• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

04.03.2021

17:30

PETKOVIĆ: Kurtijeve najave ugrožavaju mir na ZAPADNOM BALKANU!

Politika

PETKOVIĆ: Kurtijeve najave ugrožavaju mir na ZAPADNOM BALKANU!

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković upozorio je danas da bi svaki korak u pravcu velikoalbanskog projekta koji najavljuje Aljbin Kurti značio potpaljivanje novog bureta baruta na Balkanu i pozvao međunarodnu zajednicu da hitno reaguje

Petković je naveo da najave Kurtija o tome da će stvoriti zakonske osnove za referendum o ujedinjenju samoproglašenog Kosova i Albanije ne ruši samo međunarodno pravo, već i svaku mogućnost stvaranja trajnog mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Petković je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima istakao da Kosovo i Metohija, kao integralni deo teritorije Srbije, ne može da se ujedini sa nekom drugom državom.

Prema njegovim rečima, svaki jednostrani pokušaj da se to uradi izazvao bi nesagledive posledice i na trajan način nepovratno uništio svaku mogućnost da se srpsko-albanski odnosi razvijaju u pravcu prijateljstva i saradnje.

Podsetio je da je takozvana "Velika Albanija" fašistički koncept, koji podrazumeva nasilno prekrajanje granica i stvaranje etnički čistog albanskog prostora na račun susednih država i naroda.

- Svaki korak u tom pravcu značio bi potpaljivanje novog bureta baruta na Balkanu - naglasio je Petković.

Direktor vladine Kancelarije je poručio da međunarodna zajednica mora hitno i oštro da reaguje na nagoveštaj velike nevolje i tragedije čiji je, kako navodi, Kurti vesnik.

- Davanje vetra u jedra velikoalbanskom projektu ne može da izrodi ništa dobro - poručio je Petković.

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je ranije danas da bi uz političku volju mogao da se raspiše referendum o ujedinjenju Albanije i Kosova, a da prepreke na tom putu predstavljaju neke tačke kosovskog ustava.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Iran svestan da može sve izgubiti u direktnom ratu sa Izraelom i SAD, ali je odlučio da rizikuje! Naprosto, prisiljen je na akciju!
Prognoze nisu dobre!

Iran svestan da može sve izgubiti u direktnom ratu sa Izraelom i SAD, ali je odlučio da rizikuje! Naprosto, prisiljen je na akciju!

Sa iranskim ispaljivanjem oko 180 balističkih projektila na Izrael preko noći, Posle iranskog raketiranja Izraela kada je na jevrejsku državu lansirano više stotina projktila Bliski istok je ponovo na ivici pogubnog regionalnog rata. Tim prfe jer je izraelski premijer Benjamin Netanjahu odmah je obećao da će uzvratiti za napad. On je to nazvao "velikom greškom" koju će Iran "platiti".

02.10.2024

19:40

Zabava

Počinje 13. Beogradski Šopen fest!
Kultura

Počinje 13. Beogradski Šopen fest!

Šopenovi dani, trinaesti po redu, posvećeni jednom od najvećih kompozitora svih vremena, Frederiku Šopenu, počeće večeras koncertom trija Amon, koji će izvesti Klavirski trio u g-molu, kao i koncertom pijaniste Dinka Blagojevića koji će svirati dela Šopena i Baha, saopštili su danas organizatori.

02.10.2024

13:06

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija