• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.11.2023

11:14

Vesić: Počeli radovi na modernizaciji pruge Niš-Dimitrovgrad

informer.rs

Politika

Vesić: Počeli radovi na modernizaciji pruge Niš-Dimitrovgrad

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da su danas započeli radovi na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Niš – Dimitrovgrad.

Prema njegovim rečima, realizacija ovog projekta počinje radovima na deonici otvorene pruge između železničkih stanica Staničenje i Pirot, dugoj oko sedam i po kilometra, a radovi kreću od izlaza iz stanice Staničenje prema ulazu u stanicu Pirot.
 

- Deonica Staničenje – Pirot je prva faza radova u okviru rekonstrukcije i modernizacije pruge Sićevo – Dimitrovgrad dužine 86 kilometra. Rekonstrukcija i modernizacija pruge Sićevo – Dimitrovgrad obuhvata građevinske i pripremne radove za elektrifikaciju i signalizaciju, kao i elektrifikaciju ove deonice a rok za završetak radova je 1.276 dana - rekao je Vesić.

Foto: informer.rs

 


Vesić navodi da će se radovi između Staničenja i Pirota odvijati u vremenskim intervalima od 36-očasovnih "zatvora" koloseka na ovoj pruzi. 

Putnički železnički saobraćaj između Niša i Dimitrovgrada neće se odvijati, a teretni će funkcionisati u terminima kada ova deonica pruge bude otvorena za saobraćaj, napomenuo je ministar.
 
Vesić ističe da je realizacija ovog projekta decenijama bezuspešno obećavana, ali da će se zahvaljujući viziji predsednika Aleksandra Vučića konačno steći uslovi za veći tranzitni železnički saobraćaj kroz Srbiju, a istovremeno i rešiti pitanje niškog železničkog čvora i saobraćaja u ovom gradu.
 
- Ovim projektom biće otklonjena saobraćajna uska grla između Srbije i Bugarske, biće povećan kvalitet i skraćeno vreme putovanja, a vozovi više neće prolaziti kroz centar grada, već novoizgrađenom železničkom obilaznicom oko Niša - kazao je Vesić.

Foto: informer.rs

 


Ministar je naglasio da će se rekonstrukcijom i modernizacijom železničke pruge Niš-Dimitrovgrad obuhvatiti, rekonstruisati, modernizovati i elektrificirati postojeće pruge Niš – Dimitrovgrad, kao i izgradnja nove, jednokolosečne, elektrificirane obilazne pruge oko Niša u dužini od oko 22 kilometra, čija je izgranja planirana za 2024. godinu, te modernizacija signalnih i telekomunikacionih sistema za celokupan projekat.
 
Dodao je da se projekat finansira iz kredita Evropske investicione banke i Budžeta Republike Srbije, kao i iz donacije Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF).
 
- Кada sam izabran za ministra prošle godine, obećao sam da će jedan od mojih prioriteta biti pokretanje ovog projekta. Rekonstrukcijom i elektrifikacijom pruge Niš – Dimitrovgrad, Кoridor 10 postaje konkurentniji  transportni pravac, čime će se  stvoriti uslovi za veći tranzitni saobraćaj kroz Srbiju, kao i između naše zemlje i Bugarske - zaključio je ministar Vesić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesić: Više od 85 odsto teritorije Sombora biće pokriveno kanalizacijom
Politika

Vesić: Više od 85 odsto teritorije Sombora biće pokriveno kanalizacijom

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da će u Somboru biti izgrađeno više od 290 kilometara kanalizacione mreže, čime će preko 85 odsto teritorije tog grada potpuno biti pokriveno kanalizacijom i dodao da od 11 naseljenih mesta u Somboru samo četiri neće imati kanalizaciju.

10.11.2023

17:25

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija