• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.02.2021

17:55

VUČIĆ I FABRICI O KOSOVU I METOHIJI: Važno je da se pregovori odvijaju pod okriljem EU!

Politika

VUČIĆ I FABRICI O KOSOVU I METOHIJI: Važno je da se pregovori odvijaju pod okriljem EU!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Sem Fabrici potvrdili su važnost nastavka dijaloga sa Prištinom, posredstvom EU

Vučić je sa Fabricijem razgovarao i o evropskom putu Srbije, nastavku borbe protiv pandemije KOVID-19, sprovođenju političkih i ekonomskih reformi, uz poseban akcenat na vladavinu prava i planove za nove investicije EU u našoj zemlji, saopštila je pres služba predsednika.

Predsednik Vučić zahvalio je na podršci koju EU pruža Srbiji u oblasti strukturnih reformi i ekonomskih mera, kao i na investicijama EU u našoj zemlji. Predsednik je posebno izrazio nadu da će uskoro stići i prvi kontingenti vakcina iz programa COVAX koji promoviše Evropska unija, saopštila je pres služba predsednika.

- Srbija se među prvima priključila ovom programu čime je još jednom pokazala da je ozbiljan i pouzdan partner Evropske unije. Uveren sam da ćemo zajedno, uz solidarnost i međusobno razumevanje, uspeti da izađemo iz ove krize i da nastavimo rad na oporavku privrede - istakao je Vučić i dodao da je EU najznačajniji spoljnotrgovinski i investicioni partner naše zemlje, budući da je dve trećina naše trgovinske razmene i investicija vezano za zemlje EU.

Šef Delegacije EU Sem Fabrici je pružio uverenje da će EU nastaviti sa solidarnošću u punoj meri i da će neprestano da radi na obezbeđivanju distribucije vakcina kako u Srbiji, tako i u zemljama Zapadnog Balkana.

Fabrici je izrazio zadovoljstvo rezultatima koje je Vlada Srbije ostvarila, posebno istakavši da su pravovremene i odlučne mere koje su preduzete u borbi protiv korona virusa doprinele da se i tokom pandemije održi ekonomska stabilnost zemlje.

- Srbija je, zahvaljujući aktuelnim strukturnim reformama, u skladu sa procesom pristupanja, pokazala otpornost na krizu i sposobnost da ublaži efekte na privredu uz sjajne rezultate u zdravstvu - poručio je Sem Fabrici i naglasio da pandemija nije uticala na nedvosmislenu posvećenost EU procesu proširenja na Zapadnom Balkanu.



Ambasador Fabrici je predsedniku Vučiću predstavio i novog šefa Kancelacije EIB za Zapadni Balkan, Alesandra Bragonzija, koji je istakao da mu je velika čast da preuzme aktivnosti za region u trenutku kada se suočava sa ovako teškom krizom.

Evropska investiciona banka je uložila 873 miliona evra u Zapadni Balkan tokom 2020. godine, što je oko 50 odsto više nego u prethodnoj godini. Većina novca, odnosno 531 milion evra, u skladu je sa prioritetima Evropske unije za povećanje povezanosti i plasirana je u izgradnju i modernizaciju transportne infrastrukture u regionu.

- Srbija će nastaviti izuzetnu saradnju sa EIB, budući da smo snažno opredeljeni da gradimo ekonomiju zasnovanu na zdravim i čvrstim osnovama, kao i na inovacijama i svim drugim projektima koje je do sada podržala EIB, a koji su nesumnjivo doprineli našim dobrim ekonomskim rezultatima u 2020. godini - istakao je predsednik Vučić i dodao da dalje unapređenje zdravstvenog sistema u Srbiji, razvoj infrastrukturne mreže i realizacija zelene i digitalne agende, ostaju ključni prioriteti Srbije.

Predsednik je takođe izrazio nadu da će uz podršku EIB, planirani projekti biti uspešno okončani.

- U skladu sa ovim opredeljenjem, Srbija je odlučna da napravi još povoljniju poslovnu klimu uz dodatne pakete subvencija za dolazak investitora iz EU u našu zemlju - rekao je predsednik Vučić.

- Evropska unija i Evropska investiciona banka, uz pristup ''Tima Evrope'', podržavaju strateške ciljeve Srbije, uključujući i u oblasti povezivanja, životne sredine i energetike i rade na prioritetnim projektima kao što su rekonstrukcija i izgradnja dodatne zgrade Kliničkog centra Srbije, rekonstrukcija Kliničkog centra Vojvodina, zatim modernizacija železničke infrastrukture, gasnog interkonektora iz Bugarske, autoput Mira i koridor 10 - istakao je ambasador Fabrici i izrazio spremnost EU da nastavi sa ulaganjima koja će podstaći dalji ekonomski rast Srbije, a koja su u centru novog ekonomsko-investicionog plana EU za Zapadni Balkan.

On je rekao da Srbija mora da nastavi svoj evropski put, te da je veoma važna dalja podrška Unije u jačanju, usvajanju i primeni reformi, zarad boljitka građana.

- Nastavićemo da radimo intenzivno na ispunjavanju evropske agende, sa ciljem otvaranja novih poglavlja i bržeg napretka na putu ka članstvu u EU - zaključio je Vučić.

Predsednik Vučić i ambasador Fabrici su razmotrili proces usklađivanja zakonodavstva Srbije sa zakonodavstvom Evropske unije, i saglasili se da je potreban energičniji rad u oblasti vladavine prava.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pera Savic

pre 3 godine

Vazno je postici sporazum i da narod zivi u miru a ne strahu.

Mirko

pre 3 godine

Kosovo je najbitnije, i plan kako ga sacuvati.

Glasinac

pre 3 godine

Mirko: Svima treba da bude jasno da Srbija neće nikada priznati nezavisnost Kosova.

Slavica

pre 3 godine

Sve sto je vezano za Kosovo mora biti javno i transparentno.

Glasinac

pre 3 godine

Slavica: Kosovo će postati nezavisna država kada to prizna Srbija, a to znači nikada.

Dragana

pre 3 godine

U pravu je Vučić, samo pod okriljem EU, da ne bude posle bili neki tajni dogovori.

ivana

pre 3 godine

Slazem se, ali Eu mora malo da pritegne Albance da postuju sporazume

sladja

pre 3 godine

Naravno Eu mora da isprati sve, zato sto su Albanci nepoverljivi

filip

pre 3 godine

Fabrici treba mnogo vise paznje da posveti ovom dijalogu

Boris

pre 3 godine

Pregovori kroz institucije EU ali svakako konačan odluak mora proći Savet bezbednosti UN.

Brankić

pre 3 godine

Međusobno razumevanje i poštovanje između naše zemlje i Slovačke se vidi.

Jovan

pre 3 godine

Evropski put Srbije je nešto za šta samo se odavno opredelili i nešto ka čemu odgovorno napredujemo i težimo. Ipak, "zahvaljujući" prethodnoj pljačkaškoj vlasti, u Srbiji ima toliko toga što Vučić i građani moraju srediti, da to nije nimalo lak zadatak!

Brankić

pre 3 godine

Veoma je vazno negovati dobre odnose sa drzavama u regionu.

Uroš

pre 3 godine

Dijalog Srbije oko Kosova i Metohije je pitanje na kojem se mora pokazati jasna saradnja i koordinacija svih državnih institucija - kako Predsednika, tako i Vlade, ali i Skupštine! Zato, danas Vučić odgovorno i predano radi kako bi čitava zemlja napredovala na tom polju!

Brankić

pre 3 godine

Nema sumnje da će u budućnosti odnosi između naših zemalja postati još bolji.

Brankić

pre 3 godine

Pozitivno je što i sa Slovačkom imamo odlične bilateralne odnose i saradnju.

Ivana

pre 3 godine

Najvažnije je da građani KiM shvate da je Srbija uz njih, i da Vučić apsolutno čini sve da sačuva teritorijalni integritet i suverenitet naše države.Srbija se danas cela razvija i gradi, hvala predsedniče na svemu što činite za našu državu.

Ivana

pre 3 godine

Podrska Fabricija nam je vazna i po pitaju Kosova ali i po pitanju naseg puta ka EU.

Goksi

pre 3 godine

Srbija se pokazala ka ozbiljan partner EU i zemlja koja je na dobrom putu za ulazak u uniju.

Sneza

pre 3 godine

Vazno jeste,ali vazno je ukljuciti i druge bitne faktore

Jokan

pre 3 godine

KiM ce se spasiti permanentnom i stabilnom politikom pregovora i to je jasno, nastavimo dalje..

Zlatko

pre 3 godine

Uzdali smo se u EU i pregovore pod njenim okriljem. A ono, Priština još nije dozvolila formiranje ZSO.

Bojan

pre 3 godine

Kada možemo očekivati formiranje ZSO, tj. kada će Priština početi da ispunjava pruzete obaveze?

Dragan

pre 3 godine

Pre neki dan Makron, u decembru Tramp a sada Fabricijo a svi sa istim ciljem pritiskaju predsednika Vučića da prizna KIM kao nezavisnu državu.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija