• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.08.2022

07:29

VUČIĆ DANAS I SUTRA U BRISELU, prodstoje mu važni sastanci i razgovori!

AP Photo/Olivier Matthys

Politika

VUČIĆ DANAS I SUTRA U BRISELU, prodstoje mu važni sastanci i razgovori!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u Briselu danas i sutra povodom nastavka dijaloga Beograda i Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas i sutra u Briselu, gde će razgovarati sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, a potom u dijalogu sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem uz posredovanje EU, pokušati da nađe rešenje za situaciju na KiM, izazvanu odlukom Prištine o preregistraciji vozila i ličnim kartama, ali i sva ostala otvorena pitanja koja su podigla tenzije u južnoj pokrajini i zapretila bezbednosti Srba na KiM.

Vučić će najpre danas razgovarati sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, koji će se zatim odvojeno sastati i sa Kurtijem.

Vučić je, najavljujući sastanak sa Stoltenbergom, u izjavi za novinare, rekao da je taj sastanak jako važan, da će razgovarati i sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, i mnogim drugima u Briselu i naglasio da ne zna šta se može očekivati od tih razgovora.

Foto: Beta

Napomenuo je da je u više navrata imao telefonske rezgovore sa Stoltenbergom i da je dogovoreno da se lično sastanu u Briselu, ističući da je KFOR jedini koji ima mandat za očuvanje sigurnosti i mira na KiM, posebno na severu pokrajine.

U četvrtak će, kako je najavljeno, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarati sa Vučićem i Kurtijem i pokušati da ostvari napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Prema dosadašnjoj praksi, Lajčak će najpre imati odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem, da bi potom usledio zajednički sastanak, ali je neizvesno da li će ga biti.

Tenzije na KiM

Razgovori u Briselu slede nakon što su, početkom meseca, odlukom Prištine o preregistraciji vozila i ličnim kartama, ponovo podignute tenzije, jer su Srbi sa severa KiM na taj potez Kurtija odgovorili blokadama puteva, uz zahtev upućen i Prištini i međunarodnoj zajednici da se mora primetiti odluka o formiranju Zajednice srpskih opština dogovorena Briselskim sporazumom pre više od devet godina.

Na molbu pre svega SAD, Kurtijeva vlada odložila je primenu odluke o registarskim tablicama i ličnim dokumentima do 1. septembra, a predsednik Srbije, najavljujući odlazak na razgovor u Brisel, otvoreno je poručio da je skeptičan i da ne očekuje postizanje bilo kakvog dogovora.

Foto: A. G.

Vučić je u ponedeljak poručio da u Brisel ide kako bi pokušao da očuva mir i stabilnost, jer je to njegov jedini cilj, ističući da Srbija nikome i ničim ne preti, već želi samo da obezbedi poštovanje međunardnih pravila i pravnih normi, od Rezolucije UN 1244 do Briselskog sporazuma, koji su važeći, na snazi i moraju da budu poštovani i primenjivani.

"Želimo i o ZSO da pričamo, ali ne tako što će Priština da kaže da ZSO može samo da kupuje samolepljive sličice, da ih lepi u album, da kupuje žvake i da nam neko govori da ona mora da bude u skladu sa tzv. kosovskim ustavom, jer je to besmisleo. Onda nam i ne treba, i svaki građanin može takvu zajednicu na dnevnom nivou da osniva", rekao je Vučić i dodao da je jasno predviđeno Briselskim sporazumom da ovlašćenja ZSO budu mnogo šira nego što ih ima nevladina organizacija.

Foto: Reuters

Uprkos porukama visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozep Borelja i Gabrijela Eskobara da se u Brišelu očekuje dalji napredak u razgovorima Beograda i Prištine, argumente za skepsu predsednika Srbije da će do bilo kakvog pomaka u dijalogu doći, daju tvrdnje prištinske vlade da je odluka o reciprocitetu sa Srbijom dogovorena ranijim Briselskim sporazumom i da se o tome neće razgovarati na sastanku 18. avgusta, kao i Kurtijeve "zapaljive" izjave date u međuvremenu.

Kurti poručuje da dijalog u Briselu treba da vodi pravno obavezujućem sporazumu za punu normalizaciju uz obostrano priznanje, uz niz optužbi na račun Srbije koje je izneo poslednjih dana, između ostalog i stranim medijima, ponavljajući tvrdnju da je uticaj Rusije na Beograd veliki i da preti mogucnost "napada" na KiM.

I saopštenje Evropske spoljnopolitičke službe (EEAS) nekoliko dana pred početak razgovora u kojem se pozivaju „obe strane" da odmah prekinu međusobna neprijateljstva i opasne izjave i da postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa u kontekstu dijaloga Beograda i Prištine, kome posreduje EU, zahteva klimu koja doprinosi vraćanju poverenja, pomirenju i dobrim odnosima, upućuje na to da Beograd ne može da očekuje od EU ništa osim "podele odgovornosti".

Pitanje je da li će i razgovor predsednika Vučića sa Eskobarom pokazati da su SAD koje su "izdejstvovale" odlaganje odluke Prištine o preregistraciji vozila, spremne da uvaže srpki stav i "pritisnu" Kurtija da primeni odluku o formiranju Zajednice srpskih opština, s obzirom na Eskobarovu poruku da ZSO treba da bude formirana u skladu sa kosovskim ustavom.

Bez obzira na ishod ovih susreta u Briselu predsednik Vučić je i ovaj put ponovio da je uvek spreman da razgovara, na sve teme, jer su mu sigurnost i mir na KiM, posebno na severu pokrajine najvažniji.

Zato će verovatno i razgovor sa generalnim sekretaarom NATO u Briselu biti ovaj put i značajniji od ishoda predstojećeg dijaloga Beograda i Prištine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Bg Dex 1970

pre 1 godinu

Svi smo uz tebe predsedniče naš. Živela Srbija!

Bore

pre 1 godinu

Srbija treba da ispoštuje svaki pokušaj da se dođe do rešenja bilo kakvih problema između Beograda i Prištine ali crvena linija se zna.

Gremlin

pre 1 godinu

Mislis Pristina treba da ispostuje svaki pokusaj da se dodje do mirnog resenja za probleme koje su napravili na severu slanjem svojih ROSU snaga

Sanja

pre 1 godinu

Vučić se svakodnevno zalaže za državu i mir

Zarko

pre 1 godinu

Ni jedan od predstojecih razgovora u Briselu nije lak a narocito ovaj sa Kurtijem

Popov

pre 1 godinu

KFOR I NATO bi trebali da stite mir i stabilnost na KIM a ne da stoje po strani dok Kurti preti Srbima na severu

Slavko

pre 1 godinu

Ovakvi sastanci su od velike važnosti za Srbiju i mir u regionu

Slađa

pre 1 godinu

Ovo su sastanci koji omogućavaju sačuvanje mira i stabilnosti regiona

rade

pre 1 godinu

Vazni sastanci i razgovori Vucica ocekuju u Briselu.Bice tesko,ali ne sumnjam da ce Vucic dati maksimum kao i svaki put do sada

rade

pre 1 godinu

Vazni sastanci i razgovori Vucica ocekuju u Briselu.Bice tesko,ali ne sumnjam da ce Vucic dati maksimum kao i svaki put do sada

rade

pre 1 godinu

Vazni sastanci i razgovori Vucica ocekuju u Briselu.Bice tesko,ali ne sumnjam da ce Vucic dati maksimum kao i svaki put do sada

stevo

pre 1 godinu

Srbija je uvek za dijalog i mirno resenje,sto se svakako ne bi moglo reci za Pristinu

Ana

pre 1 godinu

Predsednik se trudi da uradi sve najbolje i da se dijalog desi. Srbija je uz predsednika i podržava njegove napore da se problem reši dijalogom.

njanja

pre 1 godinu

Sigurna sam da će predsednik Aleksandar Vučić naći najbolji način da mirnim putem dijaloga okonča situaciju na Kosovu i Metohiji.

stefan

pre 1 godinu

Teswko da se moze ocekivati nesto previse od ovog odlaska u Brisel,ne zahvaljujuci Srbiji naravno,vec Pristini koja jasno pokazuje da nije za dogovor niti kompromis

Oki

pre 1 godinu

Predsednik će sve uraditi da do dijaloga dodje. To je najbolje rešenje za sve. Nadamo se da i Kurti shvati da je priznavanje sporazuma i dijalog jedino rešenje.

Patak

pre 1 godinu

Jedini koji mogu da urazume Kurtija da se vrati dijalogu su Ameri!

Pavlovic

pre 1 godinu

Srbija je za nastavak dijaloga,ali ne po cenu da trpimo pritiske i ucene

Boško

pre 1 godinu

Sa velikom pažnja svi iščekujemo predstojeće diplomatske susrete koje će Vučić da ima u narednim danima i lično sam siguran da ćemo pametnom politikom i dobrim odlukama da ubedimo zapad da dodatno izvršite pritisak na Kurtija da ne čini neke budalaštine i ne izaziva sukobe. Samo mirom možemo doći do nekog kompromisa, sve ostalo neće nikako valjati me samo za nas, nego i za sve u regionu.

Jova

pre 1 godinu

Dijalog na temu Beograd - Priština i odnosi na Kosmetu se nastavlja. Nadam se da ce Vucic posle sastanka predstaviti dobre rezultate istog

Dejana

pre 1 godinu

Vucic vodi odgovornu i marljivu politiku za ostvarivanje srpskih interesa

Milan

pre 1 godinu

Želimo dijalog sa Prištinom, sli onaj stvarni, suštinski. To podrazumeva ispunjenje svega potpisanog. Bez toga nema smisla dalje pregovarati.

Anastasija

pre 1 godinu

Srbiju čekaju teški razgovori, ali je sigurno da će se Vučić svim diplomatskim sredstvima boriti za interese Srbije.

Julija

pre 1 godinu

Nadamo se da će predsednik u Briselu postići dobre dogovore koji su nam od velikog značaja. Neće biti lako ali smo mi uvek za dogovor.

Borko

pre 1 godinu

Srbija je uvek bila za dijalog, ali nikada više neće dozvoliti da bude ponižena.

Marija

pre 1 godinu

Nas interes jeste nastavak konstruktivnog dijaloga Beograda i Pristine i trazenje nekog kompromisnog resenja

tomicgm

pre 1 godinu

Siguran sam da će se poboljšati status KiM posebno za Srbe i sve stanovnike. Očekujem uspeh Srbije i Vučića.

Brane

pre 1 godinu

Niko ne očekuje neki pomak, pa ni pregovarači, ali Srbija mora pokazati čitavom svetu da je uvek za pregovore i za mir, a nikako za rat.

Marija

pre 1 godinu

Pristina je ta koja zeli sukobe, koju ne zanima mir

Kris

pre 1 godinu

Koliko god se nadao Kurti nece dobiti ono sto zeli. Prvo da pocne da postuje sporazume koji su vec potpisani pa mozemo da idemo dalje.

Borko

pre 1 godinu

Srbija je ozbiljna i odgovorna država koja je na delu pokazala da je spremna za dijalog i kompromis. Za svaki dijalog je potrebno dvoje. Priština bi trebala da pokaže želju za istim.

Bilja

pre 1 godinu

Pristina je vise puta pokazala koliko je licemerna i bahata

Nena

pre 1 godinu

Predsednik Vučić će imati zaista teške razgovore ,uz njega smo ,šaljemo mu svu podršku.

Elena

pre 1 godinu

Znam da će Vučić dati sve od sebe, ali šta da radimo kad Kurti nije zainteresovan da se bilo šta reši.

Milisav

pre 1 godinu

Sukobi nikome ništa nisu dobro doneli. Srbija je za stabilnost i mir u regionu. Ne postoji međunarodni ugovor koji nije ispoštovala. To sa Prištinom nije slučaj.

Zora

pre 1 godinu

Tesko je dogovoriti se sa nekim ko dogovor ne zeli.

Pavle

pre 1 godinu

Ako postoji politicka volja i Beograda i Pristine, dijalog se moze nastaviti i iznaci neko prihvatljivo resenje za obe strane.

mila

pre 1 godinu

Razgovori izuzetno iscrpljujući s obzirom da krajnjeg rešenja ni na vidiku, a zapad toleriše politiku sile dok Srbije se bori za pregovore i mir.

Mimi

pre 1 godinu

Pred Vučićem i Srbijom su veliki izazovi. Podrška predsedniku!

Sima

pre 1 godinu

Mudrom diplomatijom Srbija će uspeti da se izbori za očuvanje svojih nacionalnih interesa, mira i stabilnosti.

tomicgm

pre 1 godinu

Ni malo prijatni razgovori neće biti ali Srbija će svakako zabeležiti uspeh na svim poljima i sa sigurnošću se može reći da ćemo sačuvati status KiM jer naša zemlja se ne odriče svojih teritorija.

Laki

pre 1 godinu

Kina je odličan partner koji nam je dosta pomogao u razvoju

Tina

pre 1 godinu

Upravu je Vucic kada kaze da ne ocekuje puno. To je postala konstanta jer je Kurti jednan obican nedokazani stvor. Trebalo bi ti njegovi ucitelji da budu malo razumniji,ali koliko vidim ni njih vise ne ferma ni malo. Nadam se da ce se naci bar neko resenje.

Bojana

pre 1 godinu

Nadam se da će epilog biti uspešan i da će se bar jedan iskorak u rešavanju problema sa Prištinom načiniti.

Kosta

pre 1 godinu

Ovaj sastanak jeste od velikog znacaja za nas. Skepticni smo jer znamo kakve su namere Kurtija.

daca

pre 1 godinu

Надамо се бар неком помаку на путу до успостављања дијалога између Београда и Приштине

Sara

pre 1 godinu

Naš predsednik će imati teške sastanke u narednih par dana u Briselu.

Mali

pre 1 godinu

EU kao posrednik je duzna da obezbedi da se ispostuje njena rezolucija 12 44, kao i Briselski sporazum. I predstavnici NATO-a i SAD-a i EU, neka usmere snage na razgovor sa Kurtijem da ga urazume, mi jesmo za razgovor i dogovor ali mora da postoji volja i razum druge strane.

mila

pre 1 godinu

Normalizacija odnosa je prioritet, ali ne može samo Srbija da bude za to, a Priština da provocira i izaziva nemire.

Zorica

pre 1 godinu

Vučić ide u Brisel da pregovara o mirnom resenju i kompromisnim dogovorima.

Todor

pre 1 godinu

Priština već jednom mora shvatiti da je dijalog od ključnog značaja za napredak, ne samo naše zemlje, već čitavog regiona.

Danica

pre 1 godinu

Džabe se Vučić trudi ako posrednici iz Brisela i NATO-a ne urazume Kurtija, a situacija je više nego ozbiljna.

Olga

pre 1 godinu

Kurti je jasno pokazao do sada da ne zeli dogovore sa Srbijom, ali Srbi mu nece dozvoliti to sto je naumio.

Vojka

pre 1 godinu

Razgovori u Briselu su pre svega šansa da međunarodni činioci čuju i razumeju našu stranu priče a Kurti ionako ne pokazuje razumevanje reči dijalog

Kalina

pre 1 godinu

Dok je Vucic na vlasti srbi na Kosovu nema cega da se boje.

Nena

pre 1 godinu

Predsednik Vučić je neko konse zalaže za mir i dobre odnose sa svima ,predstoje mu teški razgovori sa teškim ljudima.Nadamo se uspehu.

tomicgm

pre 1 godinu

Nadam se da će Kurti biti matiran ovaj put i da će morati malo da se prikloni dogorima i ustupcima koji su normalni kako bi se obe strane zadovoljile.

Tonja

pre 1 godinu

Ja ne znam hoce li iko ikada stati na put nesrecnom Kurtiju, on vise ne zna gde udara. Treba da se potrudimo da dodjemo do nekog prihvatljivog resenja,ali ako se trudi samo jedna strana a to smo mi,od toga nema nista. Ipak nada poslednja umire.

Tanja

pre 1 godinu

Moraju da svi shvate da su Srbi i Kosovo deo Srbije da necemo pristati na nikakvo odvajanje i proglasenje niti proterivanje naseg naroda sa severu Kosmeta!!! Napred predsednice! Odbranicete dostojanstveno interese naseg naroda sigurni smo u to! Sastanak u Briselu sa sekretarom Nato bice od presudnog znacaja,nadamo se najboljem!

mara

pre 1 godinu

Трудити се да дијалози што почну, много се времена изгубило а тензије расту

Anastasija

pre 1 godinu

Mi smo uvek za dogovor i za kompromisno resenje. Potrebno je da i Pristina tako razmislja.

Vanja

pre 1 godinu

Kakav god ishod razgovora da bude, nemam sumnju i brigu da ce se Vucic boriti i izboriti za prava Srba na KiM i da ce mu jedini cilj biti mir i stabilnost.

Lara

pre 1 godinu

Nadam se da će ti sastanci pomoći da naš predsednik očuva mir i stabilnost.

Sanja

pre 1 godinu

Nimalo lak zadatak pred njim, ali verujem u postignutost dogovora.

Filip

pre 1 godinu

Brisel igra kjucnu ulogu u nastavku dijaloga izmedju Beograda I Pristine. Mi se zalazemo za dialog i pronalazenje resenja koje ce odgovarati obema stranama, dok se to isto ne moze reci i za Pristinu.

Lakici

pre 1 godinu

Brisel je uvek podržavao Albance i predsednik će pokušati sve da pokrene dijalog

Nena

pre 1 godinu

Nadajmo se da će Albancima skrenuti pažnju o ponašanju oni koji su za to nadležni!Kao što mi poštujemo sve dogovore i sporazume tako bi trebalo i oni.

Goga

pre 1 godinu

Tenzije na KiM ce biti jos vece ako se dogovor ne postigne. Niko ne zeli da trpi torturu Kurtija.

Anastasija

pre 1 godinu

Razgovori u Briselu su od izuzetne vaznosti kako bi se očuvali mir i stabilnost.

Sanja

pre 1 godinu

Vucic je za mir i stabilnost, verujem da ce se takvi stavovi itekako ceniti

Kris

pre 1 godinu

Kurtijeva jedina zanimacija jeste da dize tenzije na Kosovu. Umesto da se uozbilji i radi nesto kako bi njegov narod bio zadovoljniji, on se bavi provokacijama. Nece ga ni njegovi vise. Nezadovoljstvo ne na maksimumu. Jos kad bi ga sklonili bilo bi super. Srecno u Briselu ali sa Kurtijem nema dogovora.

Zarkop

pre 1 godinu

Vucica danas u Briselu ocekuju jako teski razgovori sa Kurtijem

Sasa

pre 1 godinu

Zajednica srpskih opstina treba da bude glavna tema u Briselu, jer to predvica bas Briselski sporazum.

Cica

pre 1 godinu

Ko je jos malouman da poveruje Kurtiju da mi huskamo na rat, iz Beograda se samo cuje "mir" a iz Pristine zvecka oruzje.

as

pre 1 godinu

Pred Vucicem i Srbijom su vazni dani koji nam predstoje.

Zorica

pre 1 godinu

Vučiću će biti teško, treba samo gledati onog Kurtija, a kamoli slušati sve njegove gluposti ili još gore pretnje.

Borko

pre 1 godinu

Svi se nadamo da će razgovori u Briselu proteći bolje od očekivanog. Vučić će svakako braniti interese naše zemlje i naći najbolji način da odgovori na sve izazove.

Milana

pre 1 godinu

Bice zaista tesko uspostaviti neki dogovor sa Kurtijem. Sam predsednik kaze da su sanse minimalne. Medjutim, ne gubimo nadu, jer imamo dobru podrsku drugih zemalja, a I uzdamo se u naseg predsednika.

Sava

pre 1 godinu

Nadamo se da ce sastanak u Briselu proci najbolje moguce, da ce se naci kompromisno resenje, i sacuvati mir i bezbednost Srba na KiM.

Trpko

pre 1 godinu

Saradnja je neophodna sa svima ali Brisel treba da uvidi pogubnost politike podržavanja šiptarskih ideja na Kosovu i Metohiji

Stefan

pre 1 godinu

Imaće predsednik Vučić mnogo susreta, sastanaka, u naredna dva dana. I dalje je mnogo pritisaka na Srbiju, da prizna Kosovo. To se neće desiti, KIM je deo Srbije, nećemo ga se odreći.

Kosta

pre 1 godinu

Sta god da se desi ostajemo dosledni u odbrani naseg stava da je Kosmet Srbija.

Sanja

pre 1 godinu

Jedno je sigurno, srpski narod nece vise trpeti zlobu i mrznju prema njima

Milisav

pre 1 godinu

Stav Srbije po pitanju KiM se zna. Nadamo se da će razgovori u Briselu biti plodonosni, a otvorenost za dijalog je neupitna sa strane Srbije.

Nena

pre 1 godinu

Nadamo se konstruktivnim i kvalitetnim razgovorima danas, i to da se Albanci malo smire i počnu da poštuju sporazume I dogovore.

Zeljko

pre 1 godinu

Tenzije i sukobi nikome dobra nisu doneli i zato srpska strana uporno insistira na izgradnji mira i stabilnosti, što se za albansku stranu ne može reći.

Zoran

pre 1 godinu

Malo ko veruje u pomake, kada su razgovori izmedju Beograda i Pristine u pitanju.

Riki

pre 1 godinu

Predsednik će kao i uvek činiti maksimalno ali Brisel mora da prestane da podržava Albance

as

pre 1 godinu

Vazni sastanci i razgovori sa visokim zvanicnicima u Briselu.

Sandra

pre 1 godinu

Besmisleno je prelepljivati grb Srbije na registarskim tablicama. Zašto? Da bi Kurti hranio sujetu i negovao iluziju da je neko i nešto?

Sima

pre 1 godinu

Tacno je da su razgovori u Briselu uvek teski ali Srbija sa svojom zdravom politikom uspeva da se izbori, nadamo se dobrom ishodu.

Kris

pre 1 godinu

Za dijalog i kompromis je potrebno dvoje, a s obzirom na to da je Kurti na drugoj strani stola, u startu se zna da do nekog trajnog resenja nece doci,a i ako dodje izmislice vec nesto kako se ne bi pridrzavao dogovora,kao i do sada. Trebalo bi njegovi mentori malo da ga priegnu ako cilj nije da se ova situacija sa Kosovom odugovlaci jos 100 godina.

Trajko

pre 1 godinu

Zemlje Kvinte treba da urazume Kurtija i onda cemo moci imati rezultate po pitanju pregovora. Provokacijama Albanci nista nece postici.

Lazar

pre 1 godinu

Ocekujem da administracija iz Brisela pritisne pristinske vlasti da realizuju ono sto je vec dogovoreno. Dalji dijalog ima smisla samo ako se ispostuje ono sto je vec dogovoreno.

Nena

pre 1 godinu

Držimo predsedniku Vučiću palčeve danas u razgovorima ,neće mu biti lako!

Sanja

pre 1 godinu

Verujem u Vucicevu sposobnost da se njegovi stavovi uvaze, jer mir i stabilnost su najvazniji.

Bane

pre 1 godinu

Nastavak pregovora Beograda i Prištine je neophodan preduslov za očuvanje mira i stabilnosti u zemlji. Predsednik Vučić će zastupati na najbolji mogući način interese svoje zemlje, ostaje da vidimo šta Priština ovaj put sprema.

Jana

pre 1 godinu

Sigurnost naseg naroda na Kosovu je nasem predsedniku trenutno najvaznija,I nece uraditi nista sto bi im naskodilo. Idemo, samo napred, zalazemo se za Mir I stabilnost,I uzdamo se u naseg predsednika.

Borko

pre 1 godinu

Razgovori u Briselu za Srbiju neće biti ni malo laki, ali mi smo borben narod i imamo svoje stavove koji su u skladu sa međunarodnim pravom. Srbija je pokazala i toleranciju i želju za razgovorom, što nije slučaj sa Prištinom koja želi da nametne silom svoje zahteve.

Buba

pre 1 godinu

Nema baš mnogo nade da će se nešto rešiti jer vidimo kako se Kurti ponaša, a sumnjam da će neko iz Brisela ili NATO-a ga urazumiti.

Kosta

pre 1 godinu

Žuri se EU, ali i SAD da se okonča dijalog sa Prištinom. Žele samo jedno, da priznamo Kosovo. Do toga neće doći, neka se ne nadaju. Ne odričemo se naše kolevke, našeg KIM. Pregovaraćemo, da građani bolje žive, ništa više od toga.

Ana

pre 1 godinu

Gotovo nemoguce je procati sa covekom kakav je A.Kurti.Podrska Predsedniku Vucicu

Pesic

pre 1 godinu

Meni je vise dosta ovog Kurtija. Ali mislim da ce mu ubrzo doci kraj. Iskreno vidim da ga vise ne podnosi ni njegov narod. Moze da manupulise ali ne jos dugo. Narodu treba mir i stabilnost, svi bi voleli da imaju jednog Vucica.

Aca

pre 1 godinu

Mir na KiM mora da se sačuva, jer Kurti ne razmislja racionalno.

Dunja

pre 1 godinu

Srbiji predstoje sigurno teški razgovori, posebno što sa druge strane nema volje za napredak u pregovorima, ali Vučić će se lavovski boriti da sačuvamo mir i da napravimo makar mali korak u poboljšanju odnosa Beograda i Prištine i rešavanju problema.

Mila

pre 1 godinu

Predsednik Vučić pristupa pregovorima ozbiljno i temeljno. Kod Kurtija to i nije slučaj, navikao je da odluke donosi po svom nahođenju i vrlo često isključi Beograd prilikom donošenja. Nadam se da će ovaj put u Briselu biti drugačije.

Jasmina

pre 1 godinu

Srbija je mala zemlja i potrebma nam je podrška! Nadam se najboljem ishodu posle ovih razgovora

aca

pre 1 godinu

Vučić se lavovski bori za mir i na ovom važnom sastanku u Briselu traži da se poštuje dogovorena rezolucija UN 1244 kako bi Srbi mogli nesmetano da žive na KiM.

aca

pre 1 godinu

Očekujem objektivniji stav Brisela u ovom dvodnevnom sastanku u vezi krize na KiM, a od albanske strane da poštuje dogovrene obaveze.

Zlatko

pre 1 godinu

Teški razgovori nas čekaju, i danas i sutra. Pritisci, uslovljavanja, ali i žestok naš otpor, to je scenario za ova dva dana. Nećemo pristati na ucene, neka se EU tome ne nada!

Nikola

pre 1 godinu

Vrko je komplikovana situacija na KIM. Bliži se 1.septembar, novi pritisci Kurtija nas čekaju. Verujem da će Vučić u ova dva naredna dana pokušati da spreči i dogovori sa EU poštovanje svega potpisanog u Briselu.

Marko

pre 1 godinu

Iako se malo ocekuje od razgovora zbog Kurtija,Vucic mora probati naci resenje uz kompromis

Vucko

pre 1 godinu

U ovom dijalogu je najbitnije da se obe strane sloze i nadju kompromis.Srbija veruje u Vucica

Stjepan

pre 1 godinu

Verujemo da ce Vucic naci najbolje resenje za Srbiju

Nikola

pre 1 godinu

Vučic je uvek tu za gradjane i zalaze se za mir!

Nikola Aks

pre 1 godinu

Ovu su veoma važni pregovori za Srbiju. Nadam se da ćemo uspeti pregovorima da se izborimo za prava, mir i sigurnost našeg naroda na KIM.

Marija

pre 1 godinu

Vučić je za razgovor i za mirno rešavanje koje čuva mir.

Viki

pre 1 godinu

Nadamo se da će razgovori u Briselu imati pozitivan ishod.

Patriota

pre 1 godinu

Narod Srbije je uz Vučića jer znamo da če uvek braniti našu zemlju na najbolji mogući način!

Kole

pre 1 godinu

Vučić je jasno pokazao da se zalaže za mir, dok je Kurti radio suprotno!

Mile

pre 1 godinu

Očekujemo da će dijalog biti uspešan po obe strane i da će se naći rešenje

Vesna

pre 1 godinu

Kurtija je Evropa napravila.On se sad osilio, jer su ga oni podrzavali.Teski ce ovo biti razgovori i pitanje je sta ce Vucic uspeti da izbori za svoj narod.

isidora

pre 1 godinu

Srbija nikad nikog nije dirala i to svima jasno pokazala. Vučić treba da prebaci pritisak na Kurtija!

Veronika

pre 1 godinu

Teski ce ovo biti razgovori.Zna se koga Nato podrzava.Vucic ce se truditi da nam obezbedi najbolje sto moze,ali uslovi su uzasni.Najvaznije je da stabilnost bude sacuvana.

Popovic

pre 1 godinu

Ovi sastanci su od velike vaznosti za mir i stabilnost na KIM

Marija

pre 1 godinu

Srecno predsednice, Srbija je uz tebe i sta je najvaznije ISTINA je na Tvojoj strani! Izdrzacemo zajedno sve necasne mahinacije ovih sa Zapada koji misle da samo medvedi zive u Srbiji.Imamo mi i nase medvede koje volimo vise od svih njih zajedno! Njima na cast ta zloba i nepravda.Zivela Srbija!

Goksi

pre 1 godinu

Dok se ne osnuje Zajednica Srpskih Opština na Kosovu i Metohiji neće biti pomaka u dijalogu između Prištine i Beograda, to svima treba da bude jasno u Briselu.

Daki91

pre 1 godinu

Prištinske vlasti znaju samo za politiku ultimatuma priznanja Kosova, oni ne žele dijalog, ali naravno Vučić neće nikad priznati lažnu državu Kosovo.

Joxa

pre 1 godinu

Neće biti nikakvog pomaka u dijalogu jer Kurti ne želi dijalog već priznanje pa čak i rat. Srećom Vučić je smiren i diplomatski i politički ima da pobedi prištinske vlasti.

Mario

pre 1 godinu

Ako se Kurti ne opameti i ako ne krene da sarađuje ima da prođe kao Tači ili Haradinaj, ni Kvinte mu neće pomoći.

Zeljko

pre 1 godinu

Džabe vrše pritisak i Kurti i zapad jer Vučić neće nikad priznati nepostojeću državu Kosovo.

Bilja

pre 1 godinu

Apsolutna podrska prrdsedniku i njegovoj politici mira i stabilnosti.

Aki

pre 1 godinu

Naši stavovi su jasni, a to je mir i saradnja sa svima u regionu, jedno je saradnja ta koja moze da doprinese da se slika o balkau promeni.

Aki

pre 1 godinu

Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, Srbija neprestano ide u korak sa vremenom. Samo mirom i stabilnošću možemo postići zacrtane ciljeve, što predsednik uveliko i radi a sve za dobrobit srpskog naroda.

Filip

pre 1 godinu

Vucic cini sve kako bi se odrzao mir i stabilnost i kako bi nasi gradjani bili bezbedni i sigurni.

Darko

pre 1 godinu

Nemoguce je doci do kompromisa kada Pristina uporno odbija dijalog i krsi sve moguce sporazume,ali Vucic ne odustaje od svog naroda i zemlje.

Vuja

pre 1 godinu

Cinjenica je da Vucic ne odustaje od cilja da zastiti svoj narod i zemlju i ima punu podrsku svog naroda.

Milivoje

pre 1 godinu

Srbija ima jasan stav po pitanju ponasanja pristine!!

Milivoj corkovic

pre 1 godinu

Pristina da pocne da postuje sporazume!!

Milivoj corkovic

pre 1 godinu

Eu da pritisne kurtija da se drzi sporazuma

Merima

pre 1 godinu

Beograd je uvek spreman za nastavak dijaloga ali to mora želeti i Priština.

Milica

pre 1 godinu

Čemu nastavak dijaloga kada Priština nije ispunila ni jedan jedini postignuti dogovor u Briseluj

Milica

pre 1 godinu

Nema uspeha u nastavku dijaloga sve dok prištinski vlasti ne formiraju ZSO.

Mila

pre 1 godinu

Srbija je spremna na dijalog sa Pristinom kako bi se konačno iznaslo kpmpromisno rešenje po kome bi i jedna i druga strana isto dobila i isto izgubila.

VUČIĆ ODBRUSIO PRIŠTINSKIM VLASTIMA - NI NE SANJAJTE DA ĆETE NAS NATERATI DA SE ODREKNEMO SVOJIH PRAVA!
Politika

VUČIĆ ODBRUSIO PRIŠTINSKIM VLASTIMA - NI NE SANJAJTE DA ĆETE NAS NATERATI DA SE ODREKNEMO SVOJIH PRAVA!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će 17. i 18. avgusta boraviti u Briselu, gde će ragovarati sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i učetvovati u dijalogu sa Prištinom, te poručio Kvinti i privremenim prištinskim vlastima da ne treba da sanjaju niti pokušavaju da Srbiju nateraju da se odreknemo svojih prava, da radi na uništavanju sporazuma koji su potpisani

11.08.2022

12:10

sledeća vest

TV

Kijev može biti krajnji Putinov cilj! Evo kakva bogatstva krije prestonica Ukrajine!
Live TV

Kijev može biti krajnji Putinov cilj! Evo kakva bogatstva krije prestonica Ukrajine!

Ruski skanderi uništili punkt stranih plaćenika u industrijskoj zoni grada Harkova. Likvidirano oko sto vojnika. EU objavila prvu isplatu milijardu i po evra ruskih rezervi za Ukrajinu. Moskva najavila da će odgovoriti na transfer novca. Peskov najavio da će odgovor biti u skladu sa ruskim interesima. Svedočimo li rasrbljavanju Balkana? Kamala Haris tražila od premijera Izraela da završi rat u Gazi. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i istoričar umetnosti Bojan Bogavac.

26.07.2024

21:51

Hrvatska nema podršku EU za sramotnu odluku koju su doneli! Zabrana ulaska u državu crnogorskih zvaničnika ima samo jednu poentu! (VIDEO)
Live TV

Hrvatska nema podršku EU za sramotnu odluku koju su doneli! Zabrana ulaska u državu crnogorskih zvaničnika ima samo jednu poentu! (VIDEO)

Mandiću, Kneževiću i Bečiću, Hrvatska je zabranila ulazak. Šta žele da postignu hrvatske vlasti donošenjem ove selektivne odluke? Na ovu temu u "Info danu" govorili su Vladimir Dobrosavljević, politički konsultant i Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost. Uživo u program uključio se politikolog i prof. dr Vladimir Pavićević.

26.07.2024

16:32

Koliko još civila treba da strada da bi se uništio Hamas? Uslovi u Gazi su nehumani! (VIDEO)
Live TV

Koliko još civila treba da strada da bi se uništio Hamas? Uslovi u Gazi su nehumani! (VIDEO)

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratio se prekjuče američkim kongresmenima na zajedničkom zasedanju oba doma Kongresa. On je tokom svog izlaganja tvrdio da je broj civilnih žrtava u Gazi minimalan, potpuno odbacivši realnost u čiju korist svedoče brojni snimci zabeleženi u ratom pogođenom regionu. Ove komentare izraelskog premijera analizirao je profesor dr Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka.

26.07.2024

13:03

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija