• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

30.08.2022

18:30

SRBIJO, IMAMO PROBLEM! ŠOLC BI DA NAS EKSPRESNO UBACI U EU! Nemački kancelar ima plan kako da nas ODVOJI OD RUSIJE! Treba li da kažemo NE?!

AP/Reuters/Fptoilustracija

Politika

SRBIJO, IMAMO PROBLEM! ŠOLC BI DA NAS EKSPRESNO UBACI U EU! Nemački kancelar ima plan kako da nas ODVOJI OD RUSIJE! Treba li da kažemo NE?!

Podeli vest

Nemački kancelar Olaf Šolc zatražio je u Pragu reformu EU i istakao da je proširenje u interesu Unije.

Šolc se, u govoru na praškom univerzitetu, jasno izjasnio za proširenje EU i kazao da države Zapadnog Balkana, Ukrajina, Moldavija i u perspektivi Gruzija, pripadaju EU.

- To proširenje je u interesu EU. Ovih dana se postavlja pitanje gde će biti buduća linija razdvajanja slobodne Evrope i neo-imperalne autokratije - rekao je on.

U govoru "Evropa je naša budućnost", Šolc se založio za sveobuhvatne reforme EU, istakavši da su potrebni donošenje odluke putem većine, snažnija odbrambena saradnja i kazne za kršenje vladavine prava, a sve u cilju neophodne pripreme za prijem novih članica.

Nemački kancelar smatra da bi EU u vezi spoljne i poreske politike trebalo odluke da donosi na osnovu većinskog glasanja.

Založio se i za snažniju ulogu Evropskog parlamenta.

Kada je reč o konfliktima u vezi vladavine prava sa Poljskom i Mađarskom, Šolc je istakao da EU ne sme da pravi kompromise sa svojim stubovima.

- Smatram svrsishodnim isplate dosledno povezati sa pridržavanjem pravnih standarda - objasnio je on.

Šolc je kazao da je potrebna snažnija saradnja u odbrani, zatraživši funkcionišuši štab EU.

On je rekao da sa evropskim susedima želi da izgradi novi sistem vazdušne odbrane.

- Zajednički sistem bio bi od koristi za bezbednost cele Evrope - poručio je on.

Naglasio je da Nemačka želi i dalje da pomaže Ukrajini, pre svega u vazdušnoj odbrani i artiljeriji i preneo da je obećan novi paket naoružanja u vrednosti 600 miliona evra.

- Potrebna je trajna i pouzdana podrška ukrajinskoj vojsci. Mogu da zamislim da Nemačka posebno preuzme odgovornost za izgradnju ukrajinske artiljerije i vazdušnu odbranu - rekao je Šolc.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Drakula

pre 1 godinu

Odmah u savez sa rusijom kinom i to,odmah ruske baze,jesno pet komada,sever,zapad istok jug srbije,naravno dve dvaput vece odmah preko puta bonsila,ajdeee bre,zadnji cas ili...

caci

pre 1 godinu

Ako planira od 1 januara 2023 onda OK, u suprotnom NE

kurbla

pre 1 godinu

kasno ! Naprimase i Kurtu i Murtu preko reda a Srbija decenijama na cekanje i jos je pocastvovase bombardovanjem, uranijumom i kradjom teritorije. Zna se, pravac u savez sa Rusijom.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija