• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.05.2024

11:00

Nebojša Bakarec: Kada rejting SNS para nebo, tajkunski mediji ne objavljuju rezultate opozicionih istraživanja!

Zoran Sinko

Kolumne

Nebojša Bakarec: Kada rejting SNS para nebo, tajkunski mediji ne objavljuju rezultate opozicionih istraživanja!

Podeli vest

Pre 10 dana -18.05.2024. godine, na društvene mreže sam postavio svoje predviđanje rezultata izbora u Beogradu koje glasi: „Agencija za istraživanje javnog mnjenja u mojoj glavi, predviđa sledeće rezultate izbora za Skupštinu Grada Beograda (110 odbornika): 1."Aleksandar Vučić-Beograd sutra" - 71 odbornik; 2. Savo Manojlović - 19 odbornika; 3. Biram borbu - 14 odbornika; 4. Nestorović - 6 odbornika. Proglašeno je 14 lista. Samo 4 liste će preći cenzus“. Imam 35 godina iskustva u politici, i uglavnom tačno mogu da predvidim rezultate izbora. Promašio sam 2022. godine, kada me je iznenadio faktor „početak rata u Ukrajini“ koji je uzrokovao porast rejtinga stranaka koje su igrale na „rusku kartu“.

Da je moje predviđanje izgleda tačno pokazalo je istraživanje javnog mnjenja NSPM, objavljeno 22.5.2024. godine, na sajtu NSPM. Rezultati tog istraživanja potvrđuju moje predviđanje i kažu: 52,2% ispitanika izjasnilo se za listu Aleksandar Vučić – „Beograd sutra“,17,8% za Pokret „Kreni promeni“,15,4% za listu „Biram Beograd“ i 7,6% za „Mi, snaga naroda - dr Branimir Nestorović“. Ostali 7,0 %.

Foto: Informer

 

Da podsetim, NSPM je opozicioni istraživač javnog mnjenja, koji vodi Đorđe Vukadinović. NSPM objavljuje istraživanja više od 16 godina. Vukadinović je pred izbore u decembru 2023. objavio rezultate istraživanja. I tada i pre toga, svi opozicioni, tajkunski, Šolakovi i Đilasovi mediji uvek su objavljivali rezultate istraživanja NSPM. Međutim, bukvalno ni jedan medij, osim samog sajta NSPM, nije objavio rezultate majskog istraživanja NSPM u Beogradu. Nula medija!

Da se razumemo, rejting SNS je izuzetno visok već deset godina. Sada rejting SNS para nebo. Opozicioni mediji uopšte ne kriju da opozicija nema nikakve šanse da pobedi u Beogradu. U tajkunskim medijima defiluju opozicioni analitičari, novinari, pripadnici opozicije koji to isto govore. Sa druge strane, deo opozicije koji izlazi na izbore, širi lažni optimizam, što je razumljivo. Zbog podrške tim strankama, ni jedan od tridesetak opozicionih medija nije objavio rezultate istraživanja javnog mnjenja NSPM od 22. maja, zbog toga što je to poprilično tačno istraživanje izuzetno nepovoljno po opoziciju. U novembru 2023. godine, tih tridesetak opozicionih medija je objavilo rezultate istraživanja NSPM koji su bili povoljni po opoziciju (ali netačni, pokazali su izbori). Dakle, kada je NSPM objavljivao lažna i netačna istražvanja, povoljna po opoziciju, Šolakovi i Đilasovi mediji su ih uvek objavljivali. Sada, kada je NSPM objavila tačno istraživanje, oni ga ne objavljuju. Gle apsurda! Kada su rezultati opozicionih istraživanja povoljni po opoziciju, bivaju objavljeni u svim opozicionim medijima. Kada nisu, ne objavljuje ih ni jedan opozicioni medij. I s tim u vezi, da ponovim naslov ovog teksta - kada rejting SNS para nebo, tajkunski mediji ne objavljuju ni rezultate opozicionih istraživanja javnog mnjenja!

Foto: Informer

 

Da podsetim, rezultati izbora u Beogradu 17.12.2023. su bili: SNS-39,08%-49 odbornika, SPN-34,63%-43 odbornika, NADA-6,00%-7 odbornika, MI-5,38%-6 odbornika i SPS-4,75%-5 odbornika. Dva odbornika MI su prešla na stranu SNS-SPS, i postojala je legalna većina od 56 odbornika. Međutim, SNS je podigla prag legitimiteta i rekla, 56 nije dovoljno – opozicija traži izbore – biće novi izbori u Beogradu. Opozicija se potom sama raspala, posvađala i sunovratila. Naglasiću da su izbori u Beogradu koji treba da se održe 02.06.2024. godine, treći izbori u tri godine u Beogradu – po želji opozicije. Svaki put je opozicija ubedljivo poražena.

U ovom trenutku, pet dana pre izbora u Beogradu, čini se da SNS stoji slično ili malo bolje nego 2018. godine, kada su takođe bili beogradski izbori. Tada su rezultati bili: SNS-44,96%-64 odbornika, Đilas-18,95%-26 odbornika, Šapić-9,01%-12 odbornika i SPS-6,13%-8 odbornika.

Tada su SNS i SPS imali 72 odbornika i 51,09%.  Sada NSPM kaže da koalicija SNS i SPS ima 52,2%. To je više nego što su imali 2018. godine. Čini se da istraživanje NSPM objavljeno 22.5.2024. godine, potvrđuje moju procenu objavljenu 4 dana ranije – SNS+SPS=71 odbornik. Moguće je i koji odbornik više.

Ako se neko pita zbog čega neki medij blizak Srpskoj naprednoj stranci nije objavio istraživanje NSPM, reći ću da to podržavam. Glavni razlog je to što posedujemo druga istraživanja, to što nemamo potrebu da reklamiramo NSPM (nisu zaslužili) i ne želimo da demotivišemo bilo kog birača. To ne predstavlja prepreku mojoj želji da razobličim tajkunske medije, koji su skakali kao mladi majmuni, da objave svako istrživanje NSPM. Zbog čega N1, NOVA, Danas, Vreme, Direktno, Radar i drugi Šolakovi i Đilasovi mediji ne objave rezultate istraživanja NSPM?

Na kraju, podsetiću na redosled lista u Beogradu.

Izborne LISTE

1. Izborna lista broj 1: ALEKSANDAR VUČIĆ – BEOGRAD SUTRA

2. Izborna lista broj 2: RUSKA STRANKA - Srbi i Rusi braća zauvek!

3. Izborna lista broj 3: Grupa građana: „ĆALE OVO JE ZA TEBE – PETAR ĐURIĆ”

4. Izborna lista broj 4: GRUPA GRAĐANA - ZA ZELENI BEOGRAD - KAD AKO NE SAD - DR DEJAN ŽUJOVIĆ

5. Izborna lista broj 5: 1 OD 5 MILIONA – BEOGRADSKI FRONT – RITAM GRADA, DUŠAN TEODOSIJEVIĆ GRADONAČELNIK

6. Izborna lista broj 6: Biramo Beograd - Dobrica Veselinović - Miloš Pavlović

7. Izborna lista broj 7: „MI SNAGA NARODA, prof. dr Branimir Nestorović”

8. Izborna lista broj 8: NARODNA LISTA – KLJUČ ZA POBEDU

9. Izborna lista broj 9: BEOGRAD NAŠ GRAD – Vasilios Proveleggios – Marijana Ivović Vukotić – dr Ferid Bulić - Koalicija SNAGA

10. Izborna lista broj 10: UNIJA ROMA SRBIJE - ZA BEOGRAD

11. Izborna lista broj 11: BEOGRAD JE SVET(A) – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – Usame Zukorlić / BEOGRAD JE SVET(A) - STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – Usame Zukorlić

12. Izborna lista broj 12: DR SAVO MANOJLOVIĆ – I JA SAM BEOGRAD – KRENI - PROMENI

13. Izborna lista broj 13: Saša Radulović – Dosta je bilo (DJB) - REŠENJE ZA PROMENU

14. Izborna lista broj 14: MI – GLAS IZ NARODA


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija