• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

29.12.2018

13:50

OVO JE PLAN ZA UNIŠTENJE SRBIJE! Američki stručnjak otkrio ko stoji iza RASPADA JUGOSLAVIJE i upozorio - NAJGORE TEK SLEDI!

Politika

OVO JE PLAN ZA UNIŠTENJE SRBIJE! Američki stručnjak otkrio ko stoji iza RASPADA JUGOSLAVIJE i upozorio - NAJGORE TEK SLEDI!

Podeli vest

Američki politikolog Fil Batler tvrdi da su razaranje i raspad Jugoslavije bili deo šireg plana NATO saveza, kojim su želeli da oslabe geopolitičke protivnike zapadnog bloka u regijama Trećeg sveta i progutaju zdrave ekonomije naroda sa ovih prostora…

Prenosimo njegovu kolumnu u celosti:

Možete li da zamislite danas Evropu sa Jugoslavijom kao ključnim igračem među narodima? Ja mogu. Jugoslavija je u stvari bila jedan od najvećih kulturnih i društvenih eksperimenata u istoriji.

Osnovana na području sukoba nekadašnjeg Austro-ugarskog i Osmanskog carstva, Jugoslavija je ujedinila obe kulture na način koji nije viđen još od vremena Aleksandra Velikog, koji je posle velikih osvajanja asimilirao narode. Eksperiment, ako mogu tako da ga nazovem, trajao je nešto više od pola veka. Idealan iz razloga što su u jednoj državi živeli svi južnoslovenski narodi. Stvaranje Jugoslavije delimično je bio i geostrateški potez Britanije i Francuske, da bi se usporila ili blokirala Nemačka.

 

 

Odredbe tzv. "Krfske deklaracije" udarile su temelje ustavnoj monarhiji koja se ni po čemu nije razlikovala od Engleske. Prava i pravo glasa, i poštovanje temeljnih principa Ilirskog pokreta bili obećavajući aspekti rane Jugoslavije. No, tada je kralj Aleksandar ukinuo ustav i izbore, ali je zajednički život etničkih i kulturnih zajednica i dalje davao nadu za budućnost.

(VIDEO) RUSKI SPECIJALCI NA TAJNOM ZADATKU U SRBIJI: Lično obezbeđenje Vladimira Putina stiže 12. januara!

Rat, političke spletke, unutrašnji i spoljnji pritisci u to vreme su teško opterećivali ovu novu svetsku silu u nastajanju. Kao što je to bio slučaj u mnogim takvim eksperimentima, na kraju je autoritarna vlast postala nužna, možda i poželjna. Nacionalni heroj Josip Broz Tito postao je taj “diktator”, ali je stekao svetsku slavu i čvrsto držao stvari pod kontrolom, a Jugoslavija je imala veliku ulogu na svetskoj sceni. Međutim, kada je njegova moć oslabila, suprotne sile su našle svoje uporište. Nema naučnika ili političara koji o tome danas ne govori, ali uloga Tita u osnivanju Pokreta nesvrstanih nacionalnih država je neosporno velika i izuzetno značajna, pogotovo za ljude koji sada žive u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i ostalim bivših jugoslovenskim zemaljama.

TAČIJEV I HARADINAJEV PAJTAŠ VIĐEN U BLIZINI MESTA UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA! Reč je o velikom moćniku kome su RUKE VEĆ OKRVAVLJENE?!

U suštini, Pokret nesvrstanih težio je samostalnom razvoju naroda između velikih sila s idejom koja negira Hladni rat. Naravno, velike sile koje su se bavile ideološkim ratovima i imale su svoje strategije, koje su uključivale apsorbovanje svake od tih siromašnih nezavisnih zemalja. Kao što vidimo danas, strategija je bila da se izazovu bitke koje vode ka podeli i stvaranju nemoćnih zemalja i naroda širom sveta. Raspad Jugoslavije je najbolji primer, gde danas nijedna zemlja ne pokazuje naklonost prema Pokretu nesvrstanih.

Umesto toga, EU i NATO su bili gravitaciona sila koja je privukla Sloveniju, Hrvatsku i ostale. Vidimo ostatke strategije Hladnog rata i u činjenici da su Belorusija i Azerbejdžan jedine dve preostale članice pokreta u Evropi, a Fidži se kao najnoviji član pridružio 2011. Međutim, 2012. je samit Pokreta nesvrstanih imao je veću posećenost od bilo koje prethodne godine, što je možda i znak krize Zapada.

Foto: Ilustracija/Informer DN

 

Gledajući s distance na raspad Jugoslavije, jasno je da se radi o zaokruživanju geostrategije Vašingtona koja se sprovodi svuda, pa i teškim metodama. Akcije Klintonove administracije su u to vreme bile tajne za javnost, kao što su i danas. U tekstu “Odluka o intervenciji – Kako završiti rat u Bosni” iz 1998. godine autor Ivo H. Dalder kaže “Dok danas mnogi pišu rečito i strastveno kako bi objasnili neuspeh Vašingtona i Zapada da se zaustavi etničko čišćenje, logori i masakri stotina hiljada civila, malo ko je to pitanje postavio u leto 1995. godine, kada su SAD napokon odlučile da preuzmu vodeću ulogu u okončanju rata u Bosni.

Ali, istina je mnogo jednostavnija od stvarnosti. Nikome ne treba „trust mozgova“ da otkrije zašto je predsednik Bil Klinton oklevao da posreduje u Bosni. Klinton je u stvari nastavljao politiku prethodnika Džordža Buša starijeg, kojoj je cilj bio destabilizacija jugoslovenskog socijalističkog uspeha.

Foto: nato.int

 

Sada znamo da su kod nas tajno obučavani pobunjenici odigrali ključnu ulogu u rasparčavanju regije preko organizacije poznate kao Atlantska brigada, koja se borila u ratu na Kosovu na strani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), a brojala je oko 400 naoružanih boraca. Ovaj izveštaj otkriva da su SAD pod lažnim izgovorom vodile posrednički rat u bivšoj Jugoslaviji. Što se tiče Bila Klintona i njegovog neradog uplitanja u regiju nekad poznatu kao Jugoslavija, može se reći da je to prljava istorija genocida i beskrajnih laži.

Priča koju sam pronašao je priča o Francuzu koji je trenirao Atlantsku brigadu, što u svemu podseća kasnije na Ukrajinu, Libiju i Siriju. Vidite “obrasce” koji nas vode do istine. Stravična stratišta legitimne države Jugoslavije su služila za ulaganje u podelu preostalih komada zemlje, uz pomoć američkih predsednika, britanskih gospodara i njemačkih industrijalaca.

Foto: AP photo/fotomomontaža

 

Atlantska brigada je delovala u raznim posredničkim ratovima na Balkanu, a važni pripadnici su joj bili smrtonosne ubice iz inostranstva. Američki zvaničnici u vrhu dobro su ih znali i upravljajući njima vukli su konce na Kosovu i širom Balkana. Jugoslavija je postala prototip, i šablon za delovanje u Avganistanu i Iraku, Arapskom proljeću. Imena Medlin Olbrajt, Haviera Solane, generala Vesli Klarka i drugih spominju se i dalje. U bivšoj Jugoslaviji su prijatelji ključnih igrača u vladama bukvalno planirali da pretvore narode i zemlje u kreditore i investicioni “eldorado”. Priča o tom genocidu u ime demokratije je strašna. Većina naroda sa ovih prostora je vraćena 200 godina unazad u neku vrstu srednjevekovnog života bez nade. Jedini tračak nade za većinu bivših “Jugoslovena” je, sasvim prirodno, EU i NATO savez.

Foto: Reuters

 

Dok ovo pišem američki, britanski i nemački planeri već uređuju Siriju. Bilo je zločina i genocida s obe strane u sukobima, od Kosova do ostalih ratova na Balkanu. Ali to nije poenta zbog čega sam se fokusirao na ovu katastrofu. Pre svega, nijedan narod bivše Jugoslavije danas nema pravo glasa. Drugo, podela među tim narodima je dovela do smrti ili preseljenja miliona ljudi. Ali moja “fantazija” o Jugoslaviji bi možda mogla da bude iznenađenje. Da zaključim. Jugoslavija je izgrađena na ideji da u njoj Južni Sloveni neće ostati slabi i podeljeni narodi. Ujedinjeni u Jugoslaviju ne bi bili lak plen imperijalističkim namerama, kao što se događa danas.

Činjenica je da je posle Drugog svetskog rata socijalistička Jugoslavija postala neka vrsta evropske priče o uspehu. Između 1960. i 1980. zemlja je imala jednu od najvažnijih stopa ekonomskog rasta u svetu, pristojan životni standard, besplatnu zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, zagarantovano pravo na posao, jednomesečni plaćeni godišnji odmor, stopu pismenosti od preko 90 posto, i prosečan životni vek od 72 godine. Koliko ja znam, ni jedna od država Balkana danas ne može da sanja ni pola ovog prosperiteta.

Foto: Arhiva

 

Takav napredak je među zapadnim silama izazvao želju da unište Jugoslaviju. Multietničko stanovništvo zemlje je imalo povoljan javni prevoz, stanovanje i komunalije. Neprofitna ekonomija bila je uglavnom u državnom vlasništvu, što nije primer zapadne demokratske ljubavi. U to vreme su od resursa daleko bili Nemačka, Francuska ili Velika Britanija, a bankari Londona i Luksemburga nisu mogli da izvlače milijarde iz socijalističkog sistema. Jugoslavija je morala da umre, a Regan, Buš stariji i mlađi i Klinton su pomogli da se to dogodi.

Politikolog Majkl Parenti, često je govorio o katastrofi u Jugoslaviji. Prema Parentiju, američki cilj je bio da pretvore jugoslovenske narode u regiju Trećeg sveta, a to je moglo da se ostvari samo podelom zemlje koja će onda otvoriti svoje ekonomije korporativnoj eliti i zapadnim bankarima. Po raspadu Jugoslavije zemlje je trebalo da pretvore u nesposobne da prate sopstveni kurs sopstvenog razvoja. Razbijenih ekonomija i prirodnih resursa one su tako potpuno dostupne multinacionalnim korporacijskim eksploatatorima, uključujući i ogromna mineralna bogatstva na Kosovu.

Foto: AP PHOTO

 

Osiromašeno, ali pismeno i osposobljeno stanovništvo je prisiljeno da radi za minimalne nadnice, koje će predstavljati jeftin radni bazen, a uz pomoć kojih će se lakše sniziti plate i u zapadnoj Evropi i drugde. Demontiranih industrija automobila, nafte, teških mašina, rudarstva i petrohemije, te raznih drugih industrija koje nisu smele da budu konkurencija postojećim zapadnim proizvođačima. Jesu li Ukrajina, Donbas i Krim razumeli ovo pre EuroMajdana? Koji je na kraju plan za Rusiju?

Iako ovo zvuči preteće, žao mi je, to je svet u kojem živimo danas. Snagom uspavanih američkih građana, drogiranih glupim bezvrednim tricama super-kapitalizma, svet preuzimaju tirani. Ali šta da je Jugoslavija preživela? Što da je veliki etničko-socijalistički eksperiment i dalje radio? Sigurno bi naš svet bio potpuno drugačiji nego danas. Još jedna stvar, Evropska unija bi uz Pokret nesvrstanih delovala u okviru svojih sadašnjih granica. Bila bi manje moćna i daleko manje geopolitički uticajna. Cela Evropa bi možda dolazila u Beograd, a sada se šest republika bori za mrvice iz Brisela“, zaključuje Batler.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
SRBIJA ne jugoslavija

pre 5 godina

Treba stvarati cistu homogenu Srbiju.

Vladdimir

pre 5 godina

Nisi razumeo tekst i ključne poruke iz njega...

Nesvrstan

pre 5 godina

Kada narod Srbije shvati da nema svoju drzavu,mozda vam se i promeni misljenje! Kakvu Srbiju stvarati kada je ni nemamo?

molorad

pre 5 godina

NISU svi juzni SLOVENI ziveli u toj drzavi.U JUGOSLSVIJU SU ZIVELI 3 NAROD PO BROJU BEZ IKAKVIH PRAVA AUTOCHTONI KOJI NISU SLOVENI I TO JE BIO PROBLEM TE JUGOSLAVIJE.

Dado

pre 5 godina

Svaka cast na tekstu, Svz vise i vise izlaze tekstovi o pravoj istini raspada Yugoslavije, kao i ispovesti bivsih zapadnih agenata koji su ucestvovali u tome. Istina se kad tad sazna, a mnogi sada po sopstvenom priznanju osecaju griznju savesti. Toliko poginulih ljudi, invalida, izbeglica, ljudi koji su ostali bez svojih najdrazih i najmalijih, bez svojih kuca i domova, unistena privreda, industrija, siromastvo i beda, pad nekih osnovnih moralnih, etickih i duhovnih nacela i principa, tezak a skup zivot , najeftina radna snaga u Evropi i mnogobrojne posledice koje ce ostati jos generacijamau narednih 50 godina.

pera

pre 5 godina

Ovde nije potreban komentar , ovo je prava i jedina istina.

Smrad

pre 5 godina

Lako je pisati gluposti kad nisi živeo u jugoslaviji

ZvezdaSrbijaNikadJugoslavija

pre 5 godina

Ма колико слаткоречиви били ови западњаци, једно мора јасно да им се каже: Не долази у обзир било каква нова "југославија"! Превише је Срба страдало у тим лудоријама и у тој франкенштајн-држави.

Ljubo

pre 5 godina

Mi Srbi ,naivni bili i naivni ostali ...posle Tita ,ponovo Tito . Pa samo pigledaj cirkus od zapadnog nam tate ,ko nam je sve u vladi Srbije . Jadni .

Morgensen

pre 5 godina

Komunjare,opet ludujete i ptekrajate istoriju.Hocete novog "marsala".Izmisljate neke filozofe,istoricare kao onog Sifera .Treba vam neka nova Danijela za podvodjenje.Stoko!

Anarhista

pre 5 godina

И ми Срби имамо план. Србија од Алпи до Русије. Разбили смо хитлера, и опет ће мо. Христос на Небесима, РС-28 на Земљи. До задњег не-Србина.

krajisnik

pre 5 godina

Matrica koj je primenjena 90tih nad YU prmenjuje se vekovima,uzrok je u njoj krvav raspad YU I veliki medjuetnički zločini koje su isprovocirli i iscenirali. Danas se podržava projekat velike Albanije,osporava se RS,osporena su prava srba u RH,osporava se i u ekonomiji zemljama "bivseg istočnog bloka" osporavju se prava za ekonomski razvoj kroz odbijnje gasifikacije itd. Naravno posle brutalnosti tesko je mirnim putem očekivati ulazak u NATO,nadajmo se da će se uspostaviti balans "velikih " i u tome prostor za stabilizaciju regiona,mada gubitak pozicija zapada može biti razoran i rado će ih braniti daleko od svoje kuće,tako da EU se nameće kao realno resenje

Mia

pre 5 godina

Ne postoje Juzno Slovenski narodi. Postoje izkljucivo Srbi na teritoriji celog Balkana I osnivanje Jugoslavija je imala za cilj unistenje Srba.

xx

pre 5 godina

Hrvati nikada više u nekoj novoj Jugoslaviji pravite ju samo bez nas

Drafer

pre 5 godina

Niko nije lud da sa hrvatima pravi Jugoslaviju jer sećamo se dva puta šta ste sa njom uradili, treći put jedino budala može da se kupi na zajebe

igor

pre 5 godina

Kad se vi englezi i amerikanci pravite toliko pametne kao da ste "stvarale"zemlje,jos malo ovaj ludak ce da kaze da su ameri i englezi stvorili svet!Kakav drzak komentar.Nek ti bude.Videcemo jos malo sta ce da se desi sa Engleskom i Amerikom jer je istorija do dan danasnji pokazala da svaka velika carstva postojale odredjeno vreme i posle toga rusili se kao kula od karata.Irska i Skotska vec odamno sanjaju za otcepljenje od tu vasu vestacku tvorevinu kraljevinu za koju mnogi englezi rintaju i placaju neverovatni ogromni danok na te snobove beskorisne princeve i kraljeve.Taj sistem je sto puta gori od komunizma koji vi kritikujete.Mi nismo placali za nas Tita toliko puno kao sto vi glupi englezi placate za tu vasu propalu kraljevinu.Isto i amerika tek ceka gradzanski rat.Svaki dobri politicki analiticar to zna.Samo polako...ima BOGA kako za nas ,tako i za vas....bice duga ova 2019....zivi bili pa videli!

igor

pre 5 godina

Kad se vi englezi i amerikanci pravite toliko pametne kao da ste "stvarale"zemlje,jos malo ovaj ludak ce da kaze da su ameri i englezi stvorili svet!Kakav drzak komentar.Nek ti bude.Videcemo jos malo sta ce da se desi sa Engleskom i Amerikom jer je istorija do dan danasnji pokazala da svaka velika carstva postojale odredjeno vreme i posle toga rusili se kao kula od karata.Irska i Skotska vec odamno sanjaju za otcepljenje od tu vasu vestacku tvorevinu kraljevinu za koju mnogi englezi rintaju i placaju neverovatni ogromni danok na te snobove beskorisne princeve i kraljeve.Taj sistem je sto puta gori od komunizma koji vi kritikujete.Mi nismo placali za nas Tita toliko puno kao sto vi glupi englezi placate za tu vasu propalu kraljevinu.Isto i amerika tek ceka gradzanski rat.Svaki dobri politicki analiticar to zna.Samo polako...ima BOGA kako za nas ,tako i za vas....bice duga ova 2019....zivi bili pa videli!

MilosObilic1389

pre 5 godina

A onda BOG posla....- Putina....I sve stade na stranu HRISTA...!! SMRT NACIZMU SAD i Vel.Britanije....!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Martina je ranije bila vedra devojka i veoma draga"! Poznanica pokojne žene: "Moguće da joj je suprug nametao neke stavove"!
Hronika

"Martina je ranije bila vedra devojka i veoma draga"! Poznanica pokojne žene: "Moguće da joj je suprug nametao neke stavove"!

Žitеlji Bačkog Pеtrovca, odaklе jе rodom Martina P. S. (23), majka dеčaka čija su tеla pronađеna u subotu u Pеtrovaradinu, nеkoliko sati nakon što jе držеći sе za rukе sa suprugom Lavom P. S. (25) skočila u smrt sa 16 sprata solitеra na Limanu 2, šokirani su tragеdijom koja jе zadеsila porodicu njihovе nеkadašnjе sugrađankе.

04.03.2024

19:18

Sport

Planeta

(VIDEO) Ruski dron od 500 dolara uništio američki "abrams" od 10 miliona! Pentagon je poludeo posle ovog saznanja!
Šta reći...

(VIDEO) Ruski dron od 500 dolara uništio američki "abrams" od 10 miliona! Pentagon je poludeo posle ovog saznanja!

Jedinice ruske vojske raspoređene u zoni SVO uništile prvi tenk M1A1 "abrams", američke proizvodnje, koji su ukrajinske snage koristile u borbama na Avdejevskom pravcu. Ubrzo se pojavio i snimak "abramsa" u plamenu, kao i informacija da su tenk uništili pripadnici 15. motorizovane brigade i to upotrebom malogabaritnog FPV (First person view) drona, a potom i ručnim raketnim bacačem.

04.03.2024

17:55

Putin je ovo čekao dve godine! Ukrajinci su na pragu kolapsa, pitanje je dana kada više neće moći da se odupiru ruskoj vojsci!
Kraj je blizu

Putin je ovo čekao dve godine! Ukrajinci su na pragu kolapsa, pitanje je dana kada više neće moći da se odupiru ruskoj vojsci!

Bivši američki obaveštajac i bivši inspektor UN za oružje u Iraku Skot Riter otkrio je da je CIA planirala da sa teritorije Ukrajine izvrši udar na Rusiju još 2014. godine. Prema njegovim rečima, ukrajinske i američke obaveštajne službe su počele da radi toga aktivno grade baze u blizini ruskih granica. Riter, inače, smatra da je ukrajinska vojska već uništena!

04.03.2024

17:39

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

(VIDEO) Napravili most od špageta! Izdržao teret od 124 kila! Evo gde je sad
Nema prevare

(VIDEO) Napravili most od špageta! Izdržao teret od 124 kila! Evo gde je sad

Na međunarodnom takmičenju pod nazivom "Gradimo mostove znanja" na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, na kojem je u protekla tri dana učestvovalo više od 90 studenata arhitekture i građevinarstva iz sedam zemalјa, pobedili su studenti Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita i Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

04.03.2024

17:45

(VIDEO) One su pokidale na Pesmi za Evroviziju! Zovu ih na sve strane....
ABBA iz Lučana

(VIDEO) One su pokidale na Pesmi za Evroviziju! Zovu ih na sve strane....

Dok se i dalje raspravlja o tome da li je Srbija izabrala najbolju pesmu za Evrosong, šest žena iz Lučana, članice izvorne pevačke grupe "Dragačevski vez" uživaju u popularnosti. Uz trubački orkestar Dejana Petrovića one su nastupile u revijalnom delu programa, pevajući pesmu "Money, money" ali na srpskom, i pobrale toliko simpatija da ih već zovu na gostovanja po regionu!

04.03.2024

16:31