• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

29.07.2022

07:00

REŽIM U ZAGREBU I DEFINITIVNO DOKAZAO DA SE NE ODRIČE NDH! Hrvati traže da se ustaški grb vrati u Blajburg!? Gordan Grlić Radman: To je naše istorijsko obeležje

Informer

Politika

REŽIM U ZAGREBU I DEFINITIVNO DOKAZAO DA SE NE ODRIČE NDH! Hrvati traže da se ustaški grb vrati u Blajburg!? Gordan Grlić Radman: To je naše istorijsko obeležje

Podeli vest

Apelovao sam na izvršnu vlast Austrije da pomogne u nastojanjima da se taj grb vrati u Blajburg, kaže Gordan Grlić Radman, hrvatski šef diplomatije

Antisrpski režim u Zagrebu, posle skandalozne zabrane predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac i monstruozne tvrdnje je logor Jastrebarsko bio "dečje prihvatilište", sada je i definitivno dokazao da mu ne pada na pamet da se odrekne zločinačke NDH - traži da se u Blajburg vrati ustaški grb!?!

Sve to potvrđuje hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman, koji kaže da je ovaj zahtev uputio austrijskom ministru spoljnih poslova Aleksanderu Šalenbergu tokom posete Beču. Iako su austrijske vlasti u maju ove godine uklonile ustaški grb sa prvim belim poljem sa spomenika blajburškog voda u Blajburgu, gde su se inače svake godine okupljale pristalice ustaša i veličale NDH, zvanični Zagreb sada traži da se sve vrati na staro.

Foto: prinstcreen

Govore sami o sebi

Prema njegovim rečima, to je "istorijski grb i ne bi trebalo da se povezuje sa režimom za vreme Drugog svetskog rata"!?!

- Iako znamo da je to pitanje lokalnih vlasti, svejedno sam ipak apelovao na izvršnu vlast Austrije da pomogne u nastojanjima da se taj grb vrati - ističe Gordan Grlić Radman, podsećajući da je i povodom odluke austrijskih vlasti ministarstvo reagovalo protestnom notom u kojoj je pisalo da Hrvatska "najoštrije odbacuje proglašenje istorijskog hrvatskog grba fašističkim simbolom koje je naštetilo ugledu Hrvatske".

Na drugoj strani, međutim, u saopštenju austrijskog Ministarstva spoljnih poslova uopšte nema nijedne reči o Blajburgu.

"U fokusu razgovora bili su bilateralni odnosi, ruski rat protiv Ukrajine, evropska energetska bezbednost, kao i evropska perspektiva Zapadnog Balkana", piše u saopštenju.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući ovaj zahtev Hrvata, kaže da je Zagreb sve jasno rekao.

- Mislim da ta sama informacija govori za sebe. Time su sve o sebi rekli i sa tim u vezi ne moram da dodam nijednu reč - ističe Vučić.

Vučić: Mandatar će biti poznat za 10-12 dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče i da će za 10-12 dana izaći u javnost sa informacijom ko će biti mandatar za sastav nove vlade Srbije.

Vučić je odbacio navode medija da je ministar finansija Siniša Mali već određen za mandatara i da piše ekspoze.

- Siniša mi se javio sa bazena i rekao: "Vidi kako ja pišem taj ekspoze" - ironično je rekao Vučić.

Politički analitičar Branko Radun, komentarišući sve ove navode, naglašava da Hrvati zadržavaju "mit o NDH".

- Za njih je to nekakav vrhunac državotvornosti. I zato ne odustaju od njega, ali istovremeno pokušavaju da se distanciraju od stravičnih zločina nad Srbima. Otud ova ideja, ali i negiranje Jasenovca i tvrdnje da je logor za decu Jastrebarsko bio dečje prihvatilište. Ono što je, međutim, problem za Hrvate i Katoličku crkvu u Hrvatskoj jeste činjenica da se oni upravo u Jasenovcu i Jastrebarskom vezuju za zločine, i to zločine nad decom! Dakle, čitavo hrvatsko društvo trudi se da negira ili da minimizira te strašne događaje i zločine - naglašava Radun.

Lažna istorijska slika

Istoričar Bojan Arbutina ocenjuje da postoje ljudi koji žele da iskrive sliku istorije koja se dešavala na prostoru NDH.

- To nije cela hrvatska istoriografija, niti je najstrašniji deo, ali mi moramo da iznesemo istorijsku istinu i da je sačuvamo. Takvi zločini, kao što su bili recimo u Jasenovcu, nisu viđeni. Ustaška ideologija bila je da se očisti Hrvatska od Srba i da se stvori homogena nacija - zaključuje Arbutina.

Foto: Beta

Josipović: Pet država EU koje nisu priznale Kosovo menja svoj stav

Bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović ustvrdio je da "sluša iza kulisa" da pet članica Evropske unije koje ne priznaju lažnu državu Kosovo mogu ubrzo da promene stav.

Potpuno je neobično da neke članice EU ne priznaju Kosovo. Rezonovanje da bi tako nešto stvorilo presedane i da bi se moglo vratiti kao bumerang ovim državama je slabo. Čujem iza kulisa da neke od ovih zemalja ozbiljno razmišljaju da promene svoj stav i priznaju Kosovo - rekao je Josipović.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Čarapan

pre 1 godinu

Hrvati se ne odriču da su Ustaše ali se ljute kad im se to kaže

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija