• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.09.2023

13:43

Nebojša Bakarec: Vesna Pešić pokopala opoziciju!

Marko Đoković

Kolumne

Nebojša Bakarec: Vesna Pešić pokopala opoziciju!

Podeli vest

Kada osvedočeni Vučićev neprijatelj i kritičar, a to Vesna Pešić jeste, napiše realističan, neutopijski tekst o izborima i opoziciji, onda joj treba verovati. A u to da Vesna Pešić nesumnjivo u Vučiču vidi neprijatelja, svedoči i ona njena čuvena hejterska izjava na Tviteru o Vučiću od 18.01.2020. godine „Ako Brnabićka da ostavku da znate - sprema se doživotni Vučić. E nema tu bojkota, samo cev u glavu... "

Vesna Pešić, i pored ekstremističkih izjava o Vučiću i Đokoviću, jeste autoritet kada piše ozbiljne tetstove, a ne kada tvituje. Tekst Vesne Pešić o kome ću govoriti je uravnotežen, lišen je mržnje. Radi se o tekstu koji je Vesna Pešić 16.9.2023. objavila na sajtu „Peščanika“ pod naslovom „Geostrategija i demokratija“.

Foto: printscreen

 

U tom tekstu Vesna Pešić piše istinu o uticaju geostrategije na naše podneblje, ali se najviše bavi prozapadnom opozicijom i izborima. Da je to tako, pokazuju i citati koje analiziram, koji čine više od polovine teksta Vesne Pešić. Naravno, ona ne štedi ni Vučića. Vesna Pešić svojim istinama o opoziciji i izborima, i svojim pragmatizmom, pokopava i žestoko kritikuje prozapadnu opoziciju. Njen tekst upada u oči zbog toga što je lišen utopijske demagogije, tako drage većini prozapadnih i antizapadnih opozicionara, njihovih novinara i analitičara. Vesna Pešić očigledno sagledava stvarnost onakvom kakva je. A ta stvarnost je porazna po opoziciju.

Krenimo redom. Citiraću delove teksta Vesne Pešić uz kratke komentare.

1. Vesna Pešić:„Ako pogledamo drugu stranu, stanje u pravoj, evropskoj opoziciji u Srbiji nije ohrabrujuće, jer ona se bori bez podrške spolja. Što je samo po sebi teško“.

Gđa Pešić tvrdi da Zapad ne podržava proevropsku opoziciju. To je samo delimično tačno. Proevropska opozicija, promoviše nasilje i ekstremizam, a to nisu, bar deklarativno, zapadne vrednosti. Sa druge strane, Zapad upotrebljava i zloupotrebljava, finansira proevropsku opoziciju, pokušavajući da zauzda Vučića, da oslabi Srbiju (ne fatalno) da bi pokušali da Vučića ucenjuju i pritiskaju u vezi KiM, i uvođenja sankcija Rusiji. Zapad je naročito agilan u podršci lažnim ekološkim strankama (Ćuta, Zelenović, Lazović) i upotrebio ih je da minira napore Srbije da upotrebi svoje litijumsko zlato.

2. Vesna Pešić: „Po svoj prilici opozicija ne može dobiti republičke izbore, ali pametno je što pokušava da ih ne ostavi za sledeću godinu, kada bi Vučić raspisao opšte vanredne izbore zajedno sa regularnim lokalnim i pokrajinskim“.

Gospođa Pešić lepo primećuje da ovakva opozicija ne može dobiti parlamentarne izbore. A ti izbori su ključni izbori. Na stranu to što opozicija ne može dobiti ni beogradske izbore, ni pokrajinske, ni lokalne, a ni predsedničke izbore 2027. godine.

3. Vesna Pešić: „Pitanje izbora potpuno zavisi od Vučića, a i pitanje izbornih uslova visi u vazduhu, jer dosadašnji izbori pod njim nisu bili ni na elementarno demokratskom nivou. Opozicija je zato postavila i nekoliko uslova koji bi učinili da izbori makar liče na demokratske“.

Da, izbori zavise od predsednika Vučića, od SNS, a ne od opozicije. Gospođa Pešić namerno greši (jer je na strani prozapadne opozicije) kada prigovara izbornim uslovima i demokratičnosti izbora. Izborni uslovi su mnogo bolji nego do 2012. kada je vladala sadašnja prozapadna opozicija. Prvo je cenzus smanjen na 3% što odgovara jedino opoziciji. Drugo, izborni uslovi su poboljšani u pregovorima vlasti i opozicije, na dva koloseka, i uz prisustvo evroparlamentaraca. Treće, ostatak izbornih uslova je nasleđen od opozicije, iz perioda do 2012. godine. Četvrto, prozapadna opozicija je 2020. uglavnom bojkotovala izbore (bezrazložno). Peto, prozapadna i sva opozicija je izašla na izbore 2022. godine, čime je priznala da joj odgovaraju odlični izborni uslovi. Da ti uslovi nisu bili dobri, opozicija bi ih bojkotovala.

Foto: printscreen

 

4. Vesna Pešić: „Po mojoj proceni, zvezde se još uvek nisu postrojile za Vučićev pad i pobedu opozicije na izborima. Opozicija ih traži iako je već duže vreme „opatuljena“, sastavljena od brojnih malih stranaka. One jedna drugoj rade iza leđa i još uvek se dele i svađaju. Neke neće a neke hoće da se okupe u zajednički front i izađu na jednoj listi proevropske opozicije pod nekim popularnim nazivom kao što je Srbija protiv nasilja“.

Lepo je što Vesna Pešić razvejava dugogodišnje opozicione iluzije „kako Vučić samo što nije pao“, i prognozira poraz opozicije na sledećim izborima. Ovaj njen stav mora da deluje kao kofa ledene vode na opoziciju. Drugo, gđa Pešić potvrđuje moje dugogodišnje stavove koje iznosim u svojim tekstovima, o opozicionim patuljcima (koji umišljaju da su džinovi). Treće, gđa Pešić govori o strašnoj neslozi tih malih patuljastih ikebana stranaka, i primećuje da one „jedna drugoj rade iza leđa i još uvek se dele i svađaju“. Četvrto, primećuje istinu da ti politički patuljci „neće da se okupe u zajednički front na jednoj listi“. Ako su ovi iz prozapadne opozicije pročitali tekst Vesne Pešić, do sada su već u nokdaunu.

5. Vesna Pešić: „Pored toga, opozicija ne vidi širu sliku na kojoj se unutrašnja autokratija preklapa sa spoljnom politikom Srbije koja igra između dve stolice, ruske i evropske (može se dodati i treća – Peking)“.

Da, opozicija je slepa, ne vidi širu sliku. Srpska opozicija je zaslepljena mržnjom, nasiljem i svojim iluzijama. Opozicija, ne samo da ne sagledava geopolitiku i mesto Srbije u njoj, opozicija slepo veruje u sopstvene izmišljotine i mitove.

6. Vesna Pešić: „Opozicija se ne bavi spoljnim pitanjima (…) Opozicija još manje zna šta bi sa Kosovom, sem što su neki njeni lideri rekli da ga neće priznati, mada su mogli dosta bezbedno podržati i francusko-nemački sporazum. (…) O tome se najviše ćuti i prepušta se Vučiću, ako ne računam šta govori ona druga, desna opozicija, koja je proruska i mnogo bliža Vučiću“.

Da, prozapadna i antizapadna opozicija se ne bavi spoljnom politikom, jer je nesposobna, neuka, i demagoški kalkuliše u vezi iznošenja jasnih i realnih stavova po pitanju KiM, i po pitanju sankcija Rusiji. Da, prozapadna opozicija je kako gđa Pešić fino (jeretički) primećuje, mogla mirne duše da podrži francusko-nemački plan. Nije, zbog zaslepljenosti mržnjom prema Vučiću. Da, opozicija najčešće bedno ćuti, ili iznosi nejasne stavove o pitanju KiM. Da, desna, antizapadna opozicija je proruska, ali nije mnogo bliža Vučiću, već mrzi Vučića jednako kao i onaj prozapadni deo opozicije. Pa u februaru ove godine, upravo je antizapadna opozicija jurnula u Skupštini da linčuje predsednika Vučića.

7. Vesna Pešić: „Može se zameriti i to što je proevropska opozicija nerealna do nekompetencije. Ona bi morala da se sprema za izbore i da gine na terenu mesecima i mesecima da bi njena očekivanja ličila na nešto realno. Trebalo bi da radi danonoćno kako je to nekad činio Zoran Đinđić koji je bio frontmen u rušenju Miloševića. Opozicija nema tog frontmena, do sada nije iznedrila lidera (…) koji bi izašao na crtu Vučiću. Sada se na to nekako zaboravilo, nego se od Vučića traže vanredni izbori i to, kako smo videli, sa veoma tankom računicom. Ako je oni znaju, još bolje je zna Vučić“.

U ovom delu teksta gđa Pešić, zakucava proevropsku opoziciju i sjajno kaže da je „proevropska opozicija nerealna do nekompetencije“. Više puta sam u ovom tekstu rekao da oni žive u sopstvenim iluzijama, zaslepljeni mržnjom. Vesna Pešić potom iznosi poraznu istinu da prozapadna opozicija ne gine na terenu i da njena očekivanja nisu realna. Gospođa Pešić dokusuruje opoziciju i kaže da nemaju lidera, frontmena koji može da izađe na crtu Vučiću. Time gospođa Pešić sahranjuje Đilasa, Aleksića i Ponoša, samoproglašene lidere. Gospođa Pešić, krajnje nemislosrdno, tu ne staje, već optužuje prozapadnu opoziciju da traži vanredne izbore uz tanku računicu. Ovde su već prozapadni opozicionari u nokautu.

8. Vesna Pešić: „Zanimljivo je bilo kada je Aleksandar Jovanović Ćuta zapretio da će se, ako Vučić ne usliši njihov zahtev, desiti Peti oktobar! Ta izjava pokazuje da on ništa ne zna o tom velikom preokretu i rušenju Miloševića“.

Gospođa Pešić očigledno „ne miriše“ Ćutu Jovanovića, i naziva ga neznalicom. Tačno.

9. Vesna Pešić: „Kad se vratimo na početak gde je rečeno da proevropska opozicija nema podršku SAD-a, jasno je da sadašnja geostrateška konstelacija ne ide u prilog rušenja Vučića, a i ne radi se o njegovom rušenju, nego o izborima za skupštine na svim nivoima, bez dogovorenih demokratskih uslova izbora. Kako god okrenuli i koliko god bili naklonjeni opoziciji, odgovor na pitanje šta će biti sa traženim izborima neumitno zavisi od Vučića (…)“.

Foto: printscreen

 

Gospođa Pešić otrežnjuje opoziciju i kaže da joj geopolitičke okolnosti ne idu na ruku. Ona praktično priznaje da opozicija ne može da sruši Vučića, već može samo da pokuša da dobije izbore, i to „bez dogovorenih demokratskih uslova izbora“. Na kraju, Vesna Pešić poliva opoziciju hladnom vodom i saopštava im istinu, da sve zavisi od predsednika Vučića.

Nadam se da će ovaj pragmatični i realistični tekst da pomogne opoziciji da se otrezni. To otrežnjenje bi neminovno za sobom povuklo odustajanje od mržnje i nasilja koje sada praktikuje opozicija. Hvala gospođi Vesni Pešić.

Autor je poslanik i član predsedništva SNS


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija