• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.09.2024

19:56

Nebojša Bakarec: Upoznajmo opozicione potpisnike i autore falš zakona o zabrani litijuma!

Masha Bandjur

Kolumne

Nebojša Bakarec: Upoznajmo opozicione potpisnike i autore falš zakona o zabrani litijuma!

Podeli vest

Opozicione stranke u Skupštini Srbije, su 10.9.2024. godine, podnele falš predlog zakona o zabrani iskopavanja litijuma. Opozicija se sada se pravda i laže da se radi o „tehničkim greškama" i da nisu mogli da ih isprave. Teška i očigledna laž!

Opozicija je zakon pisala, kako sama kaže, pre dva meseca. Zakon su predali pre 2 dana. Imali su 2 meseca da isprave sve greške, laži, netačnosti, gluposti. Nisu to uradili, zbog toga što su površne neznalice! 

Foto: Nebojša Bakarec

 

Predlog antisrpskog zakona o litijumu je potpisalo 86 poslanika opozicije. Šest poslanika opozicije je odbilo da potpiše predlog zakona. Zakon kojim se predlaže trajna zabrana iskopavanja litijuma i bora, su predložile upravo stranke koje su u Srbiju 2001. godine, dovele kompaniju Rio Tinto da iskopava litijum i bor. Te stranke su DSS, DS, i G17, čiji su sukcesori većina opozicionih stranaka. Radi se o bezobalnom licemerju. Ovaj antisrpski predlog zakona je usmeren protiv razvoja Srbije, protiv privrede Srbije i protiv dve velike privredne grane, bez kojih Srbiji nema života – rudarstva i energetike. Da ponovim, cilj opozicije i nije litijum, već rušenje predsednika Vučića. 

Foto: Nebojša Bakarec

 

Rio Tinto je u Srbiju 2001. dovela sadašnja opozicija, dok je bila na vlasti. I to je bio dobar potez. SNS ne napada opoziciju zbog toga što je dovela Rio Tinto, i htela da iskopava litijum, već zbog toga što opozicija to licemerno krije, predstavljajući se kao večiti protivnik Rio Tinta i litijuma. Opozicija, potpisnica falš zakona o litijumu, je tokom 11 godina svoje vlasti, od 2001. do 2012. hvalila i propagirala iskopavanje litijuma. Tokom tih 11 godina opozicija je dala sve dozvole Rio Tintu za iskopavanje litijuma, upodobili su Zakon o rudarstvu prema Rio Tintu, i litijum stavili u dokument  „Strategija razvoja Srbije“. Da podsetim da je prosečna zarada u Srbiji 2012. u vreme vlasti sadašnje opozicije i DS, bila 366 evra, a sada je 855 evra. Rast BDP u drugom kvartalu 2024. godine je +4,2%. 

Na kraju vlasti sadašnje opozicije i DS, 2012. godine, stopa rasta BDP je bila katastrofalna tj. negativna „ minus 0,7%“. 

Foto: Nebojša Bakarec

 

Plan opozicije je jasan - nameravaju da kopaju litijum ako nekim čudom dođu na vlast. Planiraju da na vlast dođu silom, zbog toga što su samo u poslednje 4 godine, četiri puta do nogu potučeni na izborima. To da oni planiraju da kopaju litijum ako dođu na vlast do sada su izjavljivali nesrećni Zoran Lutovac, predsednik DS, i nesposobna i nestručna advokatica Danijela Nestorović iz Ćutinog Ekološkog ustanka. Komični narativ opozicije je da se litijum ne sme kopati od strane ove, navodno nedemokratske vlasti, već da litijum mogu kopati samo oni - opozicija, navodne demokrate, kada dođu na vlast!?!

Foto: Nebojša Bakarec

 

Da je zakon falš, pun grešaka i gluposti potvrdila je upravo Danijela Nestorović. Gostujući na TV N1, poslanica Nestorović se na primedbe novinarke Aleksić, sramno pravdala i rekla: „Ja nisam stručna, zanemarite to što sam napisala. Ja zaista nisam htela da povlačim ovaj predlog kako bih pustila novi predlog sa ispravkama. Smatram da se to praktično može podvesti pod tehničku grešku". Ćutina poslanica se pravdala i da su predlog Zakona protiv litijuma potpisali ljudi (poslanici) koji takođe nisu stručni. Zemljo otvori se!

Foto: Nebojša Bakarec

 

Da podsetim i na ovu činjenicu. Litijum je metal. Litijum nije otrov. Litijum je jedna od osnovnih komponenti tehnologija kojima se smanjuje emisija gasova staklene bašte i doprinosi zaustavljanju klimatskih promena. Imajući u vidu značaj koji ovom pitanju pridaje EU, veliko i strateški značajno ležište litijuma će omogućiti Srbiji da bude jedan od najvažnijih evropskih centara za dekarbonizaciju. Ukoliko bude odobren, projekat „Jadar“ će biti jedna od najvećih investicija u Srbiji i donosiće ogromne direktne i indirektne prihode. 

Foto: Nebojša Bakarec

 

Lanac vrednosti u slučaju srpskog litijuma može da podrazumeva 5 nivoa (rudarenje, rafinaciju, proizvodnju katoda, proizvodnju baterija i proizvodnju još jednog električnog automobila). Ostvarenje prva dva nivoa podiže srpski BDP za 1% (700 miliona evra godišnje). Ostvarenje prva tri nivoa podiže BDP za 2% (1,4 milijardi evra). Ostvarenje prva četiri nivoa podiže BDP za 4% (2,8 milijardi evra). Ostvarenje svih pet nivoa iz lanca uspeha, podiže BDP za fantastičnih 16,45% (11,4 milijardi evra godišnje). Zbog toga je litijum životna i razvojna šansa za Srbiju, kakva se ukazuje jednom u sto godina. Bila bi ogromna šteta da ne iskoristimo tu priliku.

Foto: Nebojša Bakarec

 

Ukoliko bi bio usvojen zakon koji je predložila opozicija. Šteta po Srbiju bi se kao što vidite kretala u okviru od 700 miliona evra godišne, pa do 11,4 milijarde evra godišnje. To opozicija želi. Žele slabu Srbiju, žele sve ono što su oni radili Srbiji od 2000. do 2012. godine. Žele bedne plate i penzije, opustošenu privredu, pola miliona nezaposlenih više, negativan BDP! 

Foto: Nebojša Bakarec

 

Opozicija želi da Srbija uvede sankcije Rusiji. Opozicija želi da Srbija prekine saradnju sa Kinom i Rusijom. Opozicija želi da Srbija uđe u NATO.Opozicija želi da Srbija prizna lažnu državu Kosovo. Opozicija želi da Srbija prestane da podržava Republiku Srpsku. Opozicija želi da Srbija prizna da je počinila genocid u Srebrenici. 

Ko se krije iza sramnog predloga zakona?

Na početku ću reći da 6 poslanika opozicije nije htelo da potpiše sramni predlog zakona o litijumu. Prvi je poslanik sa Kosova i Metohije, Žarko Ristić, koji je istupio iz poslaničkog kluba NPS, Miroslava Aleksića. Sledeći su poslanici koji su napustili Branimira Nestorovića - Mitar Kovač, Dragan Stanojević, Ana Krstić, Jovan Janjić i Siniša Ljepojević. 

Foto: Nebojša Bakarec

 

Foto: Nebojša Bakarec

 

Foto: Nebojša Bakarec

 

Falš predlog sramnog zakona o Zabrani rudarenja litijuma su podnele sledeće Poslanička grupe u Skupštini Srbije, tj. 86 poslanika: Poslanička grupa Stranka slobode i pravde, Poslanička grupa Narodni pokret Srbije - Novo lice Srbije, Poslanička grupa NOVI DSS - POKS (NADA), Poslanička grupa Zeleno-levi front - Ne davimo Beograd, Poslanička grupa SRBIJA CENTAR – SRCE, Poslanička grupa Demokratska stranka – DS, Poslanička grupa MI - GLAS IZ NARODA, Poslanička grupa MI SNAGA NARODA PROF. DR BRANIMIR NESTOROVIĆ, Poslanička grupa Ekološki ustanak i pet narodnih poslanika koji nisu članovi poslaničkih grupa. 

Foto: Nebojša Bakarec

 

Tih 86 poslanika koji su potpisali sramni predlog pomenutog zakona su: Dragan Đilas, Branimir Nestorović, Ahmedin Škrijelj, Miloš Jovanović, Šaip Kamberi, Marinika Tepić, Radomir Lazović, Miroslav Aleksić, Zdravko Ponoš, Tijana Perić Diligenski, Danijela Nestorović, Srđan Milivojević, Borko Stefanović, Slavica Radovanović, Biljana Đorđević, Aleksandar Jovanović Ćuta, Dušan Nikezić, Nebojša Novaković, Ana Oreg, Ivana Rokvić, Goran Petrović, Dragan Delić, Miloš Parandilović, Jelena Jerinić, Dragana Rakić, Jelena Milošević, Borislav Novaković, Robert Kozma, Goran Petković, Tatjana Marković-Topalović, Peđa Mitrović, Đorđe Stanković, Željko Veselinović, Ksenija Marković, Natalija Stojmenović, Uroš Đokić, Slobodan Cvejić, Pavle Grbović, Ana Eraković, Tatjana Pašić, Zoran Lutovac, Branko Miljuš, Milica Marušić Jablanović, Đorđe Pavićević, Stefan Janjić, Nenad Milojičić, Mila Popović, Filip Tatalović, Marina Mijatović, Dragan Jonić, Jelena Spirić, Slobodan Ilić, Ana Jakovljević, Vladimir Pajić, Dalibor Jekić, Dragana Rašić, Dobrica Veselinović, Snežana Rakić, Slobodan Petrović, Sonja Pernat, Irena Živković, Aleksandar Ivanović, Rastislav Dinić, Nenad Mitrović, Nastasja Baković, Đorđo Đorđić, Verica Milanović, Bogdan Radovanović, Vojislav Mihailović, Predrag Marsenić, Ljubinko Đurković, Slađana Radisavljević, Nenad Tomašević, Dejan Šulkić, Vladimir Jelić, Slađana Miletić, Slavica Škrbić, Zoran Sandić, Vladimir Đorđević, Zoran Stojanović, Aleksandar Pavić, Jelena Pavlović, Branko Pavlović, Ana Ivanović, Borislav Antonijević i Branko Lukić. Večna sramota će pratiti ove poslanike koji su potpisali predlog zakona kojim se predlaže uništavanje srpskog rudarstva, energetike i privrede!

U istom kolu se se našli tajkun Dragan Đilas (čija je stranka dovela Rio Tinto), doktor Nestorović, genocidašica Marinika (čija je stranka dovela Rio Tinto), antisrbin Albanac Šaip Kamberi, francuski državljanin Miloš Jovanović (čija je stranka dovela Rio Tinto) , antisrpski poslanik SDA Ahmedin Škrijelj, lažni ekolozi Lazović i Ćuta, hrvatski državljanin Zdravko Ponoš, ponavljač Miroslav Aleksić (čija je stranka dovela Rio Tinto), zatvorski čovek Bora Novaković (čija je stranka dovela Rio Tinto), nesrećni Zoran Lutovac (čija je stranka dovela Rio Tinto) itd.

Foto: Nebojša Bakarec

 

Potpisnike ovog sramnog predloga zakona će pratiti večna sramota. Žigosali su sami sebe zauvek. A kolike su to kukavice svedoči činjenica, da su do prekjuče kmečali i tražili da u Skupštinu dođe predsednik Vučić. Onog trenutka kada je predsednica Skupštine, gospođa Ana Brnabić ponudila opoziciji da predsednik Vučić dođe u Skupštinu, tog trenutka je opozicija počela histerično i panično da odbija predlog  da predsednik Vučić dođe u Skupštinu! Poslanici opozicije su kao mala deca - oću piškim, neću piškim, oću kakim, neću kakim! Dolasku Vučića su se histerično usprotivili - Đilas, Ponoš, Lazović, Danijela Nestorović, Marinika, Miloš Francuz. Oni se plaše i užasavaju Vučićevog dolaska! Zbog čega se opozicija plaši dolaska predsednika Vučića u Skupštinu? Plaše se njegovih argumenata, činjenica o litijumu, plaše se predsednikovog autoriteta! 

Autor je poslanik i član predsedništva SNS Nebojša Bakarec


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

"Tvoja soba još uvek miriše na tebe!" Neutešna majka Dalibora, ubijenog u masakru u Duboni: Odavno te nema u san da mi dođes sine
Hronika

"Tvoja soba još uvek miriše na tebe!" Neutešna majka Dalibora, ubijenog u masakru u Duboni: Odavno te nema u san da mi dođes sine

Porodice devetoro mladih ljudi koji su izgubili živote u masakru koji je izvršio Uroš Blažić u Malom Orašju i Duboni, 4. maja prošle godine, i dalje se nose sa neizmernom tugom i gubitkom. Danijela Vujić, majka Dalibora Todorovića, redovno izražava svoju tugu putem društvenih mreža, delujući kao primer snage i izdržljivosti u teškim trenucima.

12.09.2024

20:35

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Objavljen tizer za prvi srpski postapokaliptični film "Volja sinovljeva" (FOTO/VIDEO)
Kultura

Objavljen tizer za prvi srpski postapokaliptični film "Volja sinovljeva" (FOTO/VIDEO)

Misteriozni slepi guslar luta razrušenim svetom uz poj pesme Volja sinovljeva koja opisuje malu zajednicu uzgajivača semena pšenice koja je živela daleko u pustinji i odbijala da se povinuje tiraniji udaljenog grada - ovaj kratak opis filma "Volja sinovljeva" uvodi nas kroz vrata potpune žanrovske i produkcijske inovacije koja do sada nije viđena u domaćoj kinematografiji.

12.09.2024

13:04

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Kad ministarka zavrne rukave i prione na posao!
Srbija

(VIDEO) Kad ministarka zavrne rukave i prione na posao!

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski posetila je Pirot, gde je posle razgovora sa gradonačelnikom i obilaska Doma zdravlja i vrtića "Crvenkapa" posetila i porodicu Kostić u u pirotskom prigradskom selu Krupac.

12.09.2024

17:49

Ko se još ovako igra? Ima ih...
Srbija

Ko se još ovako igra? Ima ih...

Prvi učitelji se nikada ne zaboravljaju i dobro se pamte njihove lekcije. A inicijativu jednog učitelja iz Kovina pre deceniju i po tamo su rado prihvatili i odrasli, i evo šta svake godine rade.

12.09.2024

10:45