• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. Jevtić

06.07.2023

07:15

Demantovane strašne optužbe britanske poslanice! Kfor: Ališa Kerns laže, SPC ne švercuje oružje

Reuters

Politika

Demantovane strašne optužbe britanske poslanice! Kfor: Ališa Kerns laže, SPC ne švercuje oružje

Podeli vest

Komandanti Kfora kažu da ne postoje dokazi da Srpska pravoslavna crkva navodno švercuje oružje preko administrativne linije kolima Hitne pomoći. Ministar odbrane Miloš Vučević: SPC je vrlo često meta napada svih onih koji ne žele dobro Srbiji

Poslanica Ališa Kerns, predsednica Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta, raskrinkana je u svojim strašnim lažnim optužbama na račun Srpske pravoslavne crkve (SPC)!

Kernsova je iznela sulude tvrdnje da SPC navodno švercuje oružje kolima Hitne pomoći preko administrativne linije iz Centralne Srbije na Kosovo i Metohiju, a ove očigledne laži demantovao je Kfor, koji je zadužen za bezbednost u pokrajini. Komandanti ove NATO misije saopštili su da nema nikakvih dokaza koji bi na bilo koji način potkrepili navode britanske poslanice, a iz Eparhije raško-prizrenske upozoravaju da je reč o vrlo opasnim optužbama koje šire versku i etničku mržnju!

Foto: AP/Photo

Ališa Kerns

Širenje mržnje

Kernsova je svoje sulude optužbe uputila tokom obraćanja u britanskom parlamentu, ističući da su u 'vladi svesni da se oružje švercuje preko granice u pravoslavne crkve kolima Hitne pomoći'!? Reagujući na ovo, Kfor je saopštio da to nikako nije istina.

'Navodno ilegalno prisustvo oružja prijavljeno je štabu Kfora, ali nakon dalje istrage, kako bi se pronašla potvrda, nisu se pojavili dokazi o tome. Ne postoje dokazi o navodnom švercu koji se vrši preko administrativne linije između Kosova i Srbije u pravoslavne crkve kolima Hitne pomoći', piše u saopštenju Kfora.

Ivica Dačić, Šef diplomatije

Pozvao sam na razgovor otpravnika poslova britanske ambasade Dominika Otveja, kojem sam rekao da odbacujemo tvrdnje britanske poslanice i predsednice parlamentarnog Odbora za spoljnu politiku Ališe Kerns, koja je optužila SPC za navodni šverc oružja.

Ovim povodom oglasila se Eparhija raško-prizrenska, koja upozorava da je reč o vrlo opasnim optužbama koje kriminalizuju SPC i koje pojedini prištinski mediji već koriste kako bi širili versku i etničku mržnju, što direktno ugrožava sveštenstvo, monaštvo i verske objekte.

'Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve je svojim delovanjem i izjavama u poslednjih 30 godina, pre i posle oružanog konflikta na Kosovu i Metohiji, veoma jasno bila i ostala protiv bilo kakvog nasilja, jer je ono suprotno osnovnim evanđelskim principima i misiji Crkve. Zato i ovim povodom želi da postupi sa punom ozbiljnošću i odgovornošću', navodi se u saopštenju.

Direktor KBC u Severnoj Mitrovici dr Zlatan Elek, komentarišući sve ove navode, kaže da ni u jednom sanitetskom vozilu nikada nije pronađena nijedna vrsta oružja.

- Mi smo opredeljeni da lečimo ljude bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, ali nam to Priština onemogućava zabranom dopremanja lekova, sanitetskog materijala, donedavno i kiseonika i fiziološkog rastvora... Vozilima Hitne pomoći sa KM tablicama zabranjeno je kretanje, što dodatno otežava pružanje lekarske pomoći pacijentima! Opominjemo međunarodnu zajednicu da nam preti nestašica lekova i medicinske opreme, ali za sada niko ne reaguje - upozorava dr Elek.

Česta meta

Ministar odbrane Miloš Vučević ocenjuje da je SPC vrlo često meta onih koji su protiv srpskog naroda jer je Crkva uvek okupljala ljude.

- Navodi britanske poslanice nemaju veze sa istinom. SPC je deo hrišćanske tradicije i, naravno, meta je napada jer je uvek bila stub okupljanja Srba. Srpska crkva vrlo često je meta napada svih onih koji ne žele dobro Srbiji. Čućete često svašta, od optužbi da se SPC meša u sve, do opskurnih laži da je 'specijalna ćelija terorističke organizacije' - ističe Vučević.

Predrag Đokić, Verski analitičar

Ovo vidim kao uvod u kreiranje sukoba na Kosovu i Metohiji, a SPC je targetirana sa namerom da se njen autoritet među Srbima na KiM uruši.

Draško Đenović, Verski analitičar

Blateći SPC, neki pokušavaju da skrenu pažnju sa problema sa kojima se ljudi na Kosovu i Metohiji suočavaju, od političkih problema, preko ekonomskih, do realnog šverca droge sa Kosova ka Evropskoj uniji.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija