• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/prishtinainsight

19.07.2021

10:58

DA LI JE NA POMOLU GRČKO PRIZNANJE LAŽNOG KOSOVA? Česte posete zvaničnika Prištini zabrinjavaju!

Pixabay

Politika

DA LI JE NA POMOLU GRČKO PRIZNANJE LAŽNOG KOSOVA? Česte posete zvaničnika Prištini zabrinjavaju!

Podeli vest

Česte posete grčkih zvaničnika Prištini i prištinskih zvaničnika Atini navele su mnoge da se zapitaju - da li je na pomolu priznanje lažne države Kosovo

 

Interakcije između tzv. Kosova i Grčke postale su češće u prvoj polovini ove godine. Poseta premijera privremenih prištinskih instutucija Albina Kurtija Grčkoj prošle nedelje, tokom koje ga je u Atini primio njegov grčki kolega premijer Kirijakos Micotakis, usledila je nakon niza međusobnih poseta između zvaničnika Grčke i tzv. Kosova. Kurti se tada susreo se sa mnogim grčkim zvaničnicima, uključujući ministra nacionalne odbrane i lidera opozicije Aleksisa Ciprasa.

Ovaj odnos mnoge je naveo da se zapitaju da li je Grčka blizu formalnog priznavanja lažne države, što bi moglo biti iznenađenje s obzirom na to da ne dele istoriju bliskih diplomatskih veza. Grčka je uvek bila u statusu kvo u vezi sa nezavisnošću Kosova i njegovim naknadnim međunarodnim priznanjem.

VUČIĆ I SRBIJA IZLOŽENI TOTALNOM PRITISKU! OFANZIVA LAŽNE DRŽAVE U ATINI! Kurti zatražio od Micotakisa da Grčka prizna nezavisnost Kosova!

Kao država članica EU, Grčka je izjavila da je otvorena za priznavanje tzv. Kosova tek nakon zaključenja sporazuma o normalizaciji uz posredovanje EU sa Srbijom. Kombinacija grčkog kolebanja i pasivnog angažovanja tzv. Kosova i inertne spoljne politike rezultirali su neko vreme stagnacijom odnosa.

Međutim, činilo se da su se stvari promenile nabolje u junu ove godine kada je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias posetio lažno Kosovo, što je njegova druga poseta za manje od godinu dana. Tokom posete izrazio je spremnost svoje zemlje da pomogne tzv. Kosovu u procesu liberalizacije viznog režima i naveo mišljenje Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova, koje je doživljeno kao pokazatelj mogućeg priznanja.

GRČKA NAM ZABIJA NOŽ U LEĐA! Dendijas se pozvao na Jeremića i presudu MSP o KiM!

Nakon toga, Prištinska kancelarija za ekonomske i komercijalne poslove u Atini nadograđena je na Kancelariju za interese, koja uključuje političku sferu povrh ekonomske saradnje.

Foto: Kosovo onlajn

Ova povećana ljubaznost u odnosima izazvala je reakciju u Beogradu, gde je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da čeka da li će nova kancelarija značiti nešto više između Grčke i tzv. Kosova. U međuvremenu, američki ambasador u Grčkoj pohvalio je posvećenost Grčke u produbljivanju odnosa.

Gervala i Dendias dogovorili - Kosovo dobija političku kancelariju u Atini

Grčka je često hodala po uskoj dasci po pitanju nezavisnosti Kosova. Nastojala je da održi svog starog i tradicionalnog saveznika Srbiju, delom zbog pitanja Severnog Kipra, a delom zbog zajedničke istorije dveju zemalja, iako nije spalila mostove sa lažnim Kosovom.

Strah od secesije Severnog Kipra bio je dovoljan razlog za odbijanje Grčke da prizna nezavisnost Kosova. Međutim, kako se situacija na Kosovu ne može upoređivati sa sporovima drugih zemalja, kako je utvrdilo Evropsko veće, to ne bi trebalo da predstavlja prepreku budućem priznanju.

U pogledu finansijske saradnje i trgovine, budući da su geografski bliski, tzv. Kosovo i Grčka zajedno su radili na razvoju. Za Grčku, ekonomski rast dolazi paralelno sa stabilnošću, a njena posvećenost poboljšanju odnosa sa tzv. Kosovom, kao i težnja za regionalnim razvojem i stabilnošću, bila je kontinuirana politika.

Zapravo, u prošlosti je grčko glasanje omogućilo da se lažna država pridruži Svetskoj banci, Evropskoj banci za obnovu i razvoj i drugim međunarodnim ekonomskim institucijama, uključujući Međunarodni monetarni fond i Banku za razvoj Saveta Evrope. Grčka takođe trenutno učestvuje u EULEKS-u i NATO misiji KFOR-a.

Foto: A. Grbović

Grčka kancelarija za vezu na tzv. Kosovu, koja funkcioniše umesto ambasade, ali na nivou ambasadora, takođe ima moć izdavanja viza i ovo je mnogim stanovnicima Kosova olakšalo posetu Grčkoj kao turističkoj destinaciji. Takođe je olakšao kretanje studenata i investitora i otvorio put za proširenje kulturnih veza.

Sa grčke tačke gledišta, priznavanje Kosova naišlo bi na odobrenje mnogih zapadnih zemalja, uključujući jake prištinske partnere i saveznike, i smatralo bi se stvarnim doprinosom njegovoj perspektivi regionalnog mira i prosperiteta.

Da bi zaključila nedavnu blisku saradnju i formalizovala bilateralne veze, preostalo je samo da se Grčka svrsta u redove onih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova i uspostavile diplomatske veze. Do tada, lažno Kosovo bi trebalo da održi svoju politiku bliskog partnerstva i prepiske sa Grčkom u brojnim oblastima od zajedničkog interesa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
HN

pre 2 godine

Кад преписујете, гледајте шта преписујете и од кога! Ово: "Međutim, činilo se da su se stvari promenile nabolje u junu ove godine..." не стоји, јер од када је то промена на боље?

Vns

pre 2 godine

Lažnu državu priznaju lažna braća....šta reći? Kako se kaže koga Rusija brani i Grčka hrani......

ahaha

pre 2 godine

Sta ce Palma onda jel ce da zatvori ono u Paraliji haha,sad nam savetuje da ne idemo u Crnu Goru iako na primorju zive Srbi :))

milankukic

pre 2 godine

ja sam onog momenta kad su lazovi priznali kosovo prestao da idem tamo a sad zbogom i grci ma Spanija-egipat i drugi koji drze do sebe i ne vredzaju prijaatelje

Ja

pre 2 godine

Propasce zbog paradajz turista poput tebe koji ni cvonjka ne ostave. Nego cekaj da prodje sezona pa ce i Grci, a do sledece sezone ce takvi poput tebe sve zaboraviti.

Aleks

pre 2 godine

Ma izdaće nas takozvana braća Grci....živi bili pa videli

Baća

pre 2 godine

Ne treba se previše ljutiti na Grčku, u velikim je dugovima, pod američkim pritiskom, ali to nije stav i većine Grka. Po meni, stvari oko Kosmeta su krenule loše posle Vašingtonskog sporazuma, moratorijuma na odličnu diplomatsku akciju koju je Dačić vodio u otpriznavanju Kosova i izraelskom priznanju komadanja Srbije, što je sa njihove strane zaista bilo sramno. Ako Grci urade isti što i Izrael, ne treba osvetnički da uzvratimo priznanjem turskog dela Kipra, već da nastavimo tamo gde smo stali zbog Vašingtonskog sporazuma. Bitno je da mi NIKADA ne priznano tu lažnu i banditsku tvorevinu, a ostali kako im je volja.

kiril

pre 2 godine

Isto kao i Makedonija,Grčka je PRIMORANA da prizna Kosovo, koje je važan faktor NATO-a i EU. Nekoliko meseci, pre nego što se raspadne EU, MOŽDA ĆE NAS PRIMITI.

Cika sale

pre 2 godine

Cudi me da ga dosad nisu priznali ? svi Srbi misle da su nam Grci prijatelji a oni su gori nego svabe e sada se boje da im Albanci ne drmnu onaj deo gore gde zive albanci zato ce priznati Kosovo samo ce se zeznut opet ce Albanci da im odrezu cetvrtinu Grcke isto kao sto ce odrezati pola takozvane drzave makedonije samo sacekajte dok mi priznamo Kosovo onda ce da pocne frka. To je ono daj mu prst on onda hoce i ruku.

Djole

pre 2 godine

Netreba se osvrtati za Grčkom jer je ona dužna i od nje nema koristi! Sada nam je mnogo bliži a i pametnije savez sa Turskom koja je priznala tzrKosovo ali bar ulaže u našu zemlju ! Od grka imamo samo trošak za more i ništa više!

Max

pre 2 godine

Ako priznamo Severni Kipar, jel' daju Turci popust za letovanje i šoping!?

Srbin Priština

pre 2 godine

Grčka ili bilo koja druga država, neće nikada pitati Srbiju o svojim odlukama! Grčka će priznati Republiku Kosovo, a vrlo brzo i ostale tri države Evrope! Onda Srbija priznaje Republiku Kosovo, i eto mira na Balkanu posle 130 godina ubijanja, klanja, Genocida!

SimaBg

pre 2 godine

1990 godine sa suprugom sam bio na turističkom putovanju u Atini (hotel Astorija 5*), a sa nama su bili u avionu JAT-a, let iz Beograda, Slovenci. Kasnije sam saznao, od njih, da su došli kako bi ugovarali razne smostalne trgovinske dogovore mimo SFRJ!!!??? Verovali smo da smo bratski narod, ali većina Grka izgleda misli drugačije???!!! Treba biti obazriv sa svima.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija