primećujem da postaje sve traženija. Inspiraciju sam pronašao tokom traganja u sebi, čime bih to zapravo želeo da se bavim. Moram da naglasim da nisam imao iskustva sa otvaranjem firme, ali su mi u našim institucijama koje su zadužene za to, dosta olakšali taj put. Zaista su mi vrata svuda bila otvorena, a saveti su se samo nizali. Takođe, danas svako ko želi da osnuje biznis u Srbiji ima subvencije od države, to retko gde ima - priča nam mladi momak. 

Marku je u Srbiji bilo potrebno samo godinu dana da ostavari svoj san, i razvije biznis, što je u Americi samo san.

- Kao i svaki početak, nije bilo lako, ali sam kvalitetnom uslugom i profesionalnošću već posle godinu dana uspeo da izgradim pristojan posao. Kontinuirano ulaganje u posao, dobar marketing i dobre preporuke ključni su za dobro poslovanje

Inostranstvo, da ili ne?

- Smatram da svako ko želi treba da ode i vidi kako funkcioniše sistem u inostranstvu i da li mu to odgovara. Mnogi pričaju o preteranoj zaradi i lepom životu, ali verujte, bar 80 odsto tih priča nije tačno. Ne kažem da je život u Srbiji idealan i da svi treba da se vraćaju, ali čovek može da se izbori za pristojan život ovde, a da pritom bude okružen porodicom i prijateljima u svojoj zemlji, koja je priznaćete jedna od najlepših - zaključuje Marko za Informer. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija